Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 09:10

Ne tako učinkovita levica zagotovo izgubila kompas

V zadnjih tednih smo v medijih spremljali bolečo nadaljevanko o neuspešnem urejanju otroške srčne kirurgije. Nekoč je operacije izvajal izraelski kirurg, nato je UKC angažiral češke (iz države torej, ki jo nekateri pri nas še vedno gledajo zviška, a nas prehiteva…), potem je iz neznanih razlogov pristojne presenetil iztek pogodbe s češkimi kirurgi; kmalu zatem je sledila novica, da bo pogodba z njimi vendarle podaljšana, in takoj zatem, da bo najmlajše srčne bolnike lahko spet operiral tudi izraelski kirurg.


Smrtno nevarni politiki

Za nami je referendum o zakonu o drugem tiru, pred nami so volitve v državni zbor. Sodeč po udeležbi na referendumu lahko zaključimo, da je Slovenkam in Slovencem še vedno vseeno, kaj se dela z njihovim denarjem.


Spolne kvote in druge predvolilne burke

Številni politiki, politikanti in mediji si na vso moč prizadevajo letošnje predvolilno dogajanje spraviti do absurda. S svojimi pristojnostmi sta se na predvolilnem vrtiljaku (ladja norcev bi utegnila biti sovražni govor) morala pojaviti tudi Državna volilna komisija in Vrhovno sodišče RS. Dovolite mi, da odprem vprašanje, ob katerem z malo pametjo malega človeka ugotavljam, da je slovenska volilna zakonodaja, po kateri omenjeni instituciji presojata, diskriminatorna in protiustavna.


Nič vedeti ni najboljša izbira

15. maj ima več pomembnih vsebin in poudarkov, s katerimi v različnih ustanovah, organizacijah in družbenih pobudah skušajo opozoriti na vrednote ali načela, za katera se zavzemajo. Če začnemo doma, v naši domovini je danes dan Slovenske vojske, na svetovnem nivoju pa mednarodna dneva - podnebnih sprememb in družine. Slednjega je leta 1993 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, z namenom osveščanja javnosti o vlogi in pomenu družine ter ji dati podporo na vseh področjih njenega življenja in delovanja.


Komu verjeti?

Na začetku razgrete predvolilne kampanje v Sloveniji, smo 9. maja praznovali dan Evrope, v spomin, ko je francoski zunanji minister, Robert Schuman, predstavil znamenito deklaracijo o Evropi, ki je temelj sodobne Evrope.


Kje je Schumanova Evropa in kje predvolilna Slovenija?

V sredo (9.5.) je minilo 68 let, odkar je francoski zunanji minister Robert Schuman svojemu nemškemu kolegu Konradu Adenauerju predlagal, naj Francija in Nemčija oblikujeta Evropsko skupnost za premog in jeklo, vanjo pa naj povabita še druge evropske narode. Na ruševinah druge svetovne vojne z bolečimi ranami, ki so se zarezale v vse pore teh dveh (in ostalih) narodov sta velika voditelja našla pot dialoga.


Gre tudi za prihodnost referenduma

Vlada Mira Cerarja namerava gradnjo drugega tira izvesti tako, kot želijo njeni botri iz ozadja. Čeprav se ji mandat izteče sredi letošnjega poletja. V nedeljo, 13. maja 2018, bomo državljanke in državljani Republike Slovenije na referendumu ponovno odločali o vladnem zakonu o drugem tiru.


Z Alfijevo smrtjo in borbo njegovega očeta smo gledali v prihodnost

Alfie Evans, 23-mesečni fantek, je umrl. Potem, ko so ga, zaradi razsodbe sodišča, da je v “njegovem najboljšem interesu”, da ga odklopijo od naprav za vzdrževanje življenja, to 23. aprila letos tudi storili, je fantič živel še do 28. aprila, torej več kot 5 dni.


Raziskava: Kaj nas naredi za uspešne in srečne?

Ta komentar je raziskava o raziskavah. O delu, seveda. K brskanju po spletu za takimi raziskavami me je spodbudilo predavanje, ki ga je za radijske sodelavce pripravil specialni pedagog Marko Juhant. Navajal je raziskavo s Harvarda, ene najprestižnejših univerz na svetu. In sem tudi sama pobrskala, za kakšno raziskavo pravzaprav gre.


Iz ilegale na svetli dan

Največja groza me je praznovanj brez vsebine ali pa z vsebino, ki je povsem zlagana. Pred pomladnim mesecem majem smo na pragu mnogih praznikov, ki to pravzaprav niso: so bolj žuri, ko se polnijo trebuhi s hrano in hektolitri pijače, se nori in razgraja. Naslednji dan pa potone v pozabo vse, kar smo doživeli, saj glava ponoči utrujena in omamljena prileze domov. Pravo novodobno poganstvo v različnih preoblekah! Tudi kadar se veselimo, mora za to obstajati tehten vzrok, saj le tako svoje življenje in jutrišnji dan hranimo z lepimi, bogatimi spomini. Mesec maj nam ponuja prelestne priložnosti, da napolnimo svojo dušo z lepoto in pristnim veseljem.


Novejše novice | Starejše novice