Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:14

V Belgiji bo 57. Slovenski dan

Mešani zbor Anton Martin Slomšek, Belgija, Eisden
Foto © ARO

Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo Slomšek pripravlja 57. Slovenski dan, ki bo v nedeljo 22. oktobra 2017 v dvorani “Naš Dom” v Genku. Pogovarjali smo se s predsednikom društva Stanijem Revinškom.

Uvodoma je dejal, da ohranjajo tradicijo prednikov. Prvi je bil leta 1960 na idejo župnika Vinka Žaklja. Vsako leto bo težje, saj starejša generacija umira, mlajši pa so preveč zaposleni. Ohranjajo slovensko pesem in besedo ter običaje in to prinesti na potomce, zelo pa se zanj zanimajo Belgijci in Flamci.

Program se bo začel s sveto mašo ob 11. uri v dvorani sosednjega društva Naš Dom. Daroval jo bo dr. Zvone Štrubelj, pel bo zbor Slomšek. Po slovenskem kosilu bodo imeli kulturni program. Sodelovali bodo mešani, moški in ženski zbor Slomšek, ki jih vodita Karli Cverle in Vili Rogelj.

Kot gost iz Slovenije bo nastopila otroška folklorna skupina Selca, odprli bodo čipkarsko razstavo turističnega društva Železniki, igral pa bo tudi trio glasbenikov iz Železnikov.

Pričakujejo rojake in belgijske prijatelje ter tudi veleposlanika naše države v Bruslju dr. Rada Genoria. Pridejo tudi člani nove generacije slovenskih izseljencev v Belgiji.

 


Ne spreglejte: