Ljubljana, ponedeljek, 20. avgust 2018, 14:34

Nadškof Zore: Ali v svojem življenju doživljate Božjo nežno ljubezen?

Sveta Gora
Foto © p. Ivan Rampre

"Sobotno srečanje v Stični želi biti neke vrste krona ali finale tega nadvse pomembnega duhovnega dogajanja."

Na Sveti Gori so v soboto pripravili znanstveni posvet ob 300-letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje. Včeraj popoldne pa je tam potekalo romanje frančiškanskih župnij. Sveto mašo je daroval nadškof Stanislav Zore. V Stični pa bo v soboto osrednja slovesnost ob sklepu praznovanja 100. obletnice prikazovanj v Fatimi.

V nagovoru je nadškof Zore spomnil, kako je Marija pastirici Urški na Sveti Gori naročila, naj tukaj sezidajo cerkev in pridejo prositi milosti. S tem namreč pokažemo, da verjamemo v Njegovo ljubezen in tudi v to, da sami ne zmoremo vsega. »Ali v svojem življenju doživljate Njegovo bližino; Njegovo dobroto; Njegovo pozornost; Njegovo nežno ljubezen?«, je zbrane vprašal nadškof Zore. Bog namreč vedno ostaja v našem življenju. »Samo dovoliti moramo temu Božjemu soncu, da zasije skozi naše temine; da nam odpusti.« Bog nam tako vrne vso lepoto, kakršne nas je ustvaril. Zato je slovenski narod pred 300 leti kronal Marijo na Sveti Gori.

Marija romarica iz Fatime bo misijonarila po vsej Sloveniji
Marija romarica iz Fatime bo misijonarila po vsej Sloveniji

Letos pa praznujemo tudi 100. obletnico Marijinih prikazovanj v Fatimi. Temu bo posvečeno tudi slovensko hrvaško romanje, ki bo to soboto v Stični. Posebej za to priložnost bo v Stično prispela delegacija iz Fatime in fatimski kip Marije Romarice. Dan pred tem bo namreč minilo točno sto let od prikazovanj. S srečanjem se bomo zahvalili za duhovno bogato dogajanje v tem letu, je za naš radio povedal vodja slovenskega odbora za pripravo srečanja celjski škof Stanislav Lipovšek.

»To so bila res globoko doživeta romanja in srečanja z Božjo Materjo Marijo po naših romarskih svetiščih, škofijah, dekanijah, župnijah in družinah. Sobotno srečanje v Stični želi biti neke vrste krona ali finale tega nadvse pomembnega duhovnega dogajanja

Celotnemu pogovoru s škofom Lipovškom lahko prisluhnete v jutrišnji oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem.

Marija romarica iz Fatime
Marija romarica iz Fatime


Ne spreglejte: