Ljubljana, ponedeljek, 20. avgust 2018, 07:36

Kljub novim sortam jagodičevja ne zapostavljajmo starih

0:00
0:00
Jagodičevje
Foto © atlantablackstar.com

"Črni ribez ima največ vitamina C med jagodičevjem."

Pred nami je oktober, zemlja je namočena, ponekod tako zelo, da ni primerna za obdelavo. In tako lahko rečemo, da imamo nekaj dni časa, da razmislimo, kaj bi v naših vrtovih spremenili, še posebej v pogledu pridelave jagodičevja.

Slednje postaja vedno bolj zanimivo, tudi v naš prostor prodirajo nove požlahtnjene sorte, ki pa so, če niso bile previdno izbrane, lahko tudi past. Prav zato smo tej temi namenili tokratno Svetovalnico, v kateri je bil naš gost strokovnjak Primož Brezovec, ki si je v minulih letih s poskušanjem različnih sort jagodičevja nabral veliko izkušenj. »A kljub novim vrstam ne smemo zapostavljati tradicionalnih vrst – ribeza, malin in podobnih.«

Jagodičevje je koristno iz več razlogov. Kot prvo Brezovec poudarja saditev za žive meje, ali kot vzpenjalke čez zidove hiš ali lop. Drug vidik je zdravstvena korist, torej preskrba z vitaminom C, ki ga jagodičevje veliko vsebuje. »Največ ga ima črni ribez, ki je bogat tudi z drugimi minerali – kalcijem, kalijem, magnezijem in železom. Prav tako vsebuje veliko antocianov, ki zavirajo rast rakavih celic.« Iz jagodičevja delamo tudi marmelade, smutije, sokove in še kaj.

Pasti novih sort

V minulih letih so predvsem v naše trgovske centre marsikdaj v akcijah pripeljali sadike jagodičevja, ki se je pa potem po letu ali dveh izkazalo za slabo izbiro in v resnici ni ponudilo tistega, kar so kupci pričakovali. Brezovec opozarja, da ravno pri novih vrstah ne moremo vedeti točnega »izida«. »Zato svetujem, da smo vseeno bolj tradicionalni in se v osnovi držimo gojenja malin, ribeza, nato pa poskusimo kaj novega. Ko ugotovimo, da je to to, pa lahko razširimo nove sorte.«

Primož Brezovec in Davor Špehar
Primož Brezovec in Davor Špehar

Jagodičevje odporno na pozebo

Letos smo lahko videli, da je jagodičevje pozebo dobro preneslo. Najbolj dovzetna za pozebo je sibirska borovnica, saj cvetovi zdržijo kar nekaj stopinj pod minusom. »Pozebli niso niti listi, niti les, tako da je primerna tudi za bolj izpostavljene lege.« Bolj lahko pozebe ribez ali maline, odvisno od lokacije, zemlje in gnojenja.

Črnemu ribezu dajmo več priložnosti

»Ljudje črnega ribeza ne marajo zaradi okusa,« je pojasnil Primož Brezovec. A je odkril novo sorto – Nevo – ki je boljša po okusu kot starejše sorte. Zato spodbuja, da zopet odkrijemo prednosti črnega ribeza, saj ima največ vitamina C med jagodičevjem. »Bolj priporočam gojenje ribeza, kot pa goji jagod.«

Ostalim vprašanjem poslušalk prisluhnite v posnetku oddaje: o obrezovanju ribeza (15.15), o sušenju malin (24.45) ter kdaj se obrezuje ribez (27.30).


Ne spreglejte: