Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 10:47

Mednarodni simpozij vincencijanske družine v Rimu

Praznovanje 400-letnice vincencijanske karizme
Foto © Radio Vatikan

V Rimu se nocoj začenja mednarodno srečanje ob praznovanju 400-letnice Vincencijanske karizme. Po podatkih organizatorjev se bo dogodkov pod skupnim naslovom »Tujec sem bil in ste me sprejeli« udeležilo 10 tisoč ljudi. Med drugim jutri pripravljajo predavanja o vincencijanski duhovnosti, karizmi in načinu sporočanja v sedanjem času. V soboto bo udeležence na trgu sv. Petra nagovoril papež Frančišek, zvečer se bodo na molitvenem srečanju zbrali v baziliki sv. Pavla, kjer bo v nedeljo sklepna sveta maša.

Jubilejno leto ob 400-letnici vincencijanske karizme se je začelo januarja z romanjem relikvij - srca Vincencija Pavelskega po njegovi domovini Franciji, v naslednjih štirih letih bodo relikvije romanje nadaljevale po Evropi in drugod po svetu. Junija so v evropskem parlamentu predstavili projekt za brezdomce, ki ga bodo uradno začeli prav na sobotnem srečanju s papežem Frančiškom. Kot je na nedavnem redovniškem dnevu v Sloveniji pojasnil vrhovni predstojnik lazaristov p. Tomaž Mavrič med brezdomne ne vključujejo samo tiste, ki živijo na ulici, ampak tudi begunce in tiste, ki živijo v nedostojnih pogojih, barakah.

V Rimu bodo spodbudili tudi k sodelovanju na mednarodnem filmskem festivalu o Vincenciju Pavelskem, ki bo prihodnje leto v Castel Gandolfu. »Upamo, da bo ta pobuda pomagala k razvoju karizme,« je dejal p. Mavrič.

Celotna Vincencijanska družina šteje več kot 2 milijona članov, prisotni pa so v 150-ih državah. Srečanje v Rimu bo po Mavričevih besedah milostni trenutek za vse, ki bodo lahko fizično prisotni tam, za tiste, ki ne bodo mogli priti, pa bodo slovesnosti neposredno prenašali prek televizije in interneta. Ob tem je izrazil željo, da bi se dejavna ljubezen globalizirala. Sami si ves čas prizadevajo za to, med drugim so v Braziliji z javnim pismom obsodili korupcijo, ki uničuje temelje družbe, v Indiji so zgradili hiše za brezdomce, v Južni Koreji pa so vzpostavili nove službe za pomoč beguncem iz Severne Koreje.


Ne spreglejte: