Ljubljana, ponedeljek, 17. december 2018, 01:18

V Slovenijo prihaja Luč miru, plamen se bo širil iz Litije, Postojne in Prebolda

Naše domove bo v tednu pred božičem razsvetlila in ogrela luč, ki prihaja iz votline Jezusovega rojstva. Tudi tokrat bodo njen plamen po vsej Sloveniji širili skavti. Iz Linza v Avstriji, kjer so ga sprejeli včeraj, ga bodo v tem popoldnevu najprej ponesli v Litijo, Postojno in Prebold. Nato želijo s sporočilom miru nagovoriti vse ljudi dobre volje.


Pregled domačih dogodkov od 7. do 14. decembra 2018

V minulem tednu je doma najbolj odmevala odločitev ustavnih sodnikov o volilni zakonodaji. Prah je dvigoval tudi pristop Slovenije k dogovoru Združenih narodov o migracijah. Policija je dobila prvo damo, ki se zaveda, da so pred našo državo pomembni varnostni izzivi. Zdaj tudi ni več ugibanj - Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo zagotovo ugasnil. Ob 100. obletnici smrti književnika Ivana Cankarja so se zvrstile številne prireditve, ki so zaokrožile jubilejno leto.


God blaženih Drinskih mučenk

Obhajamo god blaženih drinskih mučenk. S svojo mučeniško smrtjo leta 1941 v Goraždu so kot redovnice ohranile čast in nedotakljivost  telesnega dostojanstva in izpričale svojo popolno pripadnost Kristusu. Ena izmed sester izhaja iz Šmarjete, zato je danes v tamkajšnji župniji posebej slovesno.


Adventna dobrodelna akcija za otroke v stiski

Nadškofijska Karitas Maribor vabi k darovanju sredstev za otroke s pomočjo adventno-božične akcije Več luči, več upanja. Pošljete lahko SMS sporočilo s ključno besedo DAR5 na številko 1919. S tem boste prispevali 5 evrov.


AVDIO: Volilne enote za volitve poslancev v državni zbor so v neskladju z ustavo

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je četrti člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor v neskladju z ustavo. Zakonodajalec mora neskladje odpraviti v dveh letih. Določeni volilni okraji tako po 26 letih več ne ustrezajo merilom, ki jih določa zakon, saj se razlika med najmanjšimi in največjimi vse bolj povečuje. Kot je povedal strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak je pri nas med enim in drugim volilnim okrajem več kot 370 odstotkov razlike, po mednarodnih standardih pa bi ta odstopanja morala biti največ do 20 odstotkov.


Pogovor o: Za kakovostno delo urgenc potreben dobro delujoč primarni nivo

Mreža urgentnih centrov, ki v polnosti deluje od junija 2016, je po oceni gostov sredine oddaje Pogovor o pozitivna dodana vrednost, a je treba sistem dograjevati.


Komu otroke po ločitvi staršev?

Pristojni odbor državnega zbora bo popoldne obravnaval pobudo za oceno ustavnosti člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da če se starša po ločitvi ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Omenjeni zakon bo sicer veljaven le še nekaj mesecev, nato stopi v veljavo družinski zakonik. Vendar pa naj bi tudi ta po mnenju nekaterih poznavalcev očetom odvzel enakovredno izhodišče za stike z otroki po razvezi.


Okrogla miza Kaj je dom? v Baragovem zavodu v Novem mestu

V torek je potekala že tretja okrogla miza na temo migracij in razvoja v okviru projekta ozaveščanja MIND, ki ga izvaja Slovenska karitas ob podpori Evropske unije in Ministrstva za zunanje zadeve. Z ozaveščanjem skušajo spodbuditi razmislek in širše razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom. Na Slovenski karitas pri tem izhajajo iz dolgoletnih izkušenj in spoznanj pri razvojni pomoči v Afriki in na Balkanu ter pomoči žrtvam trgovine z ljudi.


VIDEO: Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki o pogojih za finančno razvito Slovenijo

Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki po izboru portala Tax-Fin-Lex - Ivan Simič, Marjan Odar in Klemen Jaklič - so na podelitvi priznanj spregovorili o pogojih, ki bi morali biti izpolnjeni, da bi Slovenija postala finančno razvita. Menili so, da je pred državo veliko izzivov, vlada pa se je dela lotila na napačnem koncu.


AVDIO: Ideja o Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni je ugasnila

Ugibanj ni več. Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo ugasnil. Minister za zdravje Samo Fakin je sporočil, da bo vladi predlagal njegovo ukinitev. Program obravnave otrok s srčnimi boleznimi vidi kot samostojno organizacijsko enoto znotraj ljubljanskega kliničnega centra. Naši največji bolnišnici je tako tudi uradno dal možnost popravnega izpita, kar je v zadnjih tednih večkrat nakazal.


Novejše novice | Starejše novice