Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Dnevno uporabljam čelado, pa še nihče ni rekel, da imam čudno frizuro

Svetovalnica | 06.09.2017, 11:40 Rok Mihevc

Smo v času kolesarskega romanja, zato smo v tokratni Svetovalnici govorili o kolesarjenju, varnosti na cesti, vključevanju kolesarjev ter pozornosti voznikov do njih. Do našega studia je prikolesarila tudi Mateja Markl iz Agencije za varnost prometa.

Na začetku oddaje smo govorili o kolesarskih stezah. Mateja Markl je pojasnila, da ko steze zmanjka, moramo voziti ob robu vozišča, tako, da lahko poteka dvosmeren promet. »V kolikor to ni možno, se lahko znotraj ozkih mestnih središč uveljavi t.i. souporaba voznega pasu med vozniki in kolesarji.«

Označena je z dvema puščicama v sredini vozišča in simbolom kolesa. »Gre za novejši ukrep, ki predpostavlja, da kolesar vozi po sredini vozišča in ga mora voznik popolnoma prehiteti, če se ga želi izogniti.« Nikoli pa ne vozimo po pločniku, saj z vožnjo po njem ogrožamo pešce, opozarja Marklova. »Ne vozimo čisto po robu vozišča, saj saj kanali, nekje meter od roba. Pomembno je, da opazujemo promet in smo pozorni na dogajanje okoli nas.«

Otroci se lahko v šolo pripeljejo od 2. razreda naprej, vendar dokler ne opravijo kolesarskega izpita, ne morejo samostojno s kolesom v promet in potrebujejo spremstvo odraslih. »Veseli me, da že vidimo več družin, ki se najprej odpravijo do vrtca in šole, starši pa nato v službo in po opravkih.« Kasneje, ko otrok opravi izpit, pa gre lahko samostojno v promet, a je potrebno preveriti kakšna je ogroženost, da ga ne bi spuščali na preveč prometno cesto.

Kolesarska čelada

Kolesarji do 18. leta starosti morajo med vožnjo na kolesu uporabljati kolesarsko čelado, priporočljiva je tudi za odrasle na vsakodnevnih vožnjah. Med poškodbami kolesarjev so poškodbe glave namreč men najpogostejšimi in dolgotrajnimi posledicami in prav čelada do 70% zmanjša težo poškodb.

Čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalčku, priporočljiva pa je tudi pri rolanju in na skiroju. Pri uporabi čelade pazimo, da je čelada ustrezne velikosti, da jo namestimo trdno na glavo, bolj naprej, tako da sega dva prsta nad obrvi in da trakove zapnemo in zategnemo.

Še nekaj nasvetov:

- pred vožnjo preverimo tehnično brezhibnost kolesa, nastavimo višino sedeža in krmila, preverimo zavore in zračnice
- primerno se oblečemo v bolj športna in svetla oblačila, uporabljajmo odsevnike
- uporabljajmo luči na kolesu v pogojih slabše vidljivosti (dež, mrak, ponoči), da bomo tako prej opazni
- pomislimo, pogledamo in šele nato, če je varno, zapeljemo; svoje namere nakažimo z rokami
- ne vozimo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi
- med vožnjo ne uporabljamo mobilnih telefonov ali drugih slušnih naprav, ker motijo našo pozornost
- v primeru dežja uporabljajmo kolesarsko pelerino, ne kolesarimo z dežnikom v rok
- prtljago na kolesu namestimo na prtljažnik, v košaro ali torbo

Svetovalnica
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.