Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 17:18

Svetovalnica o gobarjenju: »Ni hec, kaj damo v lonec.«

Čas za gobe je tu. Sušno obdobje je mimo, v zadnjih dneh je padlo veliko dežja in razmere so več kot primerne za gobarjenje. Zato smo v tokratno Svetovalnico povabili predsednico Gobarskega in mikološkega društva Ljubljana, Metko Bertoncelj.


AUDIO: Stična polna mladih "pod Marijinim dežnikom"

Ob cistercijanskem samostanu v Stični je že vse od jutra živahno, začelo se je namreč 36. narodno srečanje katoliške mladine. Da je Stična mladih sinonim za veselje, izkušnjo skupnosti, praznovanje vere in krepitev prostovoljstva mladih, se potrjuje iz leta v leto. Letošnja Stična mladih združuje pod Marijinim vzklikom: »Velike reči mi je storil Mogočni!« Bog podarja življenje, sprejmimo in živimo ga. Kljub slabi vremenski napovedi in precejšnji verjetnosti dežja, je prišlo blizu šest tisoč mladih, ki sledijo zgledu Marijinega življenja in pričujejo o veličini Boga.


Stična mladih 2017

Tik pred vrati je. Greste? Narodno srečanje katoliške mladine bo v soboto, 16. septembra, z začetkom ob 9. uri ob cistercijanskem samostanu v Stični. Stična mladih je sinonim za veselje, izkušnjo skupnosti, praznovanje vere in krepitev prostovoljstva mladih. Letošnja Stična mladih združuje pod Marijinim vzklikom: »Velike reči mi je storil Mogočni!« Bog podarja življenje, sprejmimo in živimo ga.


Kar pri vzgoji zamudimo, pozneje težko nadomestimo

Kot pri vsem v življenju, se je tudi pri vzgoji treba odzvati pravi čas. Večji in starejši kot so otroci, težje je spreminjati njihove navade in odzive. Zgodaj urejajmo stvari, potem jih pozneje ni treba več tako pogosto. Bodo pa vedno izjeme.


Po Ljubljanici pluje nova barka mladega inovatorja Janija Kosa

Ko razmišljamo, kako popestriti nekaj ur dneva, kam se odpraviti na izlet, da bo nepozabno in nekaj posebnega, smo se spomnili na mladega inovatorja in izumitelja Janija Kosa. Njegova zadnja inovativna zgodba je izdelava barke, ki jo lahko srečamo med plovbo po Ljubljanici.


Svetovalnica: Septembra na gredice še motovilec, blitva, čebulček, česen, rukola

Smo sredi septembra in počasi se že oziramo na pridelovalno sezono. Kakšna je bila, smo v tokratni Svetovalnici povprašali strokovnjakinjo KGZS Maribor Mišo Pušenjak, ki je hkrati tudi opozorila, da lahko v teh dneh storimo še marsikaj.


V Odmevu tišine

V četrtek, 7. septembra so v Kregarjevem atriju Zavoda svetega Stanislava odprli razstavo skulptur brata Janeza Hollensteina iz kartuzije Pleterje. Nekdanji pleterski prior na ogled postavlja umetniško obdelane skulpture, ki jih je s kovaškim orodjem oblikoval iz odsluženih in odpadnih predmetov.


Svetovalnica: Ali naj bom zoprn?

Kaj je primerno in kaj ne, smo se pogovarjali v tokratni Svetovalnici o bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik.


Spoznanje več, predsodek manj: Bodi vroč ali hladen, nikakor pa ne mlačen

V tokratni oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili akademika in zaslužnega profesorja dr. Janeza Juhanta. Ob začetku šolskega leta sta z voditeljem Jožetom Bartoljem govorila o šoli in verski vzgoji.


Naš gost zlatomašnik France Gorjup

Tokratni "Naš gost" je bil 80-letnik in letošnji zlatomašnik, ki je dolga desetletja sodeloval pri delovanju cerkvenega sodišča, posebej zakonskih pravd, častni kanonik ljubljanske nadškofija dr. msgr. France Gorjup. Z njim smo se pogovarjali o njegovi življenjski poti pa tudi o kruti usodi, ko so njemu in sestram partizani kruto ubili mamo.


Novejše novice | Starejše novice