Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

V New Yorku tudi o Krimu, Severni Koreji in iranskem jedrskem sporazumu

Zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov
Foto © Wikipedia

Svetovni voditelji nadaljujejo splošno razpravo na tokratnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. Danes bo zbrane v dvorani na sedežu svetovne organizacije v New Yorku med drugim nagovoril naš premier Miro Cerar, napovedal je, da se bo dotaknil več vprašanj, od različnih kriznih žarišč do prizadevanj za mir ter boja proti lakoti, neenakostim in grožnjam planetu. Omenil bo tudi slovenske napore za razglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel. Kako je minil včerajšnji dan?

Eden od govornikov je bil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Med drugim je za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti označil Rusijo, saj je v sporu s skoraj vsemi sosedami. Po njegovih besedah Rusija krši resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o človekovih pravicah, ker ne dovoli humanitarnega dostopa do Krima. Spomnil je, da je v treh letih konflikta na vzhodu njegove države umrlo 10 tisoč ljudi, sedem odstotkov ozemlja je pod okupacijo, 20 odstotkov ekonomije je uničene, zaplenjene ali ukradene.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je svetovno organizacijo opozoril, da ima moralno in humanitarno obvezo, da njegovemu narodu omogoči življenje v svoji državi z Vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom. Članice Združenih narodov, ki tega še niso storile, je pozval, naj priznajo neodvisnost Palestine.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je med drugim pohvalil nedavno resolucijo s kazenskimi ukrepi proti Severni Koreji, a dodal, da to ni dovolj, saj nobena država ne bi smela spodkopavati svetovnega režima neširjenja jedrskega orožja in ogrožati miroljubnih sosedov. Da je čas za dialog s Pjongjangom minil, je poudaril japonski premier Shinzo Abe, po njegovem so zdaj na mizi vse opcije. Kot je dodal, je treba pritisniti na Severno Korejo, saj je na kocki svetovna kredibilnost.

Ob robu splošne razprave 72. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov so se med drugim sešli predstavniki držav in organizacij, ki so sodelovale pri sporazumu, po katerem se je Iran v zameno za odpravo kazenskih ukrepov odpovedal razvoju jedrskega orožja. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je sporočila, da so se vsi strinjali, da sporazum deluje in izpolnjuje svoj namen. "V teh težkih časih, ko so po svetu številni konflikti, krize in jedrska grožnja, si mednarodna skupnost ne more privoščiti nespoštovanja dogovora, ki mu je zavezana in ki je učinkovit." To je priznal tudi državni sekretar ZDA Rex Tillerson, a dodal, da Iran morda izpolnjuje določila sporazuma, vendar krši njegov duh. Tillerson na srečanju ni povedal nič določenega o odločitvi predsednika svetovne velesile Donalda Trumpa, kako bo pristopil do tega vprašanja. Da bo Iran odločno odgovoril na vsakršno kršitev sporazuma, je medtem napovedal njegov predsednik Hasan Rohani.

V New Yorku je tudi vatikanski zunanji minister, nadškof Paul Gallagher. Med drugim je pozval k učinkovitejšemu boju proti suženjstvu, prisilnemu delu in trgovini z ljudmi. Pri tem je opozoril na prizadevanja številnih redovnic po vsem svetu in zaupanje, ki ga uživajo pri žrtvah.


Ne spreglejte: