Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:51

Peterle v zvezi s Katalonijo opozarja na potrebo po odgovornem političnem dialogu

Lojze Peterle
Foto © www.peterle.eu

"Smo pred zelo težkim vprašanjem, ki bo imelo politične posledice tako na Španijo kot Evropsko unijo, ne glede na to, kakšen bo razplet."

Predsednik regionalne katalonske vlade Carles Puigdemont je napovedal, da bo Katalonija neodvisnost razglasila v prihodnjih dneh, nekateri španski mediji celo poročajo, da bo to v ponedeljek. Za komentar o dogajanju smo poklicali evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Katalonska regionalna vlada bo ukrepala ob koncu tedna ali v začetku prihodnjega, je v pogovoru za britanski BBC napovedal Puigdemont. Potrdil je tudi, da trenutno ni nobenih stikov med špansko in katalonsko vlado.

Medtem pa se je na dogajanje ob referendumu prvič odzval španski kralj Felipe VI. Meni, da katalonski voditelji delujejo povsem zunaj vladavine prave in demokracije, zato je potrebno obraniti ustavni red Španije. »Skušali so zlomiti enotnost Španije. Takšno neodgovorno ravnanje bi lahko ogrozilo gospodarsko in socialno stabilnost Katalonije in celotne države,« je posvaril kralj v kratkem, a zelo ostrem televizijskem nagovoru. V skladu s 155. členom ustave, ki ga doslej še nikoli niso uporabili, lahko vlada pokrajino prisili k spoštovanju ustavnih obveznosti, če jih ta krši ali če »resno ogroža splošne interese države«, je še opozoril. Španske oblasti so medtem proti načelniku katalonske policije že uvedle preiskavo zaradi domnevnega upora pred nedeljskim referendumom.

O aktualnem dogajanju danes razpravljajo evropski poslanci v Strasbourgu. Poziv k razpravi so podprle vse največje politične skupine - konservativci, socialisti in liberalci. Večina je kritičnih do ravnanja španskih oblasti z ljudmi, ki so želeli oddati svoj glas. Med tistimi, ki so že javno obsodili nasilje, je tudi večina slovenskih evro-poslancev, med njimi Lojze Peterle (Evropska ljudska stranka), ki katalonsko osamosvajanje primerja tudi s slovenskim. O razlikah pa je povedal: »Katalonska volja se dogaja v okviru demokratične države, naša se je v okviru nedemokratične. V Kataloniji je razlika tudi ta, da je tam nacionalna sestava zelo drugačna od slovenske, tam je skoraj razmerje ena proti ena med Katalonci in tistimi, ki se imajo za Špance.«

Peterle meni, da se katalonsko-španski-evropski problem lahko reši samo z odgovornim političnim dialogom. »V tej situaciji, ravno zato, ker so pozicije tako nasprotne in trdne, bi moralo priti do neke mediacije, ki bi zadeve spravila v mirnejše okvirje, kot so bili v nedeljo. Smo pred zelo težkim vprašanjem, ki bo imelo politične posledice tako na Španijo kot Evropsko unijo, ne glede na to, kakšen bo razplet,« je pojasnil.

V dogajanje v zvezi z referendumom pa se ne bo vmešavala nemška kanclerka Angela Merkel. Meni, da je to notranja zadeva Španije in ne želi posredovati v sporu med Madridom in Barcelono.


Ne spreglejte: