Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 22:03

V teh dneh se spominjamo tudi žrtev revolucionarnega in vojnega nasilja

Lipa sprave na ljubljanskih Žalah
Foto © RV

Duhovniki v Sloveniji bodo v tem mesecu blagoslavljali znamenja na označenih množičnih grobiščih in moriščih po državi. K temu so jih na pobudo vladne komisije, ki se ukvarja s tem vprašanjem, povabili škofje. Za žrtve revolucije in vojne so včeraj molili zbrani ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, sveta maša ter molitev za pobite med drugo svetovno vojno in njej je bila na dan spomina na vse verne rajne tudi pri grobišču Bukovžlak na Teharjah.

Molitev za žrtve revolucionarnega in vojnega nasilja na ljubljanskih Žalah je pripravilo društvo Združeni ob Lipi sprave. Njegov predsednik Janez Juhant je v nagovoru poudaril, da moramo govoriti o spravi in se spominjati zunajsodno pobitih in jim tudi tako vrniti dostojanstvo. "Mislim, da je to naša dolžnost do vseh, ki so bili zunajsodno pobiti in vseh ostalih ljudi. Kot nas učijo ti prazniki, je človek naravnan na večnost, zato je izjemno pomembno, da se od vseh, ki so odšli pred nami, poslovimo s hvaležnostjo in ohranimo njihovo dobro ime," je za naš radio pojasnil Juhant. Kot je poudaril, so naši rajni že v miru, mi ga bomo našli, ko bomo uredili naše zemeljske odnose. "To je naloga države in nas vseh. Če je država demokratična, mora izpeljati spravo in pogoje zanjo. Prav tako je to naloga vsakega moralnega človeka, naše poštenosti in medsebojnega dobrega odnosa." Juhant je še dodal, da smo verniki dolžni v molitvi presegati razlike. "Naše zemeljsko življenje daje pogoje za večno življenje."

Pri grobišču Bukovžlak na Teharjah se je na dan spomina na verne rajne zbralo blizu sto ljudi iz različnih koncev Slovenije. Sveto mašo je tam daroval celjski opat Marjan Jezernik. "Odpirajo se nova brezna, nova grobišča, še vedno niso urejene stvari," je spomnil. Prav tako je opozoril, da sprave ne bo brez priznanja resnice. "Ko bodo vsi priznali krivdo, bo mogoče seči roki v roko," je Jezernik povedal za Radio Ognjišče.


Ne spreglejte: