Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

Osvobojen tudi duhovnik, ugrabljen v Marawiju

Teresito Suganob
Foto © Radio Vatikan

Katoliški mediji v zadnjih dneh prinašajo zgodbe dveh duhovnikov, ki sta bila osvobojena iz ujetništva islamskih skrajnežev. Indijskega salezijanca p. Toma so v Jemnu ugrabili pred letom in pol. Za njegovo osvoboditev je zaslužen sultan Omana. Duhovnika Teresita Suganoba pa je pred štirimi meseci v Marawiju na Filipinih ugrabila skupina Maute, ki je povezana z Islamsko državo. Slednja je takrat kot talce zajela še 15 drugih vernikov. Filipinska vojska je v petkovi operaciji uspela osvoboditi enega od teh vernikov in nekaj drugih talcev.

»Še vedno verjamem v medverske odnose, v sožitje med kristjani in muslimani, v to, da nismo sovražniki,« je dejal Teresito Suganob, ki ni izrekel nobene grenke obtožbe na račun svojih ugrabiteljev, čeprav so ga skrajneži izkoristili tudi za izsiljevanje filipinske vlade. Raje je govoril o tem, kako bi morali muslimani in kristjani živeti v miroljubnem sožitju. Drugi osvobojeni talci pa so medtem poročali tudi o zlorabljenih ženskah, ki so jih prisilili, da so se poročile s pripadniki teroristične skupine.

Če je bil Teresito Soganub takoj po osvoboditvi videti fizično povsem dobro, pa je p. Tom Uzhunnalil, ki je v Jemnu duhovno oskrboval misijonarke ljubezni, fizično oslabljen, izgubil je 30 kilogramov, a je duhovno in miselno ostal močan. »Mislim, da jim je Bog, ko sem povedal, da sem Indijec, namignil, naj me pustijo pri miru, medtem, ko so druge ubili,« je povedal na tiskovni konferenci in dodal, da proti njemu niso izvrševali islamskega prozelitizma ali ga trpinčili. P. Tom se je prejšnji teden srečal s papežem in mu zaupal, da je svoje trpljenje daroval za poslanstvo in dobro Cerkve.


Ne spreglejte: