Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Slovensko vodstvo sestrer de Notre Dame (foto: splet)
Slovensko vodstvo sestrer de Notre Dame

Šolske sestre de Notre Dame – kako naprej?

Slovenija | 26.09.2017, 07:08 Marjana Debevec

Šolske sestre de Notre Dame so se zbrale na 24. generalnem kapitlju, ki bo v ZDA potekal vse do 24. oktobra. Iz Slovenije se kapitlja udeležujeta provincialna predstojnica s. M. Magda Burger in izvoljena delegatka s. M. Martina Radež.

Tema tega kapitlja je: “Zaupanje in pogum. Z malim zadovoljne z veseljem darujemo vse svoje življenje za tisto edinost, za katero je bil poslan Jezus Kristus.” Namen tega srečanja je dvojem: dati usmeritev za življenje in poslanstvo kongregacije za prihodnost in izvoliti generalno predstojnico in generalne svetovalke, ki bodo v tej službi šest let.

Sestre so vse svoje članice, pridružene člane in članice, družine in prijatelje prosile, naj molijo zanje v tem času priprave usmeritve in odločitev, ki jih čakajo.

Sestre se iskreno zahvaljujejo za izkazano solidarnost do njih in za vse molitve zanje, ko še naprej tvegajo vse, kar so in kar imajo zaradi poslanstva Jezusa Kristusa.

ZGODOVINA IN NASTANEK REDA

Blažena M. Terezija Jezusova Gerhardinger je ustanovila kongregacijo Šolskih sester de Notre Dame leta 1833 na Bavarskem. Danes je to mednarodna kongregacija apostolskih redovnic v skupnosti, z več kot 2.500 sestrami, ki delujejo v 30 deželah na petih kontinentih. Njihovo poslanstvo je poglabljanje povezanosti z Bogom in med ljudmi, ki ga živijo z apostolskim služenjem, usmerjenim v vzgojo. Vzgajajo s svetovno vizijo, prepričane, da je svet mogoče spremeniti s tem, da se spremenijo ljudje.

V Slovenijo so prve sestre prišle leta 1886 in sicer v Šmihel pri Novem mestu, dve leti kasneje, 1888, pa še v Ilirsko Bistrico. Zaupano poslanstvo nadaljujejo še danes.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.