Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dobovšek ob dveh uporih v zaporih opozarja na njihovo prenapolnjenost

| 21.10.2017, 11:26

V zaporu na Dobu se je minuli teden na dvorišču uprlo devet zapornikov. V času popoldanskega sprehoda so splezali na cevi toplovoda. Po ukazu so se obsojenci vrnili, uporaba prisilnih sredstev ni bila potrebna. Uprli so se zaradi nekaterih neizpolnjenih obljub. Še pred tem je prišlo do upora v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici. Klub temu odgovorni poudarjajo, da je stanje v slovenskih zaporih mirno in brez posebnosti.

Skupini zapornikov, prva v ljubljanskem priporu na Povšetovi ter druga v zaporu na Dobu, se v znak nezadovoljstva zaradi slabih bivanjskih razmer, hrane ter premalo TV programov ob koncu popoldanskega sprehoda po zaporskem dvorišču nista hoteli vrniti v notranjost. V obeh primerih so posredovali pravosodni policisti in po nekaj urah so se zaporniki vrnili v svoje sobe.

Vodja nepovezanih poslancev in strokovnjak s področja korupcije Bojan Dobovšek je v pogovoru za naš radio dejal, da gre v teh dveh primeri za podobne trende kot drugod po svetu: „Zaporniška populacija je posebna in znotraj te populacije se vzpostavlja poseben odnos. Tistih, ki vse skupaj vodijo in tistih, ki so v podrejenem položaju. Seveda so zaporniki nezadovoljni, čeprav so standardi dobri. Dodaten faktor, ki pa poslabšuje zadeve pa je prenapolnjenost zaporov. Če vemo, da so v Sloveniji ob osamosvojitvi bili zapori na pol prazni, so sedaj prenatrpani in še nove smo zgradili.“

Opozoril je, da prihaja do uporov predvsem v tako imenovanih zaprtih oddelkih, kjer so povečini nasilneži in roparji. „Ni pa toliko populacije, ki se ukvarja s finančno in drugo kriminaliteto, še več, ti so ponavadi na odprtih ali pol odprtih oddelkih in zato nasprotovanje med samimi zaporniki, ker eni imajo boljše pogoje, drugi slabše.“

Dobovšek je kot slabo rešitev označil privatizacijo zaporov, od ministrstva pa pričakuje, da je seznanjeno z razmerami, saj se že dlje časa opozarja, da so zaporni prenapolnjeni, „da je urnik tistih, ki delajo v zaporih naporen in da so slabo plačani, zato tudi revolt, nezadovoljstvo tistih, ki v zaporih delajo“.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.