Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ob jubileju Zaplaza pozdravi tudi s strani papeža

Cerkev na Slovenskem | 10.10.2017, 11:03 Petra Stopar

Pomenljivo obletnico stoletnice posvetitve romarske cerkve Marijinega vnebovzetja na Zaplazu so v Škofiji Novo mesto sklenili v soboto z osrednjo slovesnostjo. Skozi vse leto so potekala različna romanja in slovesnosti z blagoslovi novih pridobitev. Sklepno slovesnost v soboto je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Juliusz Janusz, ki letos praznuje tudi zlati jubilej mašništva in šest let delovanja v Sloveniji.

Tudi svojo prvo javno slovesnost v Sloveniji je vodil ravno na Zaplazu, že dva dni po njegovem prihodu, in sicer ob prenosu relikvij blaženega Alojzija Grozdeta v stranski oltar cerkve. Ravno s tem prenosom je Zaplaz kot Marijina Božja pot pridobil še en nov poudarek in pomen kot kraj češčenja Grozdetovih relikvij kot priprošnjika mladih in za spravo v slovenskem narodu.

Ob nunciju so somaševali še drugi slovenski škofje Alojzij Cvikl, Stanislav Lipovšek, Jurij Bizjak in Franci Šuštar, domači škof Andrej Glavan, stiški opat Janez Novak in okrog 40 duhovnikov. Cerkev so napolnili verniki, na koru pa so prepevali združeni pevski zbori dekanije Žužemberk.

Že ob začetku slovesnosti so se razveselili posebnega pozdrava papeža Frančiška, ki ga je poslal kardinal državni tajnik Pietro Parolin ob častitljivi obletnici zaplaškega svetišča. »Da bi ta pomenljivi spomin vzbudil veselo pripadnost Kristusu, vedno močnejše bratsko občestvo in velikodušno pričevanje o večni novosti krščanskega sporočila,« se je glasila papeževa spodbuda.

Sledil je blagoslov novega barvnega okna na pročelju cerkve, ki ga je zasnoval umetnik Marko Jerman in prikazuje nebeško Mater Marijo v družbi Svete Trojice in nekatere naše vnete Marijine častilce (bl. Alojzija Grozdeta, blaženi drinski mučenki sestri Krizino Bojanc in Antonijo Fabijan, škofe Janeza F. Gnidovca, Friderika Ireneja Baraga, nadškofa Alojzija Šuštarja in misijonarja Ignacija Knobleharja).

Tudi apostolski nuncij je v homiliji spodbujal k vnetemu čaščenju Device Marije in bl. Alojzija Grozdeta. V luči evropske zgodovine, zaznamovane s številnimi revolucijami, od francoske do rdeče revolucije ravno pred 100 leti, ki so vse za sabo potegnile ogromno število nedolžnih žrtev, je mučenec Alojzij Grozde zgled miroljubnega rodoljuba, priprošnjik za spravo v našem narodu. Spodbujal je tudi k veselemu zaupanju v Marijino priprošnjo, da bi se iz dejavne udeležbe pri bogoslužju tudi med mladimi in družinami rojevalo novo življenje.

Polna cerkev na Zaplazu
Polna cerkev na Zaplazu © Tatjana Splichal

Bogoslužni sodelavci iz vseh šestih dekanij škofije so sodelovali z branjem beril, prošenj in prinašanjem simboličnih darov: sveče, ki so jo izdelale sestre karmeličanke v Mirni Peči, kuverte s seznamom klekljaric in vloženih 800 ur dela za oltarne prte in plašč na Zaplazu, hlebca domačega kruha s Krškega in majolike zaplaškega vina. Pri slovesnosti so sodelovali tudi ministranti iz Šentjerneja ter številni domači sodelavci, začenši z mežnarji, krasilci, pritrkovalci, redarji in drugimi pomočniki pod vodstvom župnika in rektorja svetišča Marka Japlja.

Po obhajilu sta nadškof Alojzij Cvikl, podpredsednik Slovenske škofovske konference, in škof Andrej Glavan kot predlagatelj (skupaj z Radiem Ognjišče) podelila Odličje sv. Cirila in Metoda prof. dr. Stanetu Grandi. V obrazložitvi tega najvišjega priznanja Slovenske škofovske konference lahko preberemo, da je dr. Granda »med redkimi zgodovinarji, ki odstopajo od fiksnih pogledov na slovensko zgodovino«. »Njegova duhovna moč in trdno krščansko prepričanje sta že vsa leta po osamosvojitvi Slovenije prisotna v slovenskem prostoru. Pogosto nastopa s prodornimi komentarji na Radiu Ognjišče v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, v kateri zagovarja krščanske vrednote in je s tem pripomogel, da se je kulturni in kritični pogled na novejšo zgodovino dvignil na neko drugačno raven. Redno piše v slovenski katoliški tednik Družina in sodeluje na Nikodemovih večerih.« Odličje je prejel ob 25-letnici mednarodnega priznanja Slovenije in ob bližnji 70-letnici svojega življenja.

Prejemnik Odličja sv. Cirila in Metoda Stane Granda ob škofu Andreju Glavanu in nadškofu Alojziju Cviklu
Prejemnik Odličja sv. Cirila in Metoda Stane Granda ob škofu Andreju Glavanu in nadškofu Alojziju Cviklu © Tatjana Splichal

Ob koncu slovesnosti se je škof Glavan zahvalil nunciju za vodenje slovesnosti in vsem sodelavcem. V simboličen dar je nuncij prejel darilo, majhen sodček dolenjskega vina s podobo zaplaške jubilantke. V zahvalo Bogu za lepo slovesnost in pestro 100-letno zgodovino so zapeli zahvalno pesem in po prebranem posebnem dekretu z apostolske penitenciarije v Rimu prejeli tudi poseben priložnostni apostolski blagoslov povezan s popolnim odpustkom ob običajnih pogojih spovedi, obhajila in molitvi po papeževem namenu.

V hvaležnosti za lepo slovesnost in za vse prejete Božje milosti se je v lepem vremenu nadaljevalo druženje vernikov pred cerkvijo ob prigrizku in kozarčku vina.

Vir: skofija-novomesto.si

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...