Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 01:14

Upravno sodišče: Križevniška cerkev v Ljubljani pripada križevniškemu redu

Križevniška cerkev v prestolnici bo po 26 letih denacionalizacijskega postopka le vrnjena v last in posest križniškemu redu. Do zdaj je z njo upravljal Festival Ljubljana, a upravno sodišče je po poročanju Dnevnika ocenilo, da prireditve, ki jih je organiziral v njej, lahko izpelje tudi drugod. Zavrnilo je njegovo pritožbo in pritožbo ljubljanske mestne občine ter v celoti pritrdilo ministrstvu za kulturo, ki je tako odločilo že pred dobrim letom dni.


V ŽIVO: NSi s kongresom do novega vodstva in volilnega programa

Več kot 400 delegatk in delegatov danes na kongresu Nove Slovenije volii novo vodstvo. Za mesto predsednika je samo ena kandidatura, to je dosedanji vršilec dolžnosti predsednika Matej Tonin, ki je stranko vodil od odstopa Ljudmile Novak. Ta je za naš radio pred kongresom spregovorila o pomembnosti krščanske demokracije za Slovenijo.


Pregled domačih dogodkov od 13. do 20. april 2018

Dogajanje preteklih nekaj dni so zaznamovali razpis parlamentarnih volitev, začetek kampanje pred referendumom o zakonu o drugem tiru in lanski rezultati poslovanja Nove ljubljanske banke, ki je beležila več kot 189 milijonov evrov dobička. V Cerkvi v Sloveniji bomo sklenili teden molitve za duhovne poklice, pri sv. Jožefu so pripravili vseslovensko srečanje moških, v Strunjanu pa so pripravljeni na prenovo pastoralnega doma.


Škofija Celje ob nedelji svetniških kandidatov v ospredje postavlja slovenskega Maksimiljana Kolbeja

Škofija Celje vabi v k sveti maši ob praznovanju nedelje svetniških kandidatov. Ob 15. uri se bo v Marijini cerkvi v Celju začela molitvena ura, nato pa bo ob 16. uri slovesno somaševanje duhovnikov celjske škofije s krajevnim škofom Stanislavom Lipovškom. V ospredje bodo postavili lik svetniškega kandidata Izidorja Završnika, za katerega bi lahko rekli, da je slovenski Maksimilijan Kolbe.


V Zavodu svetega Stanislava olimpijada katoliških študentskih domov

Športni dvorani Zavoda svetega Stanislava sta včeraj gostili 16. olimpijado - športno srečanje študentov katoliških študentskih domov. V večerno nočnih urah se je pomerilo kar 38 različnih ekip - 16 v odbojki, 12 v košarki in 10 v nogometu.


Narodno svetišče Marije Pomagaj obiskali predstavniki gospodarskega ministrstva

Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje je danes obiskala delegacija ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki jo je vodila državna sekretarka Eva Štravs Podlogar. V Romarskem uradu Brezje sta delegacijo sprejela rektor svetišča p. Robert Bahčič ter direktorica urada Andreja Eržen Firšt.


Srečanje družin ustanove Anin sklad v Šentjakobu ob Savi

Letošnje srečanje družin Aninega sklada, ki bo v Šentjakobu ob Savi, 21. aprila 2018, predstavlja neke vrste uvod v praznovanje 20-letnice delovanja, ki bo vrh doseglo jeseni s praznovanjem te obletnice.


Slovenska skladateljica Nina Šenk prva Slovenka na BBC Proms

Festival klasične glasbe BBC Proms se vsako poletje odvija v znamenitem Royal Albert Hall v Londonu. Cilj festivala je, da bi najkakovostnejšo klasično glasbo prinesel čim širšemu občinstvu, ker ostaja zvest izvorni viziji ustanovitelja, sicer dirigenta Henryja Wooda že vse od leta 1895. Kot so zapisali na spletni strani BBC Proms, ne glede na to, ali ste klasični poznavalec ali menite, da klasična glasba ni za vas, je zagotovo za vsakega nekdja najti v osmih tednih koncertov, delavnic, pogovorov in drugih dogodkov. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije bo na tem festivalu na povabilo BBC Proms sodelovala tudi slovenska skladateljica Nina Šenk.


V Strunjanu prenavljajo pastoralni dom

Škofija Koper začenja prenovo pastoralnega doma v Strunjanu, ki bo namenjen duhovni in kulturni oskrbi obiskovalcev. Dom so frančiškani dogradili sredi prejšnjega stoletja, stoji pa ob cerkvi Svete Marije od Prikazanja, ki je pomembna istrska božja pot.


Združena desnica gradi most med Ljubljano in Mariborom

Pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami sta koalicijo sklenila Franc Kangler, predsednik Nove ljudske stranke, in Aleš Primc, ki vodi Glas za otroke in družino. Kot pravita, sta skupne programske cilje dorekla v petnajstih minutah, saj sta ugotovila, da se dobro dopolnjujeta. Čeprav imata oba korenine v Slovenski ljudski stranki in seže njuno poznanstvo že daleč nazaj, nista bila vedno enakih pogledov.


Novejše novice | Starejše novice