Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
logo papeževega obiska Mjanmara (foto: Radio Vatikan)
logo papeževega obiska Mjanmara

Zakaj naj papež v Mjanmaru ne bi govoril o manjšini Rohinga?

Svet | 15.10.2017, 08:17 Marjana Debevec

Cerkev v nemirnem Mjanmarju se pripravlja na novembrski papežev obisk. Tamkajšnji kardinal Charles Bo ob tem opozarja pred lažnimi pričakovanji omenjenega obiska. Zatrdil je, da vprašanje muslimanske manjšine Rohinga ne sme biti v ospredju pogovorov, saj bi s tem lahko ogrozili dialog Cerkve z vlado in budistično večino.

Papež Frančišek si po besedah kardinala Boja želi v širšem smislu prispevati k miru in spravi v eni izmed najbolj konfliktnih azijskih držav. Mir pomeni, da se zaključijo desetletja dolge državljanske vojne, ki še vedno divjajo na severu države, je po poročanju Družine poudaril kardinal Bo.

Papež se zaveda kakšen je politični položaj v Mjanmarju, je pojasnil kardinal, in ni njegova stvar, da bi posredoval v državnih vprašanjih. »Kritizirati vojsko in vlado ima lahko nasproten učinek,« opozarja Bo. Papež zato po njegovih besedah naj ne bi izrekel kritiko na račun vlade, potem pa Cerkev prepustil v opoziciji vojski, vladi in budistom.

Kardinal Charles Bo je tudi pojasnil, da je v Mjanmarju zelo zapletena politična situacija. Na eni strani je vojska, na drugi strani pa civilna vlada Suu Kyijeve. »Imamo dve vzporedni vladi«, je dejal kardinal z mislijo na ustavo, ki vojski zagotavlja vodenje ministrstev za notranje zadeve, obrambo in zaščito meja.

Spomnimo, da je kardinal Bo v preteklih letih kot eden redkih spodbujal mjanmarsko vlado, naj ukrepa pri vprašanju Rohing. Tudi papež Frančišek je večkrat izrekel kritiko odnosa do te islamske manjšine, saj se je zaradi spora približno 400.000 pripadnikov omenjene manjšine zateklo v sosednji Bangladeš. Papeževe izjave so med nekaterimi budisti naletele na proteste, kar njegov obisk v državi do določene mere otežuje.

Papež Frančišek bo pretežno budistični Mjanmar obiskal med 27. in 30. novembrom, zatem pa bo za tri dni odpotoval še v sosednji večinsko muslimanski Bangladeš.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...