Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 10:48

Dan brezdomcev: Brez doma sem bil in ste me sprejeli

Nadškof Zore z brezdomci
Foto © Tatjana Splichal/Družina

Danes je tudi svetovni dan brezdomstva. V Hiši za brezdomce Malorca v Ajdovščini, ki deluje od leta 2015, so zato dopoldne pripravili dan odprtih vrat. V Škofijski Karitas Koper se program za brezdomce izvaja tudi v Bertokih. Sicer pa se na slovenskem brezdomcem veliko posveča tudi Vincencijeva zveza dobrote.

Leta 2006 so v Vincencijevi zvezi dobrote odprli Dnevni center za brezdomce v Plečnikovem podhodu v Ljubljani, kjer deluje še danes. Od leta 2008 nudijo brezdomcem tudi možnost prenočevanja. Leta 2010 so na Mirenskem Gradu začeli z nadaljevalnim programom za brezdomce, ki se želijo osvoboditi iz začaranega kroga odvisnosti in zaživeti novo življenje. Pred dvema letoma so omenjeni program razširili tudi v Ljubljano. Leta 2011 pa so njihovo delo z brezdomci razširili tudi v Novo Gorico, kjer razdeljujejo tople obroke na ulici. Z njihovim delom želijo brezdomcem vračati dostojanstvo.

Ob Svetovnem dnevu brezdomstva pa je bil v Hiši za brezdomce Malorca v Ajdovščini, Prešernova 10, dan odprtih vrat. Ob obisku je bil možen ogled prostorov in predstavitev programa ter izmenjava mnenj o temi brezdomstva, ki postaja vse bolj aktualna. Vsakega obiskovalca je pričakalo tudi manjše presenečenje, ki so ga ustvarili skupaj s stanovalci v Hiši Malorca.

Hiša Malorca je bila ob podpori Občine Ajdovščina in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti odprta februarja 2015. Od takrat naprej je v hiši našlo zatočišče več kot trideset oseb, ki so potrebovale streho nad glavo in sočloveka praviloma za daljše časovno obdobje, ki jim pomaga iskati pot iz nastale situacije.

V hiši je 6 spalnic s 10 posteljami, kopalnica, wc, kuhinja, dnevni prostor in pisarna za osebni pogovor. Pred hišo je tudi vrt, drevesa in grmovnice, ki jih stanovalci sami urejajo, saj je, poleg drugih dejavnosti, tudi to del delovne terapije. Trenutno je v hiši 7 oseb, zanje skrbita javna delavka in strokovna delavka Škofijske karitas Koper.

V Škofijski karitas Koper se program za brezdomce izvaja tudi v Bertokih, kjer ni namestitev temveč le dnevni sklop z različnimi podpornimi dejavnostmi ter skrb za osebno higieno, oblačila in druge potrebe. Mesečno prihaja v Center v Bertoke povprečno med 60 in 70 oseb.


Ne spreglejte: