Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Postavljati Boga nasproti cesarju je fundamentalistična drža

Cerkev po svetu | 22.10.2017, 15:39 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru komentiral današnji evangelijski odlomek o tem, da je treba dati cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega. Poudaril je, da je plačevanje davkov dolžno dejanje državljanov, hkrati pa se moramo zavedati, da pripadamo Bogu, saj nam je On dal vse, kar smo in kar imamo.

Naše življenje mora odražati to temeljno pripadnost, je dejal sveti oče, a ob tem dodal, da moramo biti kristjani dejavni tudi v družbi:

»Kristjan je poklican konkretno prizadevati si za človeške in družbene stvarnosti, ne da bi postavljal 'Boga' nasproti 'cesarju', postavljati Boga nasproti cesarju je fundamentalistična drža.« Če se izročimo Bogu in upamo Vanj to ni beg iz resničnosti, ampak dejavno dajemo Bogu, kar mu pripada. Vernik gleda prihodnjo, torej Božjo resničnost, da bi v polnosti živel zemeljsko življenje in pogumno odgovoril na izzive, je še dejal papež.

Sveti oče je nato spregovoril o današnji misijonski nedelji, ki poteka pod geslom: Misijon v osrčju Cerkve. Spomnil je, da bo oktobra 2019 »izreden misijonarski mesec«, s katerim želi spodbuditi evangelizacijsko dejavnost Cerkve. Poslanstvo Cerkve v svetu pa je zaupal v priprošnjo Janezu Pavlu II. Danes namreč obhajamo njegov god.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...