Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 20:20

Za Novakovo nesprejemljivo, da odločba glede zasebnih šol ostaja neuresničena

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je še vedno na tapeti političnih strank. Državni zbor bo o njem odločal na zadnji letošnji redni seji, ki se začne v ponedeljek. SMC in DeSUS javni program delita na obvezni in razširjeni, prvega bi financirali 100 odstotno, drugega nič oziroma največ 65-odstotno. V SD, Levici in Stranki Alenke Bratušek so proti, nasprotujeta tudi SDS in NSi, saj zagovarjata 100-odstotno financiranje obveznega in razširjenega javnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Je pa o tej temi beseda tekla tudi ob robu zasedanja zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.


Zavod ŽIV!M dobil nove prostore

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran je popoldne blagoslovil nove prostore Zavoda Živim, ki so ga zavodu ponudile sestre usmiljenke v svoji stavbi v Ljubljani. V nagovoru je nadškof izpostavil, da nihče nima pravice posegati po življenju otroka v maternici.


Škof Jamnik na Brezjah: Bodimo polni svetlobe in toplote

Na včerajšnji Marijin praznik je bilo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah slovesno skozi ves dan. Veliko število romarjev iz vseh koncev Slovenije in sosednjih dežel, Avstrije, Hrvaške, Italije, se je udeležilo svetih maš, poročajo na spletni strani bazilike. Slovesno večerno sveto mašo, ob sklepu praznika je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.


Pregled domačih dogodkov od 1. do 8. decembra 2017

Prvi teden letošnjega decembra je prinesel obilnejšo pošiljko snega, ki se je obdržal predvsem v gorah. Vstopili smo v adventni čas in s tem v duhovno pripravo na božič. V murskosoboški škofiji so pogled usmerili še dlje - med drugim so predstavili pastoralne načrte za naprej. Na volitve v prihodnjem letu se, kot kaže, ozirajo koalicijske partnerice - vlečejo neusklajene poteze, ki jih med drugim utegnejo kaznovati v javnem sektorju. Vznemirjenje je povzročil napad na slovensko družbo NiceHash, ki so ji hekerji ukradli za več deset milijonov bitcoinov. Pridobila je slovenska kultura, saj je Bruselj sklenil podeliti znak evropske dediščine cerkvi svetega Duha na Javorci, obhodi kurentov pa so bili uvrščeni na Unescov seznam nesnovne dediščine. Slovenska nogometna reprezentanca ima novega selektorja, naš biatlonec Jakov Fak pa dvoje novih stopničk v svetovnem pokalu.


Za Klic dobrote že skoraj 230.000 evrov

Slovenska Karitas je v akciji Klic dobrote doslej zbrala že blizu 230.000 evrov. Akcija za družine v stiski se nadaljuje do konca leta.


AVDIO: Akademik Krašovec o Jeruzalemu

Prof. dr. Jože Krašovec, doktor bibličnih ved, filozofije, teologije in zgodovine religij je za naš radio komentiral odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem uradno prizna za glavno mesto Izraela. Pravi, da je težko napovedati, ali bo zaradi tega ukrepa še težje doseči sodelovanje med sprtimi stranmi v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.


Pogovor o na temo izgub in sanacije javnih zdravstvenih zavodov

Letošnja in lanska izguba javnih zdravstvenih zavodov, zaradi katere jim je država morala pomagati s finančno injekcijo v višini skoraj 136 milijonov evrov, je posledica prenizkih cen zdravstvenih storitev, se strinjajo direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek, v. d. direktorja direktorata za ekonomiko na Ministrstvu za zdravje Mirko Stopar in dober poznavalec področja zdravstva, primarij Andrej Možina. Mezek poudarja, da je prihodnost zdravstva potrebno graditi predvsem na javnih zavodih, Možina si želi, da bi se večji pomen dalo zasebnikom, Stopar pa meni, da si moramo prizadevati za enako dostopnost vseh do zdravstvenih storitev.


Vodstvo Sove s sindikatom išče rešitev za njihove stavkovne zahteve

Zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji stavkajo. V vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da se je sindikat agencije s stavko odločil uveljavljati zahteve, povezane s statusom in vrednotenjem delovnih mest, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila zaposlenih. Z vodstvom pa da zdaj iščejo ustrezno rešitev.


Murskosoboška škofija za več svetosti

Murskosoboška škofija se že pripravlja na 100-letnico združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo bomo obeležili leta 2019. O tem je škof Peter Štumpf spregovoril na novinarski konferenci, na kateri so predstavili tudi pastoralne načrte za naprej in publikacije, ki so izšle v teh dneh.


Ernestina Jelovšek (1842 – 1917) – pozabljena Prešernova dediščina

V Sloveniji od leta 2000 obletnico rojstva Franceta Prešerna, 3. december, praznujemo kot Ta veseli dan kulture. Tako so bila vrata številnih kulturnih ustanov, ki so ponudile več sto brezplačnih dogodkov, odprta za obiskovalce. V senci dneva kulture se spominjamo tudi 100. obletnice smrti Prešernove hčerke Ernestine Jelovšek, ki nam je zapustila dragocene spomine na svojega očeta.


Novejše novice | Starejše novice