Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 10:49

Danes, jutri in pojutrišnjem predčasno glasovanje na predsedniških volitvah

Volitve
Foto © Janez Platiše

Vsi upravičenci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti predsedniških volitev, lahko svoj glas oddajo predčasno. To možnost lahko izkoristijo danes, jutri in pojutrišnjem med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Izbirajo lahko med devetimi kandidati. V Zboru za republiko so prepričani, da bi moral položaj predsednika oziroma predsednice države zasesti nekdo z nesporno moralno in politično avtoriteto. Uživati bi moral ugled doma in v ostalih članicah Evropske unije.

Volivci lahko predčasno glasujejo le na upravni enoti, na območju katere imajo stalno prebivališče, s seboj morajo prinesti osebni dokument in se podpisati v volilni imenik. Da so volitve vsakokrat praznik demokracije, je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj znova opozoril ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. "Bistvo volitev, teh ali onih, je v dvojem. Najprej v instrumentalni vrednosti, torej da so volitve dobre kot sredstvo za dosego nečesa. Literatura največkrat omenja instrumentalno vrednost v smislu, ko oblast nekoga izpridi, saj oblast lahko izpridi tistega, ki je na njej predolgo. Takrat lahko zgolj z volitvami dosežemo zamenjavo. Drugo bistvo je intrinzično. To pomeni, da volilna pravica ni sredstvo za dosego nečesa, ampak cilj sam po sebi. Zakaj? Kot pravi razlaga, zato, ker s tem vsakdo uresničuje idejo odločanja o svojem lastnem življenju - do koder je to mogoče. Če bi nekdo drug odločal o vašem življenju, bi to pomenilo odvzem te intrinzične vrednosti."

V Zboru za republiko so prepričani, da si predsedniško funkcijo zasluži človek, ki je s svojim ravnanjem že dokazal verodostojnost in odgovornost ter je sposoben nastaviti zrcalo politiki. Kot dodajajo, bi samo taka osebnost preispevala k ugledu Slovenije v svetu ter k razumevanju naših pogledov in pričakovanj v Evropski uniji. V Zboru za republiko prav tako poudarjajo, da bi moral predsedniško mesto zasesti prepričan demokrat, ki je globoko zavezan človekovim pravicam in svoboščinam ter krščanskim vrednotam. S svojim vplivom bi moral združevati Slovence ter spodbujati njihovo medsebojno spoštovanje in spoštovanje korenin našega naroda. Moral bi imeti srce za Slovenijo in ne le za svojo osebno kariero.


Ne spreglejte: