Ljubljana, petek, 20. oktober 2017, 06:49

Papež: Potreben je pogum za molitev Oče naš

Papež Frančišek v intervjuju z zaporniškim kaplanom v Padovi Marcom Pozzom za Tv2000 zatrdil, da je potreben pogum za molitev Oče naš. »Recite očka in zares verjemite, da je Bog Oče, ki me spremlja, mi odpušča, mi daje kruh in je pozoren na vse, kar vidim«, je v intervjuju zatrdil sveti oče. Lahko bi podvomili v to, zato pa je pomembno, da molimo skupaj, je prepričan papež.


Papež pri splošni avdienci: Ko pride trenutek smrti, nas Jezus prime za roko.

Papež Frančišek je pred današnjo splošno avdienco sprejel člane Svetovne konference verstev za mir. V kratkem nagovoru jim je dejal, da religije ne morejo zavzeti nevtralnega, še manj dvoumnega stališča do miru. Kdor namreč zagreši nasilje v imenu vere, grobo žali Boga, ki je mir in izvir miru. Ob koncu avdience je obsodil sobotni teroristični napad v Somaliji, ki je po zadnjih podatkih terjal že več kot tristo smrtnih žrtev. Boga je prosil za spreobrnjenje teroristov. Pri katehezi na trgu sv. Petra je nato spregovoril o smrti z vidika krščanskega upanja.


Trgovina z ljudmi ostaja velik problem

18. oktobra Evropa posebno pozornost namenja globalnemu problemu trgovine z ljudmi. Kriminalne mreže namreč trgujejo z ljudmi znotraj posameznih držav kot tudi mednarodno. Žrtve so prisiljene v različne novodobne oblike suženjstva, kot so prisilne poroke, prisilno delo, spolno izkoriščanje, prisilno beračenje, prisilno izvajanje kaznivih dejanj in trgovanje z organi, tkivi in krvjo. Evropski dan boja proti trgovini z ljudmi zaznamujemo tudi v Sloveniji.


Odpustil sem vam – resnična zgodba spolne zlorabe

Založba Družina je dopoldne predstavila knjigo z naslovom Odpustil sem vam. Napisal jo je 57-letni Švicar Daniel Pittet, ki je bil med 9-im in 13-im letom žrtev spolnih zlorab s strani švicarskega kapucina. Predgovor je napisal papež Frančišek. Po njegovih besedah je pedofilija absolutno grozodejstvo, težek greh, ki je v protislovju z vsem, kar uči Kristus.


Evropska in Slovenska Karitas opozarjata na še vedno veliko prisotnost revščine

17. oktobra zaznamujemo svetovni dan boja proti revščini. Ob tem se vrstijo številni pozivi k ukrepanju. V Evropski Karitas ob tem opozarjajo na problem zaposlenih revnih - njihovo število v Evropski uniji je namreč višje kot pred finančno in gospodarsko krizo. Skrbi zanje se pridružuje tudi Slovenska Karitas.


Papež na sedežu FAO: Lakoto je mogoče zajeziti!

Ob današnjem svetovnem dnevu hrane je papež Frančišek dopoldne obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu. Zbranim je dejal, da bi si danes morali bolj prizadevati za zagotovitev pravic vseh do prehrane, da bodo lahko ljudje uresničili svoje želje in se jim ne bo treba ločiti od svojih najdražjih. Tema zasedanja je bila namreč povezana z migracijami, katerih vzrok je revščina.


Papež razglasil 35 novih svetnikov

Trg sv. Petra v Vatikanu je danes dopoldne znova blestel v barvitosti raznovrstnih oblačil in polti kože. Poleg velike množice vernikov z raznih celin so bile prisotne tudi različne državne delegacije. Papež Frančišek je namreč med svetnike prištel 35 blaženih, in sicer brazilske mučence iz leta 1645- duhovnika Andreja de Soverala, Ambroža Frančiška Ferra in laika Mateja Moreira ter 27 njihovih tovarišev. Prav tako so za svetnike bili razglašeni trije prvi mehiški mučenci in sicer Krištof, Anton in Janez, ki so bili mučeni med leti 1527 in 1529. Nova svetnika sta še Španec Favstin Miguez, duhovnik in vzgojitelj ter italijanski kapucinski pridigar Angel iz Acria iz 18. stoletja.


Zakaj naj papež v Mjanmaru ne bi govoril o manjšini Rohinga?

Cerkev v nemirnem Mjanmarju se pripravlja na novembrski papežev obisk. Tamkajšnji kardinal Charles Bo ob tem opozarja pred lažnimi pričakovanji omenjenega obiska. Zatrdil je, da vprašanje muslimanske manjšine Rohinga ne sme biti v ospredju pogovorov, saj bi s tem lahko ogrozili dialog Cerkve z vlado in budistično večino.


FOTO in AUDIO: Nadškof Zore in škof Mrzljak v Stični o rožnem vencu kot orožju miru

Ob 100. obletnici prikazovanj Marije v portugalski Fatimi je danes v Stični potekalo vseslovensko praznovanje te obletnice. Dogodek pa je bil povezan s tradicionalno slovensko-hrvaškim srečanjem vernikov in predstavnikov obeh Cerkva. Glede na število avtobusov so organizatorji zgodaj dopoldne ocenili, da se je zbralo več kot 4000 romarjev, od tega približno 2000 iz Hrvaške, nekateri sodelujoči pa navajajo primerjave s Stično mladih in pravijo, da je bilo danes v Stični zbranih več kot 7000 Slovencev in Hrvatov, saj jih je taj veliko poromalo z lastnim prevozom. Slovesno somaševanje je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je skupaj z varaždinskim škofom Josipom Mrzljakom nagovoril zbrane romarje. Oba sta spomnila, da je molitev rožnega venca največje orožje zoper vojne, prepire in nesoglasja. Obema nagovoroma lahko prisluhnete v posnetkih.


VIDEO: Ob sklepu praznovanj fatimskih prikazovanj v Stično več kot 4000 slovenskih in hrvaških romarjev

Danes mineva sto let od zadnjega prikazanja Marije trem pastirčkom v Fatimi. Naročila jim je, da naj molijo rožni venec in druge molitve za končanje prve svetovne vojne ter za mir na svetu.


Novejše novice | Starejše novice