Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:28

Zlatomašnik nadškof Anton Stres

Na vigilijo bele nedelje, 20. aprila 1968 je nadškof Jožef Pogačnik posvetil v duhovnika Antona Stresa, danes nadškofa. Zakrament mašniškega posvečenja je prejel kot bogoslovec v Misijonski družbi lazaristov med študijem na Katoliškem inštitutu v Parizu, kjer je pozneje doktoriral iz filozofije. Polnost svetega reda je prejel 24. junija 2000, ko je bil posvečen v škofa. Med drugim je bil prvi ordinarij novoustanovljene celjske škofije, nadškof koadjutor v Mariboru in redni ljubljanski nadškof do 31. julija 2013. Ob 50. obletnici mašniškega posvečenja mu je njegov naslednik nadškof Stanislav Zore namenil voščilo in se mu zahvalil, da je še vedno z veseljem navzoč na toliko področjih življenja naše krajevne Cerkve. Zlatomašnik nadškof Anton Stres je od vsega začetka dejaven tudi na Radiu Ognjišče. Trenutno skupaj s sobrati v škofovski službi pripravlja duhovne nagovore in sodeluje v radijski katehezi vsako prvo soboto v mesecu. Gospod zlatomašnik hvala in Bog vas živi!


Vseslovensko romanje skavtov to soboto

Slovenski skavti se bodo to soboto, 21. aprila, odpravili na romanje ter ga zaključili s skupno sveto mašo. Na oltar želijo postaviti vse svoje delo in se želijo zahvaliti Bogu za prehojeno pot ter prositi, da bi jim bilo tudi vnaprej dano vselej najti pravo sled.


Moja ljubezen se čuti v besedilih, ljubezen peka v dobrem kruhu

Rok Lunaček je bil gost tokratne oddaje »A štekaš?«, v kateri je na svojevrsten iskren način predstavil svoj pogled na življenje in njegovo delo. Je član skupine Flirrt, sicer pa znan po številnih besedilih pesmi slovenskih avtorjev.


Študentje združili šport in zbiranje sredstev za najrevnejše

Zadnji mesec so študentje v katoliških domovih pridno trenirali in nabirali kondicijo. V obeh športnih dvoranah Zavoda sv. Stanislava se bo danes na Olimpijadi katoliških študentskih domov zbralo kar 38 ekip. Študenti in študentke iz dvanajstih katoliških študentskih domov iz Ljubljane, Maribora in Kopra se bodo pomerili v odbojki, košarki, nogometu in namiznem tenisu. Na olimpijadi bodo zbirali tudi sredstva za najrevnejše otroke v Etiopiji in Zambiji.


Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec o povojnih pobojih in zaupanju v pravosodje

Pomembno je, da se volitev udeleži čim več ljudi, da ljudje odgovorno izkoristijo svojo edino priložnost, da vplivajo na to, kdo bo vodil to državo in kam bo ta država šla, sta pred predčasnimi volitvami v pogovoru za Radio Ognjišče opozorila vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec. Komentirala sta tudi nizko zaupanje ljudi v sodstvo, referendum o drugem tiru ter med in povojne izvensodne poboje.


Na nagrobniku motorista ne bo pisalo: Bil je pesek na cesti

Začetek pomladi, slab oprijem pnevmatik, udarne jame na voziščih, vse to je opozorilo voznikom, posebej motoristom, ki jih sonce vabi na ceste. V izogib nesrečam, Agencija za varnost prometa poziva k dodatni previdnosti, prav tako vabi na treninge varne vožnje. Ker se je v teh dneh začela tudi preventivna akcija »Hitrost ubija, vozimo pametno,« smo v Svetovalnico povabili direktorja agencije Igorja Velova.


21. obletnica oddajanja na internetu

15. aprila 1997 smo postali prva slovenska radijska postaja, ki ste ji lahko prek interneta v živo prisluhnili kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. V teh enaindvajsetih letih so se zgodile številne tehnične spremembe in izboljšave našega oddajanja, vse z namenom, da bi naš glas lahko slišali v čimboljši kakovosti in na vseh mogočih napravah in odjemalcih. Od letos je poslušanje mogoče tudi z mobilno aplikacijo radia Ognjišče na vseh android napravah.


Za ljubezen je značilno, da ne ukazuje

Ljudje imamo do sebe velika pričakovanja. Svojo vrednost merimo po tem, kar nam uspe narediti glede na našo ocenjevalno lestvico, s katero smo nenehno v odnosu. Če bi bila naša ocenjevalna lestvica preprosta, da bi želeli biti samo čimbolj v ljubezni in odprtosti, si ne bi tako zapletali življenj. »Kadar smo v drži ljubezni in odprtosti, smo spravljivi, znamo počakati, sprejemamo svoje meje, vemo, da ne moremo ukazovati«, je v sobotni oddaji »Za življenje, za danes in jutri« povedala Alenka Rebula.


Priložnost za mlade

Trajna in zanesljiva delovna mesta so glavna skrb mladih. Podatki kažejo, da smo v Sloveniji po deležu začasnih in prekarnih oblik zaposlitve med mladimi v evropskem vrhu.


Bodimo veseli in aktivni

Maturanti Škofijske klasične gimnazije so se konec marca odpravili na svojo zadnjo strokovno ekskurzijo v Asissi in Rim. Skupaj s Frančiškom so odkrivali svoje poslanstvo, v Koloseju podoživljali okus kruha in iger, na grobu apostolov prosili za potrditev njihove vere. Med številnimi privlačnimi rimskimi znamenitostmi so poiskali grob sv. Stanislava, na katerem so se s kardinalom Francetom Rodetom zahvalili za leta, preživeta pod njegovim varstvom.


Novejše novice | Starejše novice