Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:53

Obhajamo god sv. Mohorja in Fortunata

Danes godujeta sveta Mohor in Fortunat. Najbrž večina pozna Mohorjevo družbo, najstarejšo slovensko knjižno založbo, ustanovljeno leta 1852 na pobudo blaženega škofa Antona Martina Slomška.


Če ne bo soglasja h kandidaturi za mandatarja, bo Pahor počakal do izteka roka

Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil več manevrskega prostora tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom.


Uspešnih skoraj 94 odstotkov maturantov

11. julij je dan, ki so ga kandidati spomladanskega dela splošne mature nestrpno pričakovali. Uspešnih je bilo skoraj 94 odstotkov dijakov, ki so maturo opravljali prvič. 10 maturantov je doseglo vse možne točke.


Več vinogradov na primorskem prizadela kap vinske trte

Če so večini vinogradom po državi zaenkrat prizanesle vremenske nevšečnosti med njimi posebej toča, pa se na primorskem v teh dneh soočajo s kapjo vinske trte. Kot nam je povedal vinogradnik Ivo Kobal se je bolezen v letošnjem letu razširila po zelo veliko vinogradih. Po njegovih besedah predstavlja zelo veliko grožnjo obstanku določenih sort vinske tre, med katere najbolj sodi refošk-teran.


Ko meja postane priložnost za srečanje

Pri Sv. Duhu na Ostrem vrhu so včeraj pripravili že tradicionalno srečanje vernikov graške škofije in mariborske nadškofije. Srečanje na meji je potekalo pod geslom: Zedinjeni v Gospodu. Maševala sta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in graški škof Wilhelm Krautwaschl.


Srebrna maša rektorja svetišča Marije Pomagaj p. Bahčiča

Rektor svetišča Marija Pomagaj p. Robert Bahčič je danes obhajal srebrno mašo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Véliki Dólini. 25-letnice njegovega mašniškega posvečenja se je udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Pregled domačih dogodkov od 29. junija do 6. julija

V tednu, ko je minilo leto dni od arbitražne sodbe, je Slovenija odprla trg za hrvaške delavce, Hrvati pa širijo školjčišče v slovenskem delu Piranskega zaliva. Državni zbor je ustanovil prva delovna telesa in začel delo, nadaljevala so se posvetovanja o mandatarju in pogajanja o novi vladni koaliciji. V Cerkvi je jubilej zlate maše praznoval celjski škof Stanislav Lipovšek.


Pahor namerava za mandatarja predlagati Janšo

Tudi po drugem krogu pogovorov o novem mandatarju ni nič novega. Marjan Šarec, ki je na presenečenje mnogih mimo zmagovalke volitev stranke SDS začel koalicijska pogajanja, zaenkrat ostaja še brez potrebnih 46 glasov za izvolitev. To je vodja Šarčevih poslancev Brane Golubović tudi sporočil predsedniku republike Borutu Pahorju. Ta je danes z nekaterimi strankami opravil novi krog posvetovanj in po njem sporočil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade. Zato bo, kot je že napovedal, v tem primeru predlagal za predsednika vlade predsednika stranke, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev. Predsednik Pahor se bo v prvi polovici prihodnjega tedna sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom, v drugi polovici tedna pa s predsednikom SDS Janezom Janšo in se posvetoval o možnosti, da ga predlaga za predsednika vlade.


VIDEO in AVDIO: Negativni učinki prekomerne rabe ekranov

Čeprav se že več let srečujemo s sodobnimi zasvojenostmi, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) šele minuli mesec na prenovljen seznam duševnih bolezni uvrstila zasvojenost z računalniškimi igrami. Pred pastmi, ki jih nove digitalne tehnologije postavljajo mladim, svari Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. S pomočjo promocijskega filma in akcije Teden brez ekranov opozarjajo na negativne učinke prekomerne rabe ekranov.


Pomoč Karitas po toči prejelo 197 gospodinjstev v Črnomlju in Semiču

Komisija črnomaljske župnijske Karitas, ki je v četrtek obravnavala tretji sveženj prošenj za pomoč z junijsko točo prizadetim belokranjskim družinam, je do zdaj pomagala skupaj nekaj manj kot 200 črnomaljskim, okoliškim in semiškim gospodinjstvom. V treh svežnjih jim je skupaj podelila nekaj več kot 145.000 evrov denarne pomoči.


Novejše novice | Starejše novice