Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:05

Minister Žmavc na zahodu Severne Amerike

Rojaki v Vancouvru v družbi ministra Žmavca in direktorja muzeja, foto © USZS
Kurent v Vancouvru
Foto © USZS

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je obiskal rojake v Seattlu, Vancouvru in Winnipegu.

V sredo, 18. oktobra, je obiskal slovensko društvo Slovenska miza v Seattlu, ki deluje sedem let in je posebnega pomena, saj je eno redkih v tem delu ZDA.

Prizorišče srečanj je običajno Univerza Washington in tako je bilo tudi tokrat. Prvega obiska ministra oziroma sploh katerega vodje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu se je udeležila skupina rojakov, študentov in tudi profesorjev, predvsem kolegov prof. dr. Michaela Bigginsa. Ta na univerzi med slovanskimi jeziki poučuje tudi slovenščino, z leti pa je v univerzitetni knjižnici oblikoval slovensko knjižno zbirko s kar okoli 7000 deli.

Minister Žmavc in prof. dr. Biggins si ogledujeta slovensko knjižno zbirko
Minister Žmavc in prof. dr. Biggins si ogledujeta slovensko knjižno zbirko

Profesor, ki po rodu sploh ni Slovenec, govori brezhibno slovensko in je zelo pomemben prevajalec slovenskih del v angleščino (dela Draga Jančarja, Bartolov Alamut idr.), okrog sebe pa združuje tako starejše pripadnike slovenske skupnosti, sicer organizirane v društvu Slovenska miza, kot študente in druge mlade slovenskega ali tudi ne-slovenskega rodu.

Minister Žmavc se je z njim in s študenti ter ostalimi pogovarjal o možnostih nadaljnjega sodelovanja z društvom in pa o možnostih razvoja slovenistike na tej univerzi ter o izmenjavah študentov in profesorjev med Seattlom in Slovenijo.

Minister Žmavc je bil v četrtek, 19. oktobra, navzoč pri svečani vročitvi maske ptujskega kurenta Antropološkemu muzeju Univerze Britanske Kolumbije v Vancouvru. Originalno masko sta na pobudo ministra muzeju donirali Mestna občina Ptuj in Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, minister pa je z direktorjem muzeja Anthonyjem Shaldonom podpisal listino o donaciji.

Folklorna skupina med predstavo v družbi staroselskih totemov
Folklorna skupina med predstavo v družbi staroselskih totemov

Glavna organizatorka dogodka v eminentnih prostorih muzeja, častna konzulka Republike Slovenije dr. Margaret Rudolf, je k so-oblikovanju slovesnosti povabila vancouversko slovensko društvo. Poleg kurentovega plesa je več kot sto obiskovalcev iz vrst slovenske skupnosti, diplomatskega zbora in strokovne javnosti tako lahko spremljalo nastop pevskega zbora, folklorne skupine in glasbene zasedbe najmlajših, nastopajočim pa so se pridružili tudi člani ansambla Smeh iz Slovenije.

Navzoče, med katerimi je bil tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, so nagovorili direktor muzeja, častna konzulka RS Rudolfova in pa seveda minister Gorazd Žmavc. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar in direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož dr. Aleksander Lorenčič sta direktorju in navzočim poslala pozdravno pismo.

Minister Žmavc in predsednik Kanadsko-slovenskega kulturnega društva Stan Majowski pred parlamentom Mantiobe
Minister Žmavc in predsednik Kanadsko-slovenskega kulturnega društva Stan Majowski pred parlamentom Mantiobe

Ta je v svojem nagovoru poudaril predvsem simbolni pomen donacije, ki ob 25-letnici kanadskega priznanja samostojne Slovenije predstavlja pomemben korak k še tesnejšemu sodelovanju med kulturama oziroma narodoma.

Zadnji dan delovnega obiska pri slovenski skupnosti na zahodu ZDA in Kanade je Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot prvi slovenski minister obiskal še slovensko skupnost v Winnipegu, prestolnici kanadske province Manitoba.

V prostorih pod slovensko cerkvijo se je srečal s predstavniki društva in s predsednikom Stanom Majowskim. Društvo ima okoli dvesto članov, redne dvojezične maše, tri starostno razmejene folklorne skupine, mladinski ansambel, tečaj klekljanja, poleti v počitniškem domu zunaj mesta pripravljajo tabore in delavnice za mlade, glavni letni projekt pa je sodelovanje na največjem kanadskem mednarodnem etničnem sejmu Folklorama, na katerem predstavljajo slovenske folklorne plese, glasbo in kulinariko.

Slovenska cerkev v Winnipegu
Slovenska cerkev v Winnipegu

Čeprav je društvo zavoljo geografskih dejavnikov precej osamljeno, je zelo dejavno in vključuje veliko število mladih.

(vir: USZS)


Ne spreglejte: