Ljubljana, nedelja, 25. avgust 2019, 18:01

Rojstvo novih domovin

Rojstvo novih domovin
Foto © Rafaelova družba

Pri Rafaelovi družbi so skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico pripravili knjigo in razstavo, ki prikazujeta bogato ustvarjalnost naših rojakov preden so odšli v svet, torej slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji po letu 1945. Gre za dopolnitev projekta Cvetoči klas pelina, ki se je osredotočal zgolj na begunska taborišča v Avstriji.

Predstavitev knjige Rojstvo novih domovin je bila v sredo, 4. oktobra, v Galeriji Družina v Ljubljani. Knjiga vključuje osebne zgodbe slovenskih beguncev po letu 1945 iz avstrijskih in italijanskih taborišč. Nastala je z združenimi močmi iz obsežnega fotografskega gradiva Rafaelove družbe in bogatega tiskovnega gradiva iz arhiva Narodne in univerzitetne knjižnice NUK v sodelovanju z dr. Heleno Jaklitsch ter Heleno Janežič (NUK).

Razstava je v NUK-u na ogled od četrtka, 5. oktobra. Odprl jo je minister za kulturo Anton Peršak, spregovoril je akademik prof. dr. Kajetan Gantar, s petjem pa je dogodek olepšal basbaritonist Marko Fink - oba sta še posebna vez s povojnimi begunci in rojaki po svetu. Razstavo si je mogoče ogledati v Plečnikovem hodniku NUK-a do 26. novembra 2017 od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00.

Pripravili so tudi vodene oglede razstave in spremljevalne dogodke. Tako bo v četrtek, 12. oktobra, naprej ob 17. uri voden ogled, ob 18. uri pa večer slovenske ljudske glasbe v izvedbi skupine Volk Folk ter branju izseljenske poezije.

V četrtek, 9. novembra, bo ob 18. uri o življenju in delu slovenskih beguncev po letu 1945 predavala dr. Helena Jaklitsch, ki je raziskovala in spremljala tudi njihovo nadaljnje življenje, gojenje in ljubezen do slovenstva.

Na zadnjem dogodku, v četrtek, 23. novembra, pa bosta ob 18. uri zakonca Majda in Alojz Starman, nekdanja taboriščnika, pričala o lastni begunski izkušnji, ki ju je življenjsko povezala, saj sta si nato v Špitalu ob Dravi v neposredni bližini nekdanjega taborišča ustvarila skupen dom. Pred kratkim sta o spominih in izkušnjah izdala knjigo Zwei Herzen schlagen in meiner Brust (v prevodu V mojih prsih bije dvoje src).

Ne spreglejte: