Ljubljana, nedelja, 18. februar 2018, 03:46

Ernest Petrič o Prešernu, arbitraži in priznanju Palestine

V minulem tednu smo imeli praznik, ki za druge narode ni običajen. Profesor dr. Ernest Petrič je v zadnji oddaji »Spoznanje več predsodek manj« o njem dejal: »Če želimo imeti praznik, ki ni vezan na dogodke kot je naša osamosvojitev, plebiscit in podobno, potem je izbira Prešerna in da je ta praznik »kulturni praznik«, edina prava. V oddaji smo se dotaknili še ene aktualne teme in sicer uresničevanja arbitražne razsodbe o meji med z našo južno sosedo. Ta vztraja, da razsodba zanjo ne velja. A Petrič meni, da bo položaj za Hrvaško postajal vedno bolj nevzdržen, saj je mednarodno pravo na naši strani. O akciji dela politike, ki želi na vsak način priznati Palestino, pa je dejal, da si moramo prizadevati za korake, ki bodo v skladu s skupno evropsko zunanjo politiko in v prid mirovnemu procesu.


VIDEO: Pustna Sobotna iskrica do 15.00 zbrala 94.331 EUR darov. Bog povrni!

Letošnja 16. dobrodelna Pustna Sobotna iskrica je spet pokazala na velikodušna srca naših poslušalk in poslušalcev. Odzvali so se z neverjetno dobroto, tako da smo do konca našega tradicionalnega pustnega rajanja zbrali 94.331 EUR darov, ki smo jih letos, v sodelovanju z Misijonskim središčem slovenije namenili misijonskim potrebam Marijinih sester čudodelne svetinje, ki delujejo v Ukrajini. Prvenstveno bodo namenjeni varni hiši za otroke, ki bo svoje poslanstvo lahko prav zaradi teh darov širila tudi na mladostnike v stiski v mestu Balta.  Radijci skupaj s sestrami misijonarkami kličemo: Bog povrni vašo  dobroto!


Sanje staršev so velikokrat ne-starševske

Na pustno soboto smo v oddaji »Za življenje, za danes in jutri« k pogovoru povabili Alenko Rebula, strokovnjakinjo na področju psihologije, tudi priznano pesnico in plodovito pisateljico. Ob pustnem času in ob Informativnih dneh smo govorili o izbiri izobraževalne ali poklicne poti predvsem mladih, pa tudi o maskah in različnih obrazih, ki si jih vsakodnevno kažemo ljudje.


Kulturni praznik s slovenskimi popevkami

Praznični večer smo v oddaji Ob radijskem ognjišču, v kateri vsak četrtek zvečer predvajamo evergrine, povsem posvetili slovenskim popevkam. Te so, sploh tiste, ki so bile predstavljene na istoimenskem festivalu, pomembno prispevale k trdnosti temelja jezik-kultura, ki je pripomogel, da smo Slovenci leta 1991 dobili svojo lastno državo.


Odprimo vrata na stežaj kulturi

Stavek je izrekel dr. Igor Saksida v Mladoskopu na slovenski kulturni dan, ki ga praznujemo ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.


AUDIO: Brez kulture ni naroda

Slovenski kulturni praznik je dan, ki spodbudi razmišljanje o Francetu Prešernu kot zgodovinsko pomembni osebnosti ter o pomenu, ki ga imata kultura in jezik za državo in narod. Pri tem pa je pomembna tudi ljubiteljska kultura, na kar so nas opozorile mlade pevke iz župnije sv. Marko niže Ptuja.


Čander v oddaji Pogovor o: Slovenci imamo globok odnos do kulture

Ob Prešernovem dnevu se vrstijo različne razprave o našem odnosu do kulture ter o njenem mestu v državi, družbi in posameznikovem življenju. Literarni kritik, esejist, scenarist in dramaturg Mitja Čander, ki je kot programski direktor Javnega zavoda Maribor 2012 med drugim bdel tudi nad vsebino projekta Evropska prestolnica kulture, je ocenil, da imamo Slovenci globok odnos do kulture. Hkrati je v oddaji Pogovor o priznal, da na sistemski ravni oziroma na ravni politike in vzpostavljanja profesionalnih pogojev za razvoj kulture v zadnjih dveh desetletjih nismo naredili dovolj. Po njegovem je kultura lahko povezovalni element.


Svetovalnica: Plačala bi nekomu, da gre z menoj na kavo

Pride trenutek, ko starostniki ugotovijo, da ne morejo več opravljati osnovnih življenjskih opravil. Kakšni koraki so potrebni naprej, smo v Svetovalnici povprašali idejno vodjo za projekt »Z roko v roki, varno v jesen življenja«, Jasmino Potepan.


Pustna Sobotna iskrica in muzikanti!

V soboto bodo naš program, naše misli in moči namenjene dobremu delu Pustna Sobotna iskrica bo skušala pomagati otrokom v Ukrajini, mnogim sirotam in najmlajšim v različnih stiskah, ki se vsakodnevno zatekajo v zavetje, ki jim ga nudijo sestre usmiljenke.


Vabilo na Pustno Sobotno iskrico 2018

Med znamenji, da se je leto obrnilo, je tudi tradicionalna Pustna Sobotna iskrica. V sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije bomo letos skušali pomagati otrokom v Ukrajini. Pustni ples z dobrim namenom bo namenjen tistim, ki se dnevno zatekajo pod varni plašč usmiljenih sester. Pustna Sobotna iskrica bo v soboto, 10. februarja, ob dvanajstih v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani.


Novejše novice | Starejše novice