Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 04:52

Dr. Maksuti: Politične odločitve volivcev nemalokrat uganka za milijon dolarjev

0:00
0:00
Dr. Alem Maksuti
Foto © IPM

Soočenje kandidatk in kandidatov za najvišjo politično funkcijo v državi je na Radiu Ognjišče spremljal sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti. Čeprav si ljudje morda nekoliko raje ogledajo televizijska soočenja, je prepričan, da so včeraj prek naših valov lahko dobili jasnejšo sliko, kdo se za kaj zavzema, kdo kaj zagovarja.

Dr. Maksuti je spomnil, da so kandidatke in kandidati v odgovorih na določena vprašanja ponudili konsenz. "Predvsem pri vprašanjih, kjer tako kandidatke in kandidati kot javno mnenje oziroma volivci pričakujejo neke konformistične odgovore, torej odgovore, ki so na nek način všeč splošni populaciji." Zaznati je bilo tudi programsko in ideološko polarizacijo, saj kandidatke in kandidati prihajajo iz vseh vetrov. "Pokazale so se razlike. Menim, da je to dobra popotnica oziroma dober podatek, ki bo volivcem v nedeljo olajšal delo." Dr. Maksuti je prav tako omenil polarizacijo med aktualnim predsednikom države in njegovimi izzivalci, ki želijo na različnih področjih ponuditi alternativo.

Dr. Maksuti je prepričan, da bodo teme, o katerih so se kresala mnenja tako v kampanji kot na soočenju, podobne tudi v prihodnje. "Politična formula, okoli katere se ves čas na nek način polarizirajo mnenja, da se zdaj pogovarjamo o irelevantnih vprašanjih in da bi se morali pogovarjati o nečem drugem, se mi zdi nerealna, če to gledam kot politolog." Vseeno to tik pred samimi predsedniškimi volitvami razume.

V nedeljo bo, tako dr. Maksuti, najuspešnejši tisti, ki bo na volišča pripeljal največ ljudi. "Če bo šlo na volišča manj ljudi, lahko to na nek način razumemo tudi tako, da kampanja ni imela veliko vpliva." Kot je še dodal dr. Maksuti, so politične odločitve volivcev odvisne od več različnih dejavnikov, nemalo analitikov pravi, da je to včasih uganka za milijon dolarjev.


Ne spreglejte: