Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 22:02

Združenje Frank še naprej poudarja: Treba je poiskati sistemsko rešitev

Denar
Foto © Evropska komisija

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo še dvema tožbama, povezanima z bančnimi posojili v švicarskih frankih. V Združenju Frank ugotavljajo, da gre za nadaljevanje prakse v korist potrošnikov, ki jo je začelo višje sodišče v Mariboru, in dokaz sistemske napake. Kot dodajajo, mora država zato poiskati sistemsko rešitev.

Kot so sporočili iz Združenja Frank, je tudi višje sodišče v Ljubljani ugotovilo, da banke do kreditojemalcev v švicarskih frankih niso ravnale korektno, saj niso izpolnile svoje pojasnilne dolžnosti. S tem je tako kot viške sodišče v Mariboru sledilo stališčem Sodišča Evropske unije, da je treba ob presoji nepoštenosti pogodbenega pogoja upoštevati vse okoliščine, ki jih je banka lahko poznala ob sklenitvi pogodbe. "Če v posojilno pogodbo zapakira tako tvegan posel, kot je vezava na tujo valuto, mora banka s tem seznaniti kreditojemalca," je pojasnil Matjaž Sušnik iz Združenja Frank.

Višje sodišče v Ljubljani je sodišču prve stopnje med drugim naložilo, da se mora v ponovljenem sojenju spet opredeliti do podrednega tožbenega zahtevka na razvezo pogodbe. "Potrjuje se, kar smo opozarjali že dalj časa. Res je, da je trajalo. Kdor se ne poglobi v problematiko, reče: Pogodba je pogodba, podpisali so jo, izpolnijo naj obveznosti. A ni tako preprosto. Niso prejeli pojasnil, zato menimo, da se bodo postopki na sodiščih nadaljevali v svojem tempu. Za tiste, ki lahko tožijo, je dobro, da gredo v pravo smer, za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti, je to priložnost, da nastane pritisk na banke, da so pripravljene zadevo rešiti na drugačen način."

Ministrstvo za finance je nedavno gostilo sestanek o reševanju te problematike. Preboja za zdaj ni bilo, a Sušnika to niti ne preseneča. "Pri tem velikem pritisku, ki so ga banke izvajale na javnost, je razumljivo, da so tudi politiki previdni. Preboja niti nismo pričakovali, a pogovori tečejo in gredo v pravo smer." Do novega sestanka naj bi prišlo v kratkem.


Ne spreglejte: