Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:41

Rdeče češnje rada ... konzerviram

Češnje so okusne in koristne za zdravje. Ne vsebujejo sicer veliko vitamina C, a so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Češnje okrepijo naše počutje in razpoloženje, zato jih radi uživamo sveže in konzervirane. Nekaj nasvetov je povedala sestra Nikolina v današnji Svetovalnici, odgovorila je še na nekaj drugih vaših kuharskih vprašanj.


Combonijevi misijonarji in Slovenci, p. Jožef Musar (1889 - 1973)

V oddaji „Srečanja“ smo odkrivanli slovensko prisotnost v afriških misijonih, s poudarkom na Ignaciju Knobleharju, ki je sredi 19. stoletja ustanovil prvo misijonsko postajo v Kartumu. Kljub njegovi prezgodnji smrti, je v tem delu Afrike že v njegovem času pa tudi pozneje delovalo precej Slovencev. Med njimi tudi p. Jožef Musar. Na pobudo njegovega prapranečaka Aleša Musarja in z njegovo pomočjo smo spoznavali skupnost Combonijevih misijonarjev, ki je imela med obema vojnama svojo hišo tudi v Ljubljani. „Zapisi“ o njihovem delovanju so ohranjeni v reviji „Stern der Neger“, katere digitalni zapis je omogočila Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Skupnost danes med drugim deluje v najrevnejših predelih afriških in južnoameriških velemest ter med nekaterimi nomadskimi ljudstvi. Naši gostje so bili p. Josef Altenburger, brat Hans Eigner ter Aleš Musar.


Življenje nas prihaja rešit vsak dan

Živeti ustvarjalno vsak dan pomeni, da se ne pustimo ustavljati, ko naletimo na spremenjene okoliščine in ovire vseh vrst, pravi Alenka Rebula, ki je bila naša sogovornica v sobotni oddaji »Za življenje, za danes in jutri«. Pogovarjali smo se o možnostih preobrazbe naše vsakdanjosti.


Krasilke cerkva dajejo »piko na i« in ustvarjajo občutek pripadnosti

Gotovo ob večjih slovesnostih ali pa tudi ob navadni nedelji večkrat občudujete pridno delo krasilcev cerkva. Veliko dela, pa tudi idej je potrebno za tovrstno ustvarjanje, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjaka na tem področju, Petra Ribiča iz Biotehniškega centra Naklo. Skupaj s kolegico Sabino Šegula sta bila večkrat izbrana tudi za okraševanje vatikanske bazilike.


Novković, Fink, Štuhec in Čakš o pričakovanjih po volitvah

V minulem »Pogovoru o« smo v ospredje postavili rezultate predčasnih volitev. Z izvršnim direktorjem Kluba slovenskih podjetnikov Goranom Novkovićem, s pravnikom in profesorjem ter članom iniciative Prebudimo Slovenijo dr. Andrejem Finkom, s podpredsednikom Zbora za republiko dr. Ivanom Štuhecem in odgovornim urednikom spletnega portala Domovina Rokom Čakšem smo analizirali rezultate volitev in spregovorili o reformah, ki so potrebne za razvoj Slovenije.


Slovenec zaposlen na Googlu: Namesto večerne pijače sem se učil novih stvari in študiral

Kdo ve, kakšni talenti so med letošnjimi maturanti in kaj bodo uspeli doseči v življenju? V Mladoskopu smo gostili diamantnega maturanta mariborske škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, Rubena Sipoša, ki je izobraževanje nadaljeval v New Yorku in tam dokončal doktorski študij računalništva. Pred štirimi leti se je zaposlil pri Googlu, sprva je delal pri skupini za YouTube kanal.


Kako ob poplavi ponudb pomoči starejšim izbrati pravo?

Ponudb pomoči starejšim je vse več, kako izbrati pravo, pa je vprašanje za mnoge starostnike in njihove svojce. Kaj je pomembno pri tej izbiri, smo govorili v tokratni Svetovalnici z Justino Potepan.


Slepi Martin in psička Biba prehodila Camino. Čisto sama.

Že to, da se odpraviš peš na Camino je nekaj posebnega, človek pa ostane brez besed, ko sliši, da je to pot opravil slepi človek s psom vodnikom. 841 km sta popolnoma sama prehodila Martin Močnik in psička Biba, ki sta bila gosta v oddaji Luč v temi.


Dr. Ernest Petrič o vladi za reforme, o izstopu Šarca z izvirne poti in še o čem

Gost naše ponedeljkove oddaje ’Spoznanje več, predsodek manj’ prof. dr. Ernest Petrič je v pričakovanju oblikovanja nove vlade razmišljal o tem, da bi Slovenija potrebovala nekakšno vlado za reforme. Vsi se namreč strinjajo, da so reforme potrebne. S tem bi nekako presegli v volilni kampanji dodatno poglobljeno razdvojenost naroda in politične elite. Nerazumljivo se mu zdi tudi, da tako imenovana levičarska večina, v katero se prišteva kar šest strank, ignorira ne le Janeza Janšo ampak kar tretjino slovenskega volilnega telesa: »Z vami pa nič!« Ocenjuje tudi, da je Marjan Šarec brez potrebe zapustil neko zelo izvirno svojo samostojno pozicijo, ki jo je kazal na začetku vstopa v državno politiko.


Izšlo je Ognjišče za mesec junij

Mesec junij je za uredništvo mesečnika Ognjišče poseben, saj je to mesec, ko že od leta 1968 pripravljajo romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. Temu je posvečena tudi junijska številka , na Brezje nas vabita tudi Gosta meseca, Pismo meseca prinaša sporočilo ene od pomočnic na romanju.


Novejše novice | Starejše novice