Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:37

Zakaj naj papež v Mjanmaru ne bi govoril o manjšini Rohinga?

logo papeževega obiska Mjanmara
Foto © Radio Vatikan

"Kritizirati vojsko in vlado ima lahko nasproten učinek."

Cerkev v nemirnem Mjanmarju se pripravlja na novembrski papežev obisk. Tamkajšnji kardinal Charles Bo ob tem opozarja pred lažnimi pričakovanji omenjenega obiska. Zatrdil je, da vprašanje muslimanske manjšine Rohinga ne sme biti v ospredju pogovorov, saj bi s tem lahko ogrozili dialog Cerkve z vlado in budistično večino.

Papež Frančišek si po besedah kardinala Boja želi v širšem smislu prispevati k miru in spravi v eni izmed najbolj konfliktnih azijskih držav. Mir pomeni, da se zaključijo desetletja dolge državljanske vojne, ki še vedno divjajo na severu države, je po poročanju Družine poudaril kardinal Bo.

Papež se zaveda kakšen je politični položaj v Mjanmarju, je pojasnil kardinal, in ni njegova stvar, da bi posredoval v državnih vprašanjih. »Kritizirati vojsko in vlado ima lahko nasproten učinek,« opozarja Bo. Papež zato po njegovih besedah naj ne bi izrekel kritiko na račun vlade, potem pa Cerkev prepustil v opoziciji vojski, vladi in budistom.

Kardinal Charles Bo je tudi pojasnil, da je v Mjanmarju zelo zapletena politična situacija. Na eni strani je vojska, na drugi strani pa civilna vlada Suu Kyijeve. »Imamo dve vzporedni vladi«, je dejal kardinal z mislijo na ustavo, ki vojski zagotavlja vodenje ministrstev za notranje zadeve, obrambo in zaščito meja.

Spomnimo, da je kardinal Bo v preteklih letih kot eden redkih spodbujal mjanmarsko vlado, naj ukrepa pri vprašanju Rohing. Tudi papež Frančišek je večkrat izrekel kritiko odnosa do te islamske manjšine, saj se je zaradi spora približno 400.000 pripadnikov omenjene manjšine zateklo v sosednji Bangladeš. Papeževe izjave so med nekaterimi budisti naletele na proteste, kar njegov obisk v državi do določene mere otežuje.

Papež Frančišek bo pretežno budistični Mjanmar obiskal med 27. in 30. novembrom, zatem pa bo za tri dni odpotoval še v sosednji večinsko muslimanski Bangladeš.


Ne spreglejte: