Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:11

Parlament potrdil bolj predvidljivo financiranje glavnega mesta, opozicija proti

Ljubljanski grad
Foto © p. Ivan Rampre

Državni zbor je včeraj sprejel spremembo zakona o glavnem mestu Slovenije, po katerem delež dohodnine, ki pripada Mestni občini Ljubljana, ne sme biti nižji od 0,6 odstotka in ne višji od 0,8 odstotka. Koalicija meni, da to prinaša stabilnejše financiranje naši prestolnici, opozicija je prepričana, da jo privilegira.

Poslanci pred včerajšnjim glasovanjem o spremembi zakona o glavnem mestu Slovenije niso razpravljali, stališča so predstavili na julijski redni seji. Podporo so takrat napovedali v SMC, SD in DeSUS. "Ne gre za privilegiranje, ampak za izenačevanje ali komur je bliže, popravo krivic," je poudaril Dragan Matić iz največje koalicijske stranke.

V opozicijskih strankah se niso strinjali. "Ljubljana dobi zaradi uklanjanja levim predsednikov vlad več. Ima levega oziroma po domače povedano pravega župana. Naj bo pravi župan tudi naprej, ampak naj ne dobi posebne zakone na račun vseh ostalih 210 občin," je bil kritičen Tomaž Lisec iz SDS. Tudi v NSi so se vprašali, kaj je vodilo vlado, da želi glavnemu mestu za enak obseg opravljanja nalog kot v preteklih letih nameniti več sredstev. "Lahko sicer ugibamo, vendar je najverjetnejši razlog ogromna zadolženost našega najlepšega mesta na svetu, skupaj s svojimi pravnimi osebami je svojo zadolženost v desetih letih iz 57 milijonov evrov povečala na 115 milijonov evrov," je ugotavljal Zvonko Lah.

Za spremembo zakona o glavnem mestu Slovenije je glasovalo 44 poslancev, proti jih je bilo 17.


Ne spreglejte: