Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Bog se nikoli ne maščuje

Cerkev po svetu | 08.10.2017, 15:32 Petra Stopar

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru vernikom približal globlji pomen evangeljskega odlomka, ki smo ga slišali pri sveti maši in poudaril, da je Bog zvest svojim obljubam. Kljub našim zmotam in grehom se nad nami nikoli ne maščuje.

Sveti oče je približal evangeljski odlomek, ki po njegovem prepričanju ponazarja konkretno življenje in govori o najemnikih vinograda, ki so si lastili pridelek. Zgodba zaveze med Bogom in človekom namreč pozna, kot vsaka zgodba ljubezni, svoje pozitivne trenutke pa tudi odklone in odmike.

Da bi bolje razumeli, kako Bog Oče odgovarja na zavračanje ljubezni in na njegovo vabilo k zavezi, polaga Jezus na usta gospodarja vinograda vprašanje: »Ko bo torej prišel gospodar vinograda, kaj bo storil s temi viničarji?« To vprašanje govori o tem, da pri Bogu razočaranje nad hudobnim vedenjem ljudi ni njegova zadnja beseda. »In prav v tem je novost krščanstva. Bog, ki je sicer razočaran nad našimi zmotami in našimi grehi, ostaja zvest svoji besedi in predvsem se ne maščuje,« je ponovil sveti oče ponovil in poudaril, da nas Bog ljubi in objema.

Po vogelnem kamnu Kristusu, ki so ga zidarji zavrgli, po težavnih situacijah in po grehu, Bog nenehno podarja »novo vino« svojega vinograda, ki je njegovo usmiljenje. Za Boga namreč obstoja samo ena ovira, in to sta naša prevzetnost in domišljavost, ki včasih postaneta tudi nasilni.

In prav v tem je po papeževih besedah novost krščanstva, ki ne obstoja predvsem v zapovedih in moralnih predpisih, temveč je najprej in predvsem Božje ponudba ljubezni, ki jo Bog po Jezusu daje človeštvu. Gre zlasti za povabilo, naj vstopimo v to zgodbo ljubezni in postanemo rodovitni v dobrih delih. Poklicani smo, da ne ostajamo ograjen vinograd, temveč odprt za vsa okolja, tudi za najbolj težavna in oddaljena.

Ob koncu opoldanskega nagovora nas je papež spodbudil, naj se na Božjo Mater Marijo obrnemo s prošnjo, da bi nam pomagala biti zlasti na obrobjih družbe, vinograd, ki ga je Gospod zasadil v dobro vseh. Tako bi lahko vsi ljudje postali deležni novega vina Božjega usmiljenja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...