Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Na kolinah na Slovenski Pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Na kolinah na Slovenski Pristavi

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 16.10.2017, 10:09 Matjaž Merljak

Narava res spreminja svoj obraz v teh jesenskih dneh. V megli listje pada z dreves, veverice zbirajo svoj zaklad za zimski čas ter jesenske rože še cvetijo za nekaj časa.

Rojaki v Clevelandu, vsaj člani Kluba upokojencev Slovenske pristave so se tudi pripravili na jesenski običaj, ki ga ohranjajo že trideset let. Namreč danes so postregli gostom zapičene klobase, krvavice in riževe in še pečenice z zeljem in krompirjem s sladico v dvorani na Pristavi. Udeležba te kulinarike je vedno številčna, saj večino podelijo že v predprodaji. Ta oktobrska nedelja je postala že prava tradicija.

Ravno tako je tudi tradicija prodaja krofov, ki jih v naši skupnosti enkrat mesečno dajeta na voljo naša dva kluba članic Oltarnega društva župnij Marije Vnebovzete kakor tudi pri Svetem Vidu. Včeraj so krofe nudile članice Sv. Vida v šolski dvorani.

Danes je pa tudi poslovilni dan staroste slovenske skupnosti v Clevelandu. Profesor Vinko Lipovec, star 102 leti, se je odločil, da se vrne v Slovenijo k sorodnikom za nekaj mesecev. Bil je danes za en čas zadnjič pri slovenski maši v cerkvi svetega Vida, kjer je bil župljan vse od svojega prihoda v Cleveland leta 1949. Po maši je bila prilika se posloviti od gospoda Lipovca v cerkveni dvorani, kjer so gospodinje pripravile majhen prigrizek z okrepčili.

Vinko Lipovec
Vinko Lipovec © Tone Gorjup
Profesor Lipovec je med vojno prestal taborišče Dachau, čeprav težko bolan, in se po osvoboditvi taborišča naselili za nekaj časa v Munchnu in tam delal za slovensko skupnost. Leta 1949 se je naselil v Clevelandu in v kratkem postal urednik tukajšnjega takratnega slovenskega dnevnika Ameriška domovina in to urejal vse do svoje upokojitve leta 1980. Čeprav upokojenec, se je še vedno zanimal in sledil življenju Slovencev tukaj, kakor je tudi aktivno sledil dogajanju doma v Sloveniji. Naj mu bo domovina prijazna v teh visokih letih in naj se počuti doma.

Rojaki v Clevelandu pa gostimo goste iz Slovenije. Tu se mudijo dr. Dejan Valentinčič, dr. Jernej Letnar Černič in Teja Golobič. Dejan Valentinčič in Jernej Letnar Černič sta gostovala med Slovensko uro preteklo soboto in razložila svoje namene tega obiska. Valentinčič sodeluje s tukajšnjim mestnim svetnikom mesteca Willoughby Hills, Johnom Plečnikom, ko raziskujeta davčne obveznosti državljanov tu in te primerjata davkoplačevalcem v Sloveniji. Dr. Černiča pa zanima prava in človekove pravice, kako je s tem tukaj v primerjavi v Sloveniji. Teja Golobič bo pa nekaj časa raziskovala in pomagala Plečniku v njegovi raziskavi. Naj jim obrodijo dobri sadovi.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...