Ljubljana, torek, 25. september 2018, 23:11

Papež: Cerkev mora biti zaradi lastnih napak vodilna v spodbujanju zaščite otrok

Papež Frančišek
Foto © CTV/AFP

Udeleženci mednarodnega kongresa o dostojanstvu otrok v digitalnem svetu so danes papežu Frančišku predali sklepno izjavo. Na štiridnevnem srečanju, ki je potekalo na papeški univerzi Gregoriana so se zbrali predstavniki vlad in policije, podjetij, ki se ukvarjajo s programsko opremo, verski predstavniki in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo s posledicami zlorab otrok na spletu. Papež Frančišek jim je v nagovoru dejal, da Cerkev zaradi svojih lastnih napak v preteklosti mora spodbujati prizadevanja za varnost otrok ne samo znotraj svojih zidov, ampak tudi širše v družbi. To je njena odgovornost pred Bogom, žrtvami in javnim mnenjem, je dejal.

Papež je v morda doslej svojem najdaljšem nagovoru o zaščiti otrok nagovoril približno 150 svetovnih voditeljev, ki delujejo na področju boja proti spolnim zlorabam in izkoriščanju otrok prek spleta.

»Imeti moramo odprte oči in ne skrivati neprijetne resnice, ki je ne želimo videti. Ali morda doslej še nismo spoznali, da je prikrivanje spolnih zlorab velika napaka in vir veliko drugih oblik zla?«

Na internetu se lahko srečamo z zelo problematičnimi stvarmi, med drugim trdo pornografijo, spolnim nadlegovanjem, neposrednimi video prenosi posilstev in nasilja nad otroki. Strokovnjaki ugotavljajo, da je uporabnikov teh vsebin vsako leto več.

Papež je poudaril, da nas ta zastrašujoča dejstva ne smejo ohromiti. Ne smemo misliti, da smo nemočni, ampak je treba združiti moči in poiskati prave rešitve za učinkovite odgovore. Mednarodna prizadevanja pa se morajo po njegovih besedah izogibati naslednjim trem napakam:

Ne smemo podcenjevati škode, ki jo ta pojav povzroča otrokom. Ne smemo misliti, da obstajajo že pripravljene rešitve za to globalno krizo. Na internet ne moremo gledati kot na kraljestvo svobode brez omejitev.

Sklepno t. i. Rimsko izjavo, ki so jo sprejeli udeleženci kongresa, je v imenu vseh otrok sveta prebrala 16-letnica z Irske. Izjava pristojne poziva, naj ukrepajo za zaščito dostojanstva otrok. Statistika pravi, da je spolno zlorabljena vsaka peta deklica, v 80-ih odstotkih s strani staršev, sorodnikov, družinskih prijateljev ali sosedov.

»Stopimo torej skupaj, da bomo vedno lahko upravičeno, s pogumom in veseljem pogledali v oči otrokom sveta,« je še dejal papež.

 


Ne spreglejte: