Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Crux: Papež kot goreč idealist in odličen realist

Svet | 17.09.2017, 15:00 Petra Stopar

Kako je možno, da je papež Frančišek do omejevanja priseljevanja, ko gre za ZDA, kritičen, ko pa gre za Italijo, pozdravlja preudarnost političnih voditeljev, se sprašuje urednik katoliškega portala Crux John Allen in ugotavlja, da je sveti oče s tem požel navdušenje pri tistih, ki sicer njegovim naukom nasprotujejo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi ukinil program DACA. Ta okoli 800.000 nezakonitim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, omogoča bivanje in delo. Po ukinitvi so pristojne službe nemudoma prenehale obravnavati nove prošnje za vključitev v program, a do marca ne bodo izgