Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Oktoberfest v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Oktoberfest v Clevelandu

Jesen v Clevelandu

Slovenci po svetu | 09.10.2017, 09:18 Matjaž Merljak

Jesenske barve se pojavljajo, ko nam narava spremeni lepote gozdov v čudovite, tople barve. Pečeni kostanj zadiši in narava nam nasipa listje dreves, ko se pripravlja na dolgo zimo.

V tem mesecu oktobru smo poklicani, da se udeležimo nedeljskih pobožnosti v naši clevelandski škofiji v domači župniji. Namreč v mesecu oktobru poteka štetje obiskov pri svetih mašah. To štetje daje škofiji informacije koliko je vsaka župnija obiskana in s tem tudi pove koliko velja. Vsi farani se moramo zavedati, da je zelo važno, da pridemo k maši v svojo, domačo cerkev. V bodočnost bo to odločalo, ali bomo dobili duhovnika in ali je potrebno, da fara še obstaja. Bodočnost naše župnije je res v rokah vsakega župljana. Naša naloga je obisk maše v domači župniji, da zagotovimo obstoj slovenske župnije v naprej v teh negotovih časih pomanjkanja duhovnikov, naših pastirjev.

V mesecu oktobru nas tudi vabi Cerkev k molitvi rožnega venca. Mogočna molitev rožnega venca je za nas lepa priložnost, da premišljujemo milosti polne dogodke iz življenja našega Zveličarja in njegove Matere Marije, da molimo za spoštovanje vsakega življenja, rojenih in nerojenih otrok, zdravih in pohabljenih, ostarelih in revnih. Včasih v teku hitrega življenja radi pozabimo na moč molitve. Prav zato nas Cerkev spominja in vzpodbuja v tem mesecu k molitvi rožnega venca.

Ta konec tedna je tudi »Nedelja odej«, ko smo naprošeni, da darujemo denar namesto odej. S temi prispevki Družba sv. Vincencija skrbi za osnovne potrebe revnih. Vsak dar je seveda dobrodošel.

Na Oktoberfestu je igrala godba
Na Oktoberfestu je igrala godba © Tone Ovsenik

V župniji Marije Vnebovzete so članice Oltarnega društva preteklo nedeljo postregle odlično kosilo v dvorani. Obisk je bil številčen in so rojaki tudi imeli možnost odnesti kosilo na svoj dom in ga užiti v komfortu svojega doma. S tem kosilom in prodajo krofov mesečno članice krepko pomagajo župniji, saj ves izkupiček podarijo župniku za farne potrebe.

Oltarno društvo župnije svetega Vida je pa imelo skupen obisk maše in po njej so se članice sestale v društveni sobi svetoviške vasice ob zajtrku in sestanku.

V sredo, 18. oktobra, so župnije na vzhodnem predelu mesta vabljene k posebni maši v cerkvi svetega Stanislava z novim škofom Nelsonom Perezom. Župljani teh župnij smo vabljeni k sodelovanju pri maši in sprejemu, ki bo sledil, da se srečamo, pozdravimo in spoznamo novega škofa.

Ta vikend so se odpravili rojaki z polnim avtobusom na kratek izlet v takozvano Malo Bavarijo v Frankenmuth, v zvezno državo Michigan, ki ga je organizirala župnija Marije Vnebovzete.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...