Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Jože Božnar in Vinko Lipovec (foto: Anka Žakelj)
Jože Božnar in Vinko Lipovec

Janez Kumše dopolnil 65 let

Slovenci po svetu | 22.10.2017, 19:32 Matjaž Merljak

Dobri, vneti duhovnik, ki vodi župnijo Marije Vnebovzete že trideset let, je obrnil svoj 65. list knjige svoje življenjske poti. V tej knjigi so zapisani dogodki, ki jih je Janez Kumše doživel, kot mladenič v bližnjem mestecu Barberton. Tu se je rodil slovenski materi in slovaškemu očetu. Šolal se je v tamkajšnji šoli, odraščal in nadaljeval študij v Clevelandu in se posvetil duhovnemu življenju. Nekaj let je služboval kot kaplan pod župnikom Jožetom Božnarjem v slovenski župniji Svetega Vida.

Že ob prihodu v to župnijo si je naložil nalogo se naučiti slovenski jezik in res že v nekaj mesecih je imel nagovor med mašo v slovenščini. Ko se je tedanji župnik Marije Vnebovzete upokojil, je škof imenoval Janeza Kumšeta za župnika druge največje slovenske fare v Clevelandu. Takrat so bile še štiri župnije, kjer so se brale slovenske maše. Zobje časa so vidni, saj danes imamo samo še dve.

Župnik Janez Kumše je prinesel v to župnijo novi, sveži zagon. Pod njegovo roko je župnija zgradila novo, lepo dvorano, kjer se dandanes vedno kaj dogaja. Tudi je spremenil okoliščino župnije, saj je odkupila nekaj sosednih hiš in so uredili parkirišče, saj večina župljanov stanuje oddaljenih in se pripeljejo k svetim daritvam od daleč. Janez Kumše je lep vzgled, kako pospešiti duhovno življenje v današnjih časih, ko opažamo padanje prisotnosti vernikov. Naj ga dobri Bog še dolgo ohrani pri zdravju in mu želimo vse dobro pri njegovem življenjskim jubileju ob 65. letniku bivanja na tej obli.

Vinko Lipovec
Vinko Lipovec © Anka Žakelj
Preteklo nedeljo se je poslovil in odpotoval nazaj k sorodnikom v rodno domovino profesor Vinko Lipovec. Udeležil se je zadnje maše ob pol enajstih v cerkvi svetega Vida. Po maši je bila prilika posloviti se od njega v dvorani, kjer so mu prijatelji in znanci pripravili prigrizek s poslovilno torto. Po tridesetletnem urejanju takratnega dnevnika Ameriška Domovina po prihodu v Ameriko leta 1949 se je leta 1980 upokojil in še vedno sledil slovenskemu življaju tu v Ameriki, kakor je tudi sledil dogajanju v Sloveniji, posebno v času osamosvojitve in razvijanju demokracije, ki pa še vedno ni dozorela. Profesorju Lipovcu želimo rojaki prijetno bivanje med domačini in srečno pot nazaj, če se odloči kdaj vrniti.

Kot že omenjeno pred časom, je oktober mesec vzpodbudljiv za vernike v naših župnijah. V tem mesecu poteka štetje vernikov obisk svetih maš. Prav zato je važno, da se udeležimo pobožnosti v domačih, svojih župnijah, ker obisk bo odločal bodočnost obstoja naših župnij in po potrebi tudi pridobitev duhovnika. Res je bodočnost še dveh slovenskih župnij v naših rokah.

Dr. Lipovec in pevski zbor
Dr. Lipovec in pevski zbor © Anka Žakelj

Janez Kumše
Janez Kumše © Anka Žakelj
Danes popoldne ob 15:00 uri se je odvijal koncert enega starejših še obstoječih pevskih zborov tu med nami. Najstarejši je pač zbor Zarja, ki bo imel svoj nastop, že 102. po vrsti, v nedeljo 5. novembra. Mešani pevski zbor Glasbena matica je podal svoj jesenski koncert v dvorani Marije Vnebovzete. Posebnost tega koncerta je, da je bil prvič izveden v tej dvorani. Vsa leta prej je zbor izvajal svoje poslanstvo v dvorani največjega v Ameriki, Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji.

Člani društva Najsvetejšega Imena pri svetem Vidu so se zbrali pri skupni sveti maši in po njej so vabili vse prijatelje k molitvi rožnega venca. Namen molitve je bil za pravico življenja vsem človeškim bitjem, rojenim in nerojenim.

V sredo, 18. oktobra, je bila posebna maša ob 19:00 uri z novim škofom Nelsonom Perezom v cerkvi svetega Stanislava za vse župnije na vzhodnem delu mesta, da se spoznamo z novim škofom. Po maši je sledil sestanek in tu tudi prilika ga bližje spoznati. Med udeleženci je bilo videti tudi več slovenskih rojakov.

Ker je danes tudi nedelja volitev v Sloveniji za novega predsednika, naj se vsi upravičenci udeležijo volitev in volijo po svojem prepričanju, kandidatko ali kandidata, ki bo upošteval človekove pravice enako za vse državljane in pošteno, neodvisno in demokratično izpolnjeval svoje dolžnosti do vseh državljanov. Samo z udeležbo volitev lahko pričakujemo spremembe.


 

G. župniku Janezu Kumšetu

za 65. rojstni dan

14. oktobra 2017.

 

Mladostni župnik naš gospod Kumšé

je že dočakal  plodnih  let

nič manj kot petinšestdeset.

 

Ko  je imel samo jih petintrideset,

k Mariji Vnebovzeti je za župnika prišel,

za delo vsako brž prijel,

prebarval okna, stene

in gredice oplel, obilo cvetja nasadil,

 si sodelavce pridne, zveste pridobil,

z besedo jasno, še bolj pa z zgledom nas učil.

 

Navdušen cerkev je krasil in obnovil,

dvorano, atrij in Slovensko sobo nam zgradil,

mladino rad navduševal,

bolnike  rad obiskoval.

Duhovnike — s sobratom Božnarjem

še velikana Pedra — in pa

Slovensko šolo, Kres, premnoga društva je gostil.

Bolnikom, revnim se je ves  razdjal,

krstil, poročal, maševal.

Duhovnik zvest za vse je molil, vse blagoslavljal,

  nazadnje še umrle lepo krščansko  pokopal.

 

Se trudil vedno zgledno je za vse župnije rast,

predvsem pa za Boga in Matere Marije čast.

 

Zahvaljen, zgleden župnik naš, za vse!

Poplača vse naj Jezus Vam, dobri Pastir

in z Brezij Mati ljuba sveta!

Bog živi Vas na mnoga

zdrava, plodna, srečna leta!

 

Vaši hvaležni farani

in prijatelji od vsepovsod

 

 

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...