Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:00

Papež na sedežu FAO: Lakoto je mogoče zajeziti!

Papež na sedežu FAO v Rimu
Foto © Radio Vatikan

"Lakoto povzročajo vojne in klimatske spremembe, zato na nanjo ne smemo gledati kot na neozdravljivo bolezen."

Ob današnjem svetovnem dnevu hrane je papež Frančišek dopoldne obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu. Zbranim je dejal, da bi si danes morali bolj prizadevati za zagotovitev pravic vseh do prehrane, da bodo lahko ljudje uresničili svoje želje in se jim ne bo treba ločiti od svojih najdražjih. Tema zasedanja je bila namreč povezana z migracijami, katerih vzrok je revščina.

Papež je nagovoril celotno mednarodno skupnost, katere sodelovanje naj ne bi pogojevali pristranski interesi. Obstaja namreč nevarnost, da bi se navadili na vsakodnevne novice o mrtvih zaradi lakote in mnogih, ki zaradi revščine zapuščajo svoje domovine. »Lakoto povzročajo vojne in klimatske spremembe, zato na nanjo ne smemo gledati kot na neozdravljivo bolezen«, je zatrdil sveti oče in izrazil obžalovanje, da se nekateri oddaljujejo od podnebnega sporazuma. Obenem pa je pozval k dobri volji, da bi končali konflikte in postopno privedli svet do razoroževanja.

Zbrane je povabil tudi k večji medsebojni svetovni podelitvi dobrin. Slednja pa je po njegovih besedah zelo zahtevna: zahteva namreč spreobrnjenje srca.

»Prisluhnimo mnogim našim zavrženim bratom: Lačen sem, tujec sem, nag, bolan, zaprt v begunskem centru«, je zbrane povabil Frančišek. Po njegovih besedah gre za vprašanje pravičnosti in ne za poziv k pomoči.

Migrante zaradi lakote ne bo ustavila nobena fizična, ekonomska, pravna ali ideološka meja, je dejal sveti oče ter pozval k urejenim in varnim migracijam. Sedežu FAO je podaril majhen kip sirskega dečka Aylana, ki so ga mrtvega našli na turški obali.

»Ali je preveč pomisliti na to, da bi v izrazoslovje mednarodnega sodelovanja uvedli kategorijo ljubezni, ki se izraža kot zastonjskost, enakost v obravnavanju, kulturi darovanja, bratstvu in usmiljenju?«, je zbrane izzval sveti oče.

Revščino, ki vodi v migracije, je po njegovih besedah mogoče omejiti s preventivo. Ta pa vključuje načrte razvoja z novi delovnimi mesti in primernimi odgovori na okoljsko krizo. Preventiva namreč stane veliko manj kot posledice propadanja zemlje ali onesnaženja voda, kar se dogaja v deželah, kjer vlada revščina, v porastu so bolezni, medtem ko se izgublja vera v življenje. Ob sklepu je sveti oče ob navdušenem ploskanju vse zbrane povabil, naj po svoji veri ali prepričanju naredijo kar največ za skupno dobro.


Ne spreglejte: