Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

AUDIO in FOTO: Stična polna mladih "pod Marijinim dežnikom"

Slovenija | 16.09.2017, 17:05

Ob cistercijanskem samostanu v Stični je že vse od jutra živahno, začelo se je namreč 36. narodno srečanje katoliške mladine. Da je Stična mladih sinonim za veselje, izkušnjo skupnosti, praznovanje vere in krepitev prostovoljstva mladih, se potrjuje iz leta v leto. Letošnja Stična mladih združuje pod Marijinim vzklikom: »Velike reči mi je storil Mogočni!« Bog podarja življenje, sprejmimo in živimo ga. Kljub slabi vremenski napovedi in precejšnji verjetnosti dežja, je prišlo blizu šest tisoč mladih, ki sledijo zgledu Marijinega življenja in pričujejo o veličini Boga.

Stična dopoldne brez dežja, škof Štumpf: Marija je razprla svoj dežnik!

O življenju so tekli številni pogovori na različnih delavnicah, vseh skupaj je več kot 20. Na delavnici Študentska mama so mlade študentke pričevale o tem, kako so same sprejele otroka v teh ranih letih in kako lepo jim je. Pravijo, da je tudi država na njihovi strani, torej v oporo, tako da se da tudi v času materinstva študirati. Na eni od delavnic so spregovorili o tem, kakšne so razlike med dekleti in fanti in poudarili, da so dekleta tudi včasih tečna in zakaj je tako.

Posebna gostja srečanja je manekenka poljskega rodu Ania Goledzinowska, ki je izkusila krutost modne industrije, a hkrati "spoznala tudi Boga in njegovo usmiljenje, kar ji je dalo moči za nov začetek".

Maša
Maša © Administrator

Cistercijan, p. Maksimilijan File: "Znova Stična, in na njej mladost in svežina, ki sta pregnali tudi slabo vreme. Dežja nimamo, ko smo se zjutraj zbrali pri molitvi, je močno deževalo, očitno nas je Marija uslišala in nas prekrila z dežnikom, Bogu hvala. Na Stični mladih se zbiramo zato, da se srečamo in se razveselimo drug drugega. Zbiramo se zaradi Boga, da mu predamo svoje upe in želje ob novem šolskem letu."

Matevž: "Na Stično sem poromal s kolesom. Skupaj s še nekaterimi smo se odpravili na pot včeraj popoldne in po nekaj urah prišli na cilj. Med potjo smo imeli nekaj dežja, pa ni bilo hudega, kot skavti smo tega vajeni. Na Stično pridem zaradi ljudi, vzdušja, velike količine informacij, ki jih dobiš, če se le malo pozanimaš. Dobimo vse tisto, kar v življenju šteje, da lahko zrastemo."

Utrip Stične mladih 2017
Utrip Stične mladih 2017 © Administrator

Špela Golob, vodja liturgije na Stični mladih: "Adoracija se odvija v opatovi kapeli, vse do maše. Kdor si želi tišine ima zato veliko priložnosti. Letos je na Stični novost, na ulici imamo veliko školjko, v kateri mladi lahko pustijo na listu zapisane svoje rane, bolečine, vse to bomo potem prenesli na oder, kjer se bo darovala sveta maša in darovali Bogu. Imamo tudi veliko spovednikov, ki so vse povsod po Stični."

Vtisi mladih: Smo iz Šmarjete in Otočca. Sem prvič na Stični in je neverjetno, koliko mladih nas je na kupu, nasmejanih, radoživih. Noro je. Prihajamo iz Šmarjeških toplic, sem prihajamo zaradi veselja v veri. Tu najdemo vse, od športa, delavnic, petja. Iz Stične imam izkušnjo močne spodbude, da je Kristus živ, da se lahko veselimo Boga, ki nas rešuje. te ljubezni se vsak veseli, ki je zastonj in nas rešuje. V Cerkvi sem dobil in še dobivam veliko pomoči."

Andrej, udeleženec Športnega turnirja: "Športnega duha je veliko, vsi se borimo. Naši športniki, trenutno košarkarji, pa nam dajejo dodatnega poleta. Šport imam rad, da se znorim, porabim odvečno energijo, tudi skozi šport lahko doživimo vero, pred tekmo se mu priporočimo."

Malteška pomoč Slovenije, Ambrož in Jože: "Smo humanitarna organizacija, ki se ukvarja z nudenjem pomoči romarjem, vsem ljudem, ki nas potrebujejo tudi ob naravnih nesrečah in podobno. Poleti smo dežurni na Brezjah, vozimo starejše iz Domov za ostarele in ostalo. To delo imava rada, ver brez del je mrtva."

Emanuela: "Letos je bil na Stični mladih res velik odziv, kot že dolgo ne. Mladi so med programom za dijake sodelovali, peli in plesali. Hvala Bogu so mladi prišli, niso se ustrašili dežja. Zbralo se nas je blizu šest tisoč. Med mlade vstopamo s svojim poslanstvom, zgledom. Z mladimi se pogovarjamo o veselju, pa tudi njihovih problemih, Bogu, o vsem. Stična je velika priložnost, predvsem za tiste, ki se težje odločijo za sodelovanje v družbi. Tu mladi lahko izrazijo svoje talente.

© P. Ivan Rampre

Pripravili so tudi delavnico Ekumenski dialog - danes in jutri, ki jo je popestrila skupina mladih iz evangeličanske cerkve. Pastor evangeličanske cerkve Leon Novak in profesor Bogdan Dolenc sta v pogovoru z Natašo Ličen spregovorila o tem, kako je potreben ekumenizem danes in med drugim dejala, da je pravzaprav potreben povsod, tudi v študentskih skupinah in družini, da bo ta obstala. Dr. Dolenc poudarja: »Mladi so prihodnost ekumenizma. In to čudovito geslo: Velike stvari mi je storil Vsemogočni nam daje misliti, da je tudi ekumenizem velika reč, ki nam jo je Bog storil, ki jo je Sveti Duh začel. In to je tudi velika zadeva vsakega mladega človeka.«

Kljub dežju doživeta sveta maša

Med mašo je vendarle tudi v Stični začelo deževati, kar je uvodoma v pridigi omenil tudi škof Štumpf. Sicer pa se je v nadaljevanju na mlade obrnil tudi v njihovih stiskah. Na prizorišču so namreč prostovoljci postavili veliko školjko iz stiroporja, mladi pa so vanjo metali lističe s svojimi stiskami, težavami, ranami in grehi. Školjko so nato prenesli na oder in jo darovali Gospodu. Tone Česen je pojasnil, da je to ideja papeža Frančiška, ki je v pismu mladim dejal, da se biser rodi zaradi rane v školjki.

Mašo daroval škof Peter Štumpf
Mašo bo daroval škof Peter Štumpf © P. Ivan Rampre

Murskosoboški škof Peter Štumpf je bil še zjutraj v pogovoru z Natašo Ličen zelo dobre volje, dejal je, da je Marija očitno nad Stično razprla dežnik, saj je ob prihodu na prizorišče ugotovil, da povsod po Sloveniji dežuje, ravno v Stični pa ne. A med mašo je moral priznati, da dežnik očitno pušča. Kljub temu se je zahvalil mladim, ker so vztrajali na dežju in jih prosil, naj to stisko darujejo za nove duhovne poklice.

Luže so se večale
Luže so se večale © P. Ivan Rampre

Stična mladih se je popoldne po sveti maši nadaljevala s slavilnim delom, a Stična band, ki je letos v novi zasedbi, se je ogreval in navduševal že dopoldne.

Tudi med slavljenjem dež ni odnehal
Tudi med slavljenjem dež ni odnehal © P. Ivan Rampre

Stična mladih vabi tudi animatorje
Stična mladih vabi tudi animatorje © P. Ivan Rampre

Pridiga škofa Petra Štumpfa

Danes utripa srce Cerkve na Slovenskem v Stični. V srcu Cerkve se slišijo močni in mladi glasovi molitve, pesmi, glasbe, smeha in pogovorov. Dragi mladi prijatelji! Pozdravljam vas v Jezusu Kristusu! Vaša mladost je mladost Cerkve in Slovenije.

Na majicah letošnje Stične mladih nosite cvet spominčice s koreninami. Ta cvet je podoba Device Marije, ki jo v litanijah imenujemo tudi Roža skrivnostna. Ona je povsem zakoreninjena v Bogu. Danes nam dobri Bog daje v dar svojo Rožo skrivnostno. Cvet te rože ima pet venčnih listov in za nas pomenijo upanje na velike reči, ki nam jih želi storiti Mogočni.

1) Prvi venčni list Rože skrivnostne je papež Frančišek, ki je za 32. svetovni dan mladih napisal poslanico, in nosi naslov radostnega vzklika Device Marije ob obisku starejše sestrične Elizabete: Velike reči mi je storil Mogočni (Lk 1, 49). V poslanici vam papež Frančišek postavlja dve zelo pomenljivi vprašanji: »Na kakšen način 'shranite' v svojem spominu dogodke in izkušnje svojega življenja? In drugo vprašanje: Kako ravnate z dejstvi in podobami, ki so vtisnjene v vaše spomine?« Odgovora na ti dve vprašanji nam pomagata razreševati težke zagate s seboj in z drugimi, v katerih se prej ali slej lahko znajdemo. Da bi si lažje odgovorili, papež Frančišek mladim prihaja naproti z očetovsko naklonjenostjo in pri tem pojasni: »Nekateri med vami, posebej tisti, ki so vas ranile določene življenjske okoliščine, morda želite, da bi 'resetirali' ali izbrisali lastno preteklost, da bi se sklicevali na pravico do pozabe.

Toda rad bi vas spomnil, da ni svetnika brez preteklosti in ne grešnika brez prihodnosti. Biser se rodi zaradi rane v školjki bisernici! Jezus s svojo ljubeznijo zmore ozdraviti naša srca in spremeniti naše rane v resnične bisere. Kakor je dejal sv. Pavel, more Gospod pokazati svojo moč v naši slabotnosti (prim. 2 Kor 12, 9)«.

Škof: Sedaj pa lepo prosim morje, da na obalo Stične naplavi dve ostrigi in raka. (Na oder prideta ostrigi in rak).

Ostriga je potožila drugi ostrigi: »Vse me boli. Počutim se, kakor da bi nosila v sebi železno kroglo. Kaj bo le iz tega?« Druga ostriga se je pobahala: »Sem izvrstnega zdravja; čvrsta in židane volje. Ti boš zaradi te tvoje krogle še umrla, pred mano pa je celo življenje.«

Pogovoru je prisluškoval rak. Sam zase je mrmral: »Neumnica! Sploh ne veš, kaj je to – življenje. Misliš, da so mladost, lepota in zdravje vse. Ona druga sicer trpi, toda v sebi nosi pravi biser.«

Škof: Ponovno prosim morje, da z obale Stične ponese ostrigi in raka nazaj v svoje globine. (Ostrigi in rak odidejo z odra).

Kaj je ta biser, ki je tako čudovit in nam bogati življenje? To je svetost!

Da bi lahko prišli do bisera svetosti, je potrebna tudi žrtev. To je kar težko. Žrtve se bojimo. Papež Frančišek v poslanici mlade spomni, da se Devica Marija ni zaprla v svojo hišo, kjer bi samo sedela na kavču in bi tam premišljevala, kako ji je lepo, da bo postala Božja Mati. Ni zapravljala časa, temveč je šla na pot, dolgo 150 kilometrov, da bi se Elizabeta lahko srečala z Jezusom pod Marijinim srcem in bila deležna Marijine pomoči. Devica Marija najbrž ni šla brez strahu. Toda verovala je, da je Bog njen spremljevalec in njen varuh. Iti na pot, da bi srečali druge in jim povedali, da jih Jezus ima rad - to ni tako preprosto. Najprej je potrebno v sebi premagati strah in predsodke o drugih, ki jih v svojih mislih večkrat nosim kot breme, ki bi ga najraje takoj odložil ali pa celo »resetiral« ali izbrisal. Šele potem, ko premagam predsodke in strah, lahko sebe prepričam, da stopim do drugih.

2) Drugi venčni list Rože skrivnostne je eden največjih prerokov živega Boga, Jeremija, ki sprva ni hotel iti k svojim ljudem in jim povedati, da jih Bog ljubi. Jeremija se je bal, ker je dobro poznal ljudi in njihovo hudobijo. Toda Bog mu je dejal: »Nikar ne govori: deček sem; kajti h komur koli te pošljem, boš šel, in kar koli ti ukažem, boš govoril. Nikar se jih ne boj, saj sem jaz s teboj, da te rešujem« (Jer 1, 7-8). Noben človek se ne rodi slučajno. Bog vsakemu človeku podari življenje z namenom. Vsi smo rojeni za poslanstvo, da bi verovali v Boga in si med seboj pomagali to vero ohraniti in po njej živeti. Pri tem nismo sami. Bog je z nami!

3) Tretji venčni list Rože skrivnostne je apostol Janez, ki vam, dragi mladi, priznava v svojem prvem pismu, da ste močni in je Božja beseda v vas (prim. 1Jn 2, 14). Močni ste, da lahko molite in berete ter premišljujete Sveto pismo. Močni ste, da lahko pri spovedi odložite svoje grehe, ki vam onemogočajo napraviti nove začetke na poti do Jezusa. Močni ste, da se z veseljem udeležujete svete maše, ki pomeni vaše srečanje z Jezusom.

