Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:36

Od Marije k Mariji 2017

Radijsko tradicionalno kolesarjenje od Marije k Mariji, foto © ARO
Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji
Foto © Izidor Šček

Letošnje radijsko kolesarsko romanje bo potekalo od cerkve Marijinega oznanjenja pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani do cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki, kjer bo ob ob sklepu, 8. septembra, na praznik Marijinega rojstva, skupno srečanje in maša ob 10.30h.

Včasih so rekli, da naj bi med velikim in malim šmarnom vsaka Slovenka in Slovenec poromala v eno od Marijinih božjepotnih cerkva. To že osem let počnemo tudi na Radiu Ognjišče, ko obujamo tradicionalna šmarna romanja in s kolesom obiščemo mnoge lepe kraje ter se pogovorimo z zanimivimi ljudmi.

Začeli bomo v sredo, 6. septembra, v Ljubljani s sveto mašo ob 7. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju. Pot nas bo peljala do Polhovega Gradca. Ta župnija je zelo povezana z misijoni. Njen župnik Bogdan Oražem, ki jo vodi že 20 let, nam bo povedal, zakaj in kako jim pomagajo.

Pot nas bo vodila skozi Briše, kjer so na cerkvi Sv. Treh kraljev nedavno zamenjali zvonik
Pot nas bo vodila skozi Briše, kjer so na cerkvi Sv. Treh kraljev nedavno zamenjali zvonik

Šentjošt, prijetna vasica nad Horjulom, je znana po Kapeli mučencev in znanih restavratorjih Kavčičih, ki so v dneh predogleda kolesarske poti ravno obnavljali mize za slovenski parlament.

V Smrečju, kjer obnavljajo cerkvico Marijinega vnebovzetja, bomo skupaj z radijskimi poslušalci molili opoldansko molitev, po njej pa se bomo spustili v Žiri, kjer nas bo pričakal novi župnik Andrej Jemec.

Cerkev Marijinega vnebovzetja v Smrečju, nekoč pomembna božjepotna točka
Cerkev Marijinega vnebovzetja v Smrečju, nekoč pomembna božjepotna točka

5 kilometrov klanca navzgor na Govejk, rojstni kraj letošnjega novomašnika Gabrijela Kavčiča, in še nadaljnjih pet v vasico Gore (nima zastonj takega imena :)), ki je močna, živa župnija in ravno v tem času praznuje 150 let.

Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene (Gore)

Vzponov bo za prvi dan dovolj, zato samo spust do Idrije, kjer si bomo odpočili in nabrali moči za drugi dan kolesarskega romanja Od Marije k Mariji.

Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji
Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji

Pot nas bo drugi dan, v četrtek, 7. septembra, vodila mimo Spodnje Idrije, kjer imajo cerkev Marije vnebovzete – Marije na skalci, do Cerknega, sledil bo vzpon do Lajš, tam pa bomo skupaj zmolili opoldansko molitev.

Spustili se bomo v Poljansko dolino do Gorenje vasi in mimo Poljan in Visokega (letos praznujejo 100 let, kar je Tavčar napisal roman Cvetje v jeseni) prišli do Škofje Loke – na cilj našega drugega kolesarskega dne.

Tretji dan, praznik Marijinega rojstva, 8. september, bo ob 10.30h zaznamovala skupna romarska maša s poslušalci v Crngrobu, sledila pa bo pot na Radio Ognjišče v Šentvid.

Prepričani smo, da bo tudi letošnje kolesarsko romanje postreglo z zanimivi radijskimi javljanji. Vabimo vas k poslušanju in vas pričakujemo v Crngrobu.


Ne spreglejte: