Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 10:54

Kranjskogorska občina želi umiriti promet v dolino Vrata

Dolina Vrata je zadnja leta vse bolj priljubljena in zato tudi prometno obremenjena. Na kranjskogorski občini želijo zmanjšati negativne učinke povečanega obiska in ohraniti dragoceno naravo ter težavo urediti trajnostno. V prihodnjih letih načrtujejo ureditev parkirišč v Mojstrani in javni prevoz v našo najbolj znano alpsko dolino, ki je tudi vstopna točka za vzpon na Triglav.


Pregled domačih dogodkov od 16. februarja do 23. februarja 2018

Dogajanje v preteklih dneh so zaznamovale razprave o razmerah v Slovenski vojski in zamenjava na čelu generalštaba Slovenske vojske. Vlada je zamenjala tudi vodjo pogajalske skupine za pogovore s predstavniki zaposlenih v javnem sektorju, predsednik države Borut Pahor pa je obiskal Južno Korejo. V preteklih dneh pa je minilo tudi 25 let od ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference.


Zidanšek: SLS gre po preboj v parlament, nato še v vlado

Pred junijskimi parlamentarnimi volitvami je ključne programske poudarke nakazala tudi Slovenska ljudska stranka (SLS), ki cilja na vrnitev v Državni zbor. Njen predsednik Marko Zidanšek želi, da bi država dobila močno desnosredinsko vlado.


Obramboslovec Grošelj: Slovenska politika ne razume globine problema v katerem se nahaja SV

Po tistem, ko je bataljonska bojna skupina, oblikovana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV) na ocenjevanju po merilih Nata dobila oceno nepripravljena za bojevanje, so na vojski tudi odpovedali udeležbo vojakov iz te brigade na misijah v Libanonu in Kosovu. Tako se lahko zgodi, da bosta sedanja kontingenta morala svoje služenje v tujini podaljšati. Zadnje precej pestro in negativno dogajanje v Slovenski vojski lahko vpliva tudi na naš odnos do zveze Nato, je v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril obrambni analitik dr. Klemen Grošelj.


Tomčeva kritična, ker je Slovenija brez napredka v boju proti korupciji

Organizacija Transparency international je objavila rezultate o zaznavi korupcije za leto 2017. Kot smo poročali, je med državami, ki niso uspešne na tem področju, tudi Slovenija. Med 180-imi državami je dobila oceno 61, če bi dobila oceno 100, bi pomenilo, da korupcije v državi ni. Najbolje sta se odrezali Nova Zelandija in Danska. Rezultate je komentirala tudi evropska poslanka Romana Tomc.


Pri Kurbusovih znova razstava orhidej in tropskih metuljev

V rastlinjakih vrtnega centra Kurbus v Meleh pri Gornji Radgoni, ki letos obeležuje 40 let obstoja, so odprli razstavo orhidej in tropskih metuljev. Kot je povedala direktorica centra Simona Kurbus, bo več kot 3000 kosov orhidej in okoli 600 živo pisanih metuljev v družbi tropskih papig na ogled vse do 18. marca.


Neuspeh preverjanja usposobljenosti bataljonske bojne skupine odnesel načelnika generalštaba Ostermana

Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dosedanjega Ostermanovega namestnika, generalmajorja Alana Gederja, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.


Zbor za republiko o nedokončani tranziciji

Zbor za republiko je v teh dneh začel s serijo okroglih miz. Sinoči so udeleženci iskali odgovor na vprašanje, kako v Sloveniji končati tranzicijo in vzpostaviti stabilno demokracijo. Pri tem so soglašali z mnenjem predsednika zbora Franceta Cukjatija, da je slovenska tranzicija že pred leti zašla v slepo ulico, stanje v državi pa se od tedaj le še poslabšuje.


V Slovenski vojski niso presenečeni nad slabo oceno bataljonske bojne skupine

Novice o slabem položaju Slovenske vojske niso nekaj novega, a zdi se, da je z zadnjo doseženo dno. Naša država bi morala do 1. aprila poskrbeti za operativno sposobnost 800 pripadnikov bataljonske bojne skupine 72. brigade, a so še daleč od tega. Na preverjanju Nata, ki je bilo prejšnji teden na Počku, so se slabo izkazali, zaradi slabe opreme so nekateri dobili celo ozebline. V Natu dogajanja ne komentirajo, premier Miro Cerar na jutrišnji seji vlade pričakuje pojasnila ministrice za obrambo Andreje Katič, ta bo morala poročati tudi predsedniku države Borutu Pahorju, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Sama je sicer ogorčeno, ker je za polom izvedela iz medijev.


Akademiki in profesorji o veličini Perka in Grivca

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je včeraj potekal znanstveni posvet ob desetletnici smrti beograjskega nadškofa Franca Perka in 140. obletnici rojstva Franca Grivca. Zbrane je uvodoma nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je dejal, da je vsem tem velikim ljudem skupno eno in to je, da so ljubili so Cerkev ter narod.


Novejše novice | Starejše novice