4) Četrti venčni list Rože skrivnostne so trije fatimski pastirčki – sv. Jacinta in sv. Frančišek ter Božja služabnica s. Lucija, ki se jim je pred stotimi leti v Fatimi šestkrat prikazala Devica Marija. To prikazanje se je zgodilo sredi njihovega vsakdanjega opravila – pasli so namreč ovce. Medtem ko so pasli, so fatimski pastirčki tudi molili. Nebesa nam tako sporočajo, da je vsako pošteno delo lahko kraj, kjer nas Bog sreča in nagovarja za velike reči. Ker so fatimski pastirčki znali moliti in delati, so bili sposobni žrtvovanja. Niso se ustrašili naročila Device Marije, naj z molitvijo in s pokoro pripeljejo nazaj k Bogu čim več ljudi. Kdor nič ne moli in nič ne dela, ali pa kdor opravlja nepoštena in slaba dela, je zelo daleč stran od Boga. Fatimski pastirčki so bili otroci molitve in poštenega dela. Zato so v sebi lahko dozoreli biser svetosti, ki že sto let milijone ljudi po vsem svetu nagovarja, naj jih v molitvi in žrtvi posnemajo. Pred Bogom je to opravilo nadvse potrebno za ohranjanje miru v sebi, v drugih in v svetu.

5) Peti venčni list Rože skrivnostne pa ste vi, dragi mladi prijatelji! V sebi ste sposobni dozoreti čudoviti biser svetosti.

Imate čudovit zgled v slovenskem fantu, blaženem Lojzetu Grozdetu, ki se pred tistimi, ki so sovražili Jezusa, ni bal izpovedati, da pa on Jezusa ljubi. Jezusa v sveti evharistiji je občudoval in častil kot sonce svojega življenja. Nikar se ne prepustite skušnjavi, da bi zavidali tistim, ki jim je lepo na kavču in se iz kavča ne dajo premakniti. Ne bodite jim nevoščljivi zaradi njihovega udobja. Čeprav se zdijo njihovi biseri zelo lepi, so to umetni biseri, ki niso trajni in nimajo vrednosti. Jezus vam ponuja resnične in trajne bisere iskrenosti in pristnosti. Ko molite zase, molite tudi za druge. Ko delate zase, delajte tudi za druge. V sebi boste poplavljeni od ljubezni, in jo boste občutili kot veliko reč, ki vam jo je storil Mogočni.

Če kdo od vas, ki je že končal srednjo šolo, in v sebi tako močno čuti Jezusovo ljubezen, da premišljuje ali bi postal duhovnik ali da bi stopil na pot redovništva, mu tukaj v Stični s tega mesta povem, da ga Jezus zagotovo kliče! V sebi namreč nosi biser duhovnega poklica. Vsako odlašanje hrepeni po kavču. Ne obotavljaj se potrkati na vrata bogoslovja ali samostana, oziroma redovne skupnosti ter prositi za sprejem. Spoznal in okusil boš velike reči, ki ti jih namerava storiti Mogočni. Duhovni poklici so korenine tudi slovenskega naroda. Brez teh korenin se narod izsuši. Slovenski narod potrebuje nove duhovne poklice, da bi lahko živel

Dragi mladi prijatelji! Molite in se ne ogibajte žrtev za nove duhovne poklice. Papež Frančišek vas spodbuja, da gojite zaupen in prijateljski odnos z Devico Marijo ter ji izročate veselje, negotovosti in skrbi. Papež vam zagotavlja, da vam ne bo žal! Dovolite mi, da se v imenu sobratov nad(škofov) zahvalim biserom Stične mladih: bratom cistercijanom, voditelju Stične mladih - duhovniku Tonetu Česnu in koordinatorki Heleni Nagode, 250. prostovoljcem, animatorjem, voditeljem delavnic, Stična bendu, Anji Goledzinowski; da so z ljubeznijo zavezani mladim; da vztrajajo pri odločitvi: še zmeraj delati za Stično mladih; da pričujejo, kako velike reči jim je storil Mogočni pri delu z mladimi. Hvala vam, naši biseri!

Z vami vsemi, dragi prijatelji Stične, naj bo vedno in povsod Devica Marija – Roža skrivnostna! Amen.

Geslo Stične 2017
Geslo Stične 2017 © Tanja Dominko

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...