Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:41

Nadškof Zore daroval mašo ob 100-letnici Krekove smrti

Blagoslov plošče na Krekovem domu, foto © P. Ivan Rampre
Nadškof Stanislav Zore
Foto © P. Ivan Rampre

Na današnji dan pred 100 leti je v Šentjanžu na Dolenjskem umrl dr. Janez Evangelist Krek, ki je odraščal v župniji Selca. Potem ko je bila v soboto tam slavnostna akademija ob sklepu Krekovega leta, je dopoldne v tamkajšnji župnijski cerkvi sv. Petra sveto mašo v ta namen daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Pred sveto mašo je blagoslovil prenovljeno ploščo na Krekovem domu v počastitev stoletnice Krekove smrti. Med nagovorom po evangeliju je nadškof Zore spomnil, da je Krek že takrat razumel in deloval po navdihu papeža Frančiška, ki nas vabi na obrobja družbe.

Nato je nadškof izrazil veselje in zahvalo za pripravljene dogodke v sklopu minulega leta. Kreka je označil za garača, ki je razdajal svoje talente. »Namen vsega njegovega delovanja je bil, da bi njegov narod postal srečen v duhovnem in materialnem smislu. Zato je, kot ste tudi v tem letu tolikokrat slišali, izgoreval. Organiziral je ljudi, ustanavljal delavske zadruge, posojilnice, da bi pomagal v stiski in bedi delavskega in kmečkega človeka. Ni varoval samega sebe, ni štedil svojih moči in svojega časa. Prav zaradi tega, ker je bil takšen garač in razsipnež s svojimi talenti in časom, je postal to, kar je – dr. Janez Evangelist Krek,« je poudaril nadškof.

Iz Kulturnega društva dr. Janez Evangelist Krek Selca so ob sklepu Krekovega leta sporočili, da ne zaključujejo svojega raziskovanja in spoznavanja velika moža slovenske preteklosti, ampak nadaljujejo, kakor so se zavezali že Krekovi selški rojaki z besedami: »Spomin na te nikdar ne bo se izgubil, še pozni rod k hvaležnosti bo vabil!«

Dr. Janez Evangelist Krek
Dr. Janez Evangelist KrekNe spreglejte: