Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rojstvo novih domovin (foto: Rafaelova družba)
Rojstvo novih domovin

Rojstvo novih domovin

| 11.10.2017, 10:49 Matjaž Merljak

Pri Rafaelovi družbi so skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico pripravili knjigo in razstavo, ki prikazujeta bogato ustvarjalnost naših rojakov preden so odšli v svet, torej slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji po letu 1945. Gre za dopolnitev projekta Cvetoči klas pelina, ki se je osredotočal zgolj na begunska taborišča v Avstriji.

Predstavitev knjige Rojstvo novih domovin je bila v sredo, 4. oktobra, v Galeriji Družina v Ljubljani. Knjiga vključuje osebne zgodbe slovenskih beguncev po letu 1945 iz avstrijskih in italijanskih taborišč. Nastala je z združenimi močmi iz obsežnega fotografskega gradiva Rafaelove družbe in bogatega tiskovnega gradiva iz arhiva Narodne in univerzitetne knjižnice NUK v sodelovanju z dr. Heleno Jaklitsch ter Heleno Janežič (NUK).

Razstava je v NUK-u na ogled od četrtka, 5. oktobra. Odprl jo je minister za kulturo Anton Peršak, spregovoril je akademik prof. dr. Kajetan Gantar, s petjem pa je dogodek olepšal basbaritonist Marko Fink - oba sta še posebna vez s povojnimi begunci in rojaki po svetu. Razstavo si je mogoče ogledati v Plečnikovem hodniku NUK-a do 26. novembra 2017 od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00.

Pripravili so tudi vodene oglede razstave in spremljevalne dogodke. Tako bo v četrtek, 12. oktobra, naprej ob 17. uri voden ogled, ob 18. uri pa večer slovenske ljudske glasbe v izvedbi skupine Volk Folk ter branju izseljenske poezije.

V četrtek, 9. novembra, bo ob 18. uri o življenju in delu slovenskih beguncev po letu 1945 predavala dr. Helena Jaklitsch, ki je raziskovala in spremljala tudi njihovo nadaljnje življenje, gojenje in ljubezen do slovenstva.

Na zadnjem dogodku, v četrtek, 23. novembra, pa bosta ob 18. uri zakonca Majda in Alojz Starman, nekdanja taboriščnika, pričala o lastni begunski izkušnji, ki ju je življenjsko povezala, saj sta si nato v Špitalu ob Dravi v neposredni bližini nekdanjega taborišča ustvarila skupen dom. Pred kratkim sta o spominih in izkušnjah izdala knjigo Zwei Herzen schlagen in meiner Brust (v prevodu V mojih prsih bije dvoje src).

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...