Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Merklova v nedeljo skoraj zanesljivo po četrti kanclerski mandat

| 22.09.2017, 13:22

Nekaj ur pred volitvami je bitka za glasove v Nemčiji v polnem zamahu. Skoraj nobenega dvoma ni, da bo zmaga še četrtič zapored pripadla Angeli Merkel, čeprav je še lani kazalo drugače. Vprašanje pa je, s kom bo unija CDU in CSU oblikovala koalicijo. Boj za preostanek glasov je odprt, veliko volivcev pa še neodločenih. Za komentar smo vprašali teologa Ivana Štuheca, ki je volilno tekmo do nedavnega spremljal v Nemčiji.

Medtem ko je svet po izglasovanju brexita v Veliki Britaniji in izvolitvi Donalda Trumpa v ZDA že navajen volilnih presenečenj, v Nemčiji vse ankete napovedujejo še eno prepričljivo zmago konservativne unije Angele Merkel. Očitno se ji bo uspelo še utrditi na položaju neprekosljive voditeljice Nemčije, vodilne političarke v EU in gonilne sile mednarodnega sodelovanja v svetu, ki ga pestijo politične krize in vzpon nacionalizma, so pred volitvami zapisali v britanskem Financial Timesu. Da gre temu pritrditi, je za naš radio dejal tudi Štuhec. "Bilo bi zelo veliko presenečanje in prava katastrofa, če bi se karkoli drugega zgodilo. Edino oni računajo med 35 do 37 odstotkov in to bo relativna večina in potem bodo tudi lahko sestavili vlado," je dejal.

Ankete Uniji napovedujejo med 35 in 40 odstotkov glasov, kar jo postavlja daleč pred socialdemokrate SPD. Če bi Nemci kanclerja volili neposredno, bi Merklova kanclerskega kandidata SPD Martina Schulza premagala s kar okoli 50 odstotki proti 25. Štuhec je zato o tem, s kom bo Merklova lahko oblikovala koalicijo dejal. "Po javnomnenjskih raziskavah si večina Nemcev želi, da bi bila še naprej koalicija CDU/CSU in SPD, ker je to na neki način najbolj sredinska koalicija. Ampak kolikor vem, si vsaj pri CDU/CSU vsi ne želijo še ne polovice te koalicije zaradi tega, kar se je pokazalo že sedaj, da so si stranke postale na sredini tako blizu, da ni med njimi skoraj nobene pomembne in bistvene razlike," je dejal.

Kakorkoli se bo že iztekla koalicijska matematika po besedah analitikov velikega političnega premika po volitvah v Nemčiji ni pričakovati.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...