Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Poslanci prihodnji teden o naših kandidatih za člane stalnega arbitražnega sodišča

Slovenija | 12.10.2017, 17:27

Mandatno-volilna komisija državnega zbora predlaga izvolitev vseh treh kandidatov za člane stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. O Miši Zgonec-Rožej, Sebastjanu Zbičajniku in Juriju Toplaku bodo poslanci odločali prihodnji teden na tajnem glasovanju.

Predsednik države Borut Pahor je v začetku meseca parlamentu predlagal, naj potrdi vse tri kandidate. Tudi vlada je ocenila, da izpolnjujejo pogoje. A sodni svet je pozitivno mnenje dal le Zgonec-Rožejevi, Zbičajnik in Toplak po njegovem ne ustrezata najvišjim kriterijem za to mesto.

Na seji mandatno-volilne komisije državnega zbora je predsednik sodnega sveta Marko Novak pojasnil, da Zbičajnik sicer ima nekaj izkušenj, a kot odvetnik po njegovih besedah ni ugledno ime na področju mednarodnega javnega prava. "Mednarodno pravo sem združil v marsikaterem primeru, ki sem ga imel pred sodišči, saj imamo v Sloveniji zmerni dualistični sistem in moramo pred našimi sodišču upoštevati tudi mednarodne pravne akte," je na javni predstavitvi spomnil Zbičajnik.

Novak je v zvezi s Toplakom povedal, da gre za vrhunskega strokovnjaka na področju ustavnega prava, a na področju mednarodnega javnega prava po njegovi oceni nima neposrednih izkušenj. "To sodišče ne dela na ozkem področju mednarodnega javnega prava, ampak se od oseb, ki so njegovi člani, pričakuje širše znanje - tudi z mnogih ostalih področij," je opozoril Toplak.

Mnenje sodnega sveta ni zavezujoče. Za Zbičajnika je tako na seji mandatno-volilne komisije državnega zbora glasovalo 14 poslancev, dva sta bila proti, za Toplaka 13 članov tega parlamentarnega delovnega telesa, prav tako sta bila proti dva. Zgonec-Rožejeva je dobila soglasno podporo. "Menim, da na podlagi akademskih in praktičnih izkušenj izpolnjujem pogoje," je dejala na javni predstavitvi.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...