Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 04:51

Čakš o posebnostih tokratne predsedniške kampanje

Volitve
Foto © nn

"Kdor se je bolj odprl in v kampanjo spustil več osebne in družinske note, je nekoliko pridobil."

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami ima devet kandidatov še v petek čas za nagovarjanje volivcev. Kampanjo je za naš radio komentiral tudi odgovorni urednik portala Domovina.je Rok Čakš. Kot eno od specifik je omenil nastope nekaterih kandidatov v kontekstu bližajočih se državnozborskih volitev. Podrobneje je analiziral nastope kandidatk, od katerih so štiri predstavnice nekdanje slovenske pomladi.

»Imel sem občutek, da so jih njihovi štirje moški kolegi nekako pragmatično potisnili v vnaprej izgubljeno bitko, v kateri so se ali se še borijo spoštljivo, dostojanstveno in pokončno. To nedvomno so predsedniške kvalitete in zato mislim, da če se volivci odločijo za katero od ’pokra’ dam Tomc, Novak, Likovič, Krause, njihov glas ne bo izgubljen,« je dejal Čakš v pogovoru za nocojšnjo informativno oddajo Mozaik dneva na Radiu Ognjišče. Po drugi strani pa ocenjuje, da je kandidatka največje parlamentarne stranke SMC Maja Makovec Brenčič največja poraženka teh volitev, ki se je že na nek način vdala v usodo.

Po Čakševem mnenju je zanimivo in specifično to, da se razmerja med kandidati že od vstopa v kampanjo do danes niso bistveno spreminjala. Boruta Pahorja je označil kot zelo močnega kandidata, ki mu javnomnenjske ankete kažejo približno 50 odstotkov, kljub televizijskim soočenjem. »Če se spomnimo, je bilo pred leti drugače. Soočenje Janeza Drnovška in Barbare Brezigar, ki je v kampanjo vstopila z 2 ali 3 odstotki podpore pri javnomnenjskih anketah, na koncu pa pristala pri zelo zavidljivih 45 odstotkih. V današnjih razmerah se takšni premiki zdijo praktično nemogoči, medtem ko televizijske kampanje vedno odločajo zgolj o internih dvobojih med posameznimi kandidati, ki so pa pomembni predvsem v kontekstu bližajočih se državnozborskih volitev, ki so neka druga specifika tokratnih predsedniških volitev,« je dejal.

V zadnjem tednu se zdi, kot da se vse strani trudijo, da bi zbile podporo Pahorju pod 50 odstotkov in tako volitve raztegnile še v drugi krog. »Prihaja tudi do določenih paradoksalnih situacij, ko recimo Boruta Pahorja družno napadeta Janez Janša in Milan Kučan, in to celo z enakimi argumenti. Torej oba izpostavljata na primer njegovo odgovornost kot nekdanjega predsednika vlade pri pranju denarja v NLB ali TEŠ 6. Skratka, napadi z leve in desne pričajo o lastnosti kandidata, ki je očitno zelo sprejemljiv za neko manj politično angažirano zmerno sredino, ki pa je zelo velika,« dodaja.

Celotnemu komentarju lahko prisluhnete.


Ne spreglejte: