Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:36

Janša, Krkovič in Črnkovič zahtevajo, da država odškodnino za razveljavljeno Patrio izterja od tožilcev in sodnikov

Janez Janša
Foto © ARO

15 milijonov evrov za nezakonit zapor v zadevi Patria od države skupaj zahtevajo Janez Janša, Anton Krkovič in Ivan Črnkovič. Janša zaradi 145 dnevnega nezakonitega zapora zahteva 900 tisoč evrov, Krkovič za 259 dni 600 tisoč evrov, Črnkovič pa zaradi poslovne škode kar 13 milijonov evrov.

"Zahtevamo, da država odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov, ki so krivično tožili in sodili. Branka Zobec Hrastar, Ferlinc, Klajnšek, Masleša,” je na Twitterju novico o zahtevani odškodnini komentiral predsednik največje opozicijske stranke. Gre seveda za pravnomočne sodbe v zadevi Patrija, zaradi katerih so se vsi trije obtoženi znašli v zaporu, kasneje pa je ustavno sodišče sodbe razveljavilo in jih vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču. To je kasneje sprejelo sklep o zastaranju, na katerega se je Janša pritožil, vendar bil zavrnjen. Državno pravobranilstvo jim je sicer poslalo poravnalne ponudbe, ki pa so bile smešno nizke, zato so jih zavrnili. Janši so denimo ponudili 52 tisoč evrov odškodnine, oziroma približno 364 evrov za dan za zapahi.

Odvetnik Toneta Krkoviča Jože Hribernik je za medije dejal, da so mu ponudili nekaj več kot 35.000 evrov, kar je ocenil kot “skoraj žalitev”, a da so pripravljeni na pogajanja.

Sicer pa stranka SDS državo že toži za dobrih 886 tisoč evrov zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014.

Sicer je sodni postopek afere Patria, ki se je končal z zastaranjem zoper vse tri obdolžene, državo stal 95.218 evrov. Od tega bo večji del stroškov, 95.210 evrov, kril sodni proračun, osem evrov pa neposredno državni proračun, čeprav bi morali sodniki, ki so peljali ta proces, tega plačati iz svojih žepov, poroča Nova24tv. Dodaja še, da se pri končni ceni ne upošteva celotne škode, ki jo je povzročilo sodstvo državi in državljanom: zaradi političnih posledic in zmage levice na trojnih volitvah po letu 2008 se je država zadolžila za več kot 30 milijard evrov, medtem ko je nematerialna – moralna škoda za prizadete v resnici neizmerljiva, so še zapisali.


Ne spreglejte: