Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica o gobarjenju: »Ni hec, kaj damo v lonec.«

Hrana in okolje | 18.09.2017, 12:02 Rok Mihevc

Čas za gobe je tu. Sušno obdobje je mimo, v zadnjih dneh je padlo veliko dežja in razmere so več kot primerne za gobarjenje. Zato smo v tokratno Svetovalnico povabili predsednico Gobarskega in mikološkega društva Ljubljana, Metko Bertoncelj.

»Mi nismo jurčkarji, ampak gobarji, glivarji,« je na začetku oddaje povedala Metka Bertoncelj in opozorila, da v Sloveniji raste več kot 3.000 različnih vrst gliv. »Od tega je večina užitnih, seveda, če jih dovolj dobro poznamo.«

Prvo pravilo, ko gremo gobariti je, da imamo primerno opremo. »In to ne plastično vrečko, ampak košaro in zraven nožek, da odrežemo gobo. Hkrati se moramo tudi zavedati, da smo v gozdu na obisku, da nismo preglasni in upoštevamo gozdni bonton.« Z gobami moramo biti previdni, opozarja Bertoncljeva in če nekoga res zanima kaj je nabral in tega ne pozna, je najbolje, da se obrne na poznavalca ali kakšno društvo.

Gobe so si lahko zelo podobne, posebno ko dež spere klobučke, pege in lističe. »Takrat je še bolj dvomljivo in nevarno.« Zato naša gostja spodbuja, da ne ugibamo o vrsti gobe, ampak se res prepričamo. »Društvo ima strokovnjake, mikologe, ki stvari obvladajo in določijo kategorijo: užitna, neužitna, pogojno užitna, strupena in smrtna gliva.«

V Sloveniji obstaja 27 gobarskih društev. Bertoncljeva pojasnjuje, da je njihov namen v prvi vrsti nabiranje gob in druženje. »Enkrat tedensko pa imamo tudi determinacije, pri katerih obnavljamo svoje znanje in še kaj novega izvemo. V društvu se ukvarjamo tudi z razstavami in pripravo kulinaričnih jedi iz gob. Gobe lahko pečemo, vlagamo, pohamo, sušimo, zmrzujemo...«

Razstava Gobarskega in mikološkega društva Ljubljana
Razstava Gobarskega in mikološkega društva Ljubljana © Osebni arhiv
Se gobe lahko pogreva?

Metka Bertoncelj odgovarja, da se to v principu ne sme, ker naj bi vedno jedli sveže gobe. Prizna pa, da se gobarji kdaj pa kdaj tudi prekršijo. »Če vemo, kaj smo nabrali in kako smo skuhali. Previdnost ni nikoli odveč, ravno zato so nastala društva, da osveščamo ljudi in da ljudje gob ne pobirajo kar vse povprek.«

Dva kilograma na osebo

Dovoljeno količino nabranih gob določa Zakon o gozdovih, ki v svojem 43. členu piše, da posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob, razen gob, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ga ureja uredba o varstvu samoniklih gliv.

© Domen Kržič

Hrana in okolje, Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...