Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Helena Škrlec (foto: Osebni arhiv)
Helena Škrlec

Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. oktobra 2017

Slovenija | 14.10.2017, 01:00

Kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v zadnji teden, zdi se, da je temu primerno v ozadju ostalo domače dogajanje. V državnem zboru so člani posameznih delovnih teles nadaljevali obravnavo proračunskih dokumentov za prihodnji leti, odbor za zunanjo politiko je ob tem podprl še delovanje vlade v zvezi z uresničitvijo arbitražne odločitve o meji s Hrvaško. Na izredni seji državnega zbora so poslanci razpravljali o zlorabah v sodstvu in organih pregona. Ob začetku akademskega leta so se v večini slovenskih stolnic in tudi v nekaterih ostalih cerkvah zbirali pri svetih mašah v čast Svetemu Duhu, prejšnji konec tedna se je zvrstilo tudi več pomembnih slovesnosti.

Cerkev med nami

Tako kot drugod po svetu smo tudi v naši krajevni Cerkvi minulo soboto obhajali god Rožnovenske Matere Božje. Med drugim smo se v skupni molitvi vseh štirih delov rožnega venca povezali sodelavci in poslušalci Radia Ognjišče ter verniki, ki so ta dan proti večeru poromali k Mariji Pomagaj na Brezje. "Rožni venec je molitev, ki nam jo je Marija vedno znova na tak ali drugačen prinašala, nam jo priporočala. Ob molitvi rožnega venca nas zbira pri sebi," je poudaril upokojeni nadškof Marjan Turnšek, ki je ob tej priložnosti daroval sveto mašo v slovenskem narodnem svetišču. V pridigi je še pojasnil, kako skrivnosti rožnega venca predstavljajo Marijino in Jezusovo življenje ter jih povezal z našim življenjem.

Prejšnjo soboto je bilo slovesno tudi na Zaplazu, saj je novomeška škofija sklenila praznovanje stoletnice svojega osrednjega romarskega središča. Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, ki je v nagovoru po evangeliju spodbudil k vnetemu čaščenju Marije in tudi blaženega Alojzija Grozdeta, katerega relikvije hranijo na Zaplazu. Ta naš mučenec je, tako nadškof Janusz, priprošnjik za spravo v našem narodu. "Zahvaljujoč Bogu v slovenskem ljudstvu že nekaj časa raste volja po spravi in po odpuščanju tistim, ki so ubili vaše prednike. Po drugi strani bi bilo pravično, da bi se krivci zločinov pokesali." Nadškof Janusz je na Zaplazu blagoslovil nov vitraž na pročelju cerkve ter podelil odličje svetega Cirila in Metoda zgodovinarju in publicistu Stanetu Grandi. Častitljivega jubileja osrednjega romarskega središča novomeške škofije se je spomnil tudi papež Frančišek, ki je v svojem pisnem pozdravu zaželel, naj pomenljivi spomin vzbudi veselo pripadnost Kristusu, vse močnejše bratsko občestvo in velikodušno pričevanje o večni novosti krščanskega sporočila.

Navdih zdajšnjega svetega očeta, ki nas velikokrat vabi na obrobja družbe, je razumel že Janez Evangelist Krek. To je na dan stoletnice njegove smrti in ob sklepu leta, posvečenega njemu, v Selcih opozoril predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. "Namen vsega njegovega delovanja je bil, da bi njegov narod postal srečen v duhovnem in materialnem smislu. Zato je, kot ste tudi v tem letu tolikokrat slišali, izgoreval. Organiziral je ljudi, ustanavljal delavske zadruge, posojilnice, da bi pomagal v stiski in bedi delavskega in kmečkega človeka. Ni varoval samega sebe, ni štedil svojih moči in svojega časa. Prav zaradi tega, ker je bil takšen garač in razsipnež s svojimi talenti in časom, je postal to, kar je - dr. Janez Evangelist Krek." Nadškof Zore je v Selcih pred sveto mašo v župnijski cerkvi svetega Petra na Krekovem domu blagoslovil tudi prenovljeno ploščo v počastitev stoletnice njegove smrti.

Politika in gospodarstvo

Pred predsedniškimi volitvami, ki bodo prihodnjo nedeljo, je državna volilna komisija oddala preostalo gradivo za glasovanje po pošti v tujini, vsa gospodinjstva v državi so tudi prejela brošuro s seznamom kandidatov. Ti nadaljujejo s kampanjo, na soočenjih se skoraj ne morejo izogniti vprašanju o nadaljnjih odnosih z našo južno sosedo.

Slovenska politika se je sicer poenotila in podprla delovanje vlade v zvezi z arbitražno odločitvijo o meji s Hrvaško. "Zavračanje razsodbe arbitražnega sodišča s strani Hrvaške in hkratno ponujanje bilateralnega dogovora ni verodostojno, saj sta državi takšen sporazum že dosegli, a je Hrvaška nato od njega enostransko odstopila," je po seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko, ki je potekala za zaprtimi vrati, glavno ugotovitev predstavil predsednik tega parlamentarnega delovnega telesa Jožef Horvat. Vladi v zvezi z uresničitvijo razsodbe iz Haaga priporoča, naj se še naprej zavzema za dosledno spoštovanje mednarodnega prava in prava Evropske unije ter si prizadeva za nadaljnji dialog z južno sosedo.

Javnosti so se predstavili kandidati za člane stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Mandatno-volilna komisija državnega zbora je predlagala, naj poslanci Mišo Zgonec-Rožej, Sebastjana Zbičajnika in Jurija Toplaka izvolijo na ta mesta. Sodni svet je pozitivno mnenje dal le prvi. "Menim, da na podlagi akademskih in praktičnih izkušenj izpolnjujem pogoje," se je na javni predstavitvi strinjala Zgonec-Rožejeva. Predsednik sodnega sveta Marko Novak je drugače ocenil ostala kandidata. Zbičajnik po njegovih besedah kot odvetnik ni ugledno ime v mednarodnem javnem pravu, v zvezi s Toplakom je ugotovil, da na tem področju nima neposrednih izkušenj. "Mednarodno pravo sem združil v marsikaterem primeru, ki sem ga imel pred sodišči, saj imamo v Sloveniji zmerni dualistični sistem in moramo pred našimi sodišču upoštevati tudi mednarodne pravne akte," se je odzval Zbičajnik. "To sodišče ne dela na ozkem področju mednarodnega javnega prava, ampak se od oseb, ki so njegovi člani, pričakuje širše znanje - tudi z mnogih ostalih področij," pa je odgovoril Toplak. O vseh treh kandidatih bodo poslanci tajno glasovali na prihodnji redni seji parlamenta.

V minulem tednu pa je državni zbor na izredni seji razpravljal o zlorabah v sodstvu in organih pregona. Do tematike imajo poslanci različen odnos. Medtem ko so v SMC in DeSUS prepričani, da lahko prihaja do posameznih napak, ki še ne pomenijo sistemske težave, v SDS in NSi opozarjajo, da gre za pogost pojav, ki je tudi politično motiviran. "Kar imamo pred seboj niso posamični ekscesi, ki se dogajajo povsod, ampak je to rezultat nekega sistema, ki ni bil nikoli reformiran," je bil kritičen predsednik SDS Janez Janša. "V Novi Sloveniji poudarjamo odgovornost sodnika ali tožilca za glas, ki ga je dal kot član nekega organa. Poudarjamo nujnost nadzora znotraj sodnega in tožilskega sistema. Neukrepanje in pomanjkanje samorefleksije meče slabo luč na celotno pravosodje," je bila jasna poslanka NSi Iva Dimic. V obeh opozicijskih strankah so oblikovali priporočila, ki bi jih parlament predlagal vladi, a jih je zavrnil že pristojni odbor državnega zbora.

Ob povedanem velja dodati še to: Prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič, prvak opozicije Janša in upokojeni brigadir Tone Krkovič po zastaranju zadeve Patria od države terjajo odškodnino zaradi nezakonito prebitega časa v zaporu. Črnkovič, ki je bil za zapahi 184 dni, zahteva dobrih 13 milijonov evrov - tudi zaradi poslovne škode. Janša, ki je bil nezakonito zaprt 145 dni, zahteva 900 tisoč evrov, Krkovič, ki je bil v zaporu 259 dni, 600 tisoč evrov. Vsi trije so zavrnili poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva in v skrajnem primeru napovedujejo tožbo. Janša je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da zahtevajo, naj država odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov, ki so krivično tožili in sodili.

Družba in kultura

Druga nedelja v oktobru je bila tudi letos zaznamovana s shodom kmetov pri blaženem Antonu Martinu Slomšku. Najprej so se zbrali na Ponikvi, kjer je somaševanje vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. V pridigi je spodbudil h krepitvi vere ter vrednot kmečkega stanu in slovenskega podeželja. Na slavnostni akademiji na Slomu je spregovoril duhovnik in kmet Dejan Horvat, ki je vse povabil, naj spoštujejo nedeljo in naj bodo odprti za življenje. "Ali ni za družino najbolj normalno in najprijetnejše kmečko okolje? Zato mladi: Ne bojte se življenja. In ne bojte se življenja na kmetiji! Čeprav je težko, mislim, da je tudi zelo lepo."

Študentje in profesorji so na polno zakorakali v novo akademsko leto. Številni med njimi so že prosili, nekateri pa še bodo  za blagoslov pri svojem delu. V celjski stolnici je bila sveta maša v čast Svetemu Duhu prejšnji petek, v ljubljanski v torek, daroval jo je nadškof Zore. Zbrane je povabil, naj se učijo sodelovati in naj se veselijo ob uspehih bližnjih, prav tako naj prosijo Boga za vodenje in navdih. "Poklic je več kot le znanje in sposobnosti, s katerimi zaslužimo plačo in kar potrebujemo za življenje. Poklic je poslanstvo, s katerim me Bog pridružuje ustvarjanju sveta. In študij je priprava na to poslanstvo." V mariborski stolnici je sveto mašo ob začetku akademskega leta daroval tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Študentom in profesorjem je zaželel, naj bodo odprti in razpoložljivi za Božje razodevanje in Božjo logiko. "Naš čas zaznamuje individualizem, ki v ospredje postavlja svobodo posameznika z njegovo samouveljavitveno držo, ki v drugem vidi predvsem konkurenco. Božja logika pa nas vabi k sodelujoči drži, ko se zavedamo, da je življenje enega povezano z življenjem drugega." V Mariboru je ob tej priložnosti začela delovati prva univerzitetna župnija, ki jo vodijo jezuiti. Pri svetem Jožefu v Ljubljani pa so v četrtek uradno odprli Jezuitski kolegij. Svete maše ob začetku akademskega leta bodo v prihodnjih dneh pripravili še v koprski stolnici, v Novi Gorici in v novomeški stolnici.

Polna dvorana osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani je v četrtek zvečer odmevala v Ritmu srca. Jubilejni 15. festival sodobne krščanske glasbe so med drugim zaznamovali sedem novih pesmi in pričevanja štirih preskušanih mladih. Tem je drugače razigrana množica najprej prisluhnila v tišini in jim nato namenila močan aplavz. "Glasbeni večer sta tako veselje in ples prepletla z molitvijo, prošnjo in slavljenjem," je črto pod dogodek potegnil vodja projekta Andrej Jerman.

Šport

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto doma igrala neodločeno proti Škotski, rezultat je bil 2:2. Naši fantje so tako ostali brez možnosti za nastop na mundialu v Rusiji. Tekma proti Škotski je bila tudi zadnja za Srečka Katanca na selektorskem stolčku slovenske izbrane vrste.

Novega selektorja je medtem že dobila naša košarkarska reprezentanca. V obdobju kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2019 jo bo vodil Radovan Trifunović. Igor Kokoškov, ki je slovensko ekipo pripeljal do naslova evropskih prvakov, funkcije ne more več opravljati, ker je med sezono zadržan v ligi NBA.

Telovadec Sašo Bertoncelj se je s svetovnega prvenstva v Kanadi vrnil z mešanimi občutki. Skozi kvalifikacije se je prebil med elitno osmerico na konju z ročaji, a je v finalu naredil napako, ki ga je stala boja za medalje. Kljub padcu je nastop po njegovi oceni potrdil, da še sodi v vrh.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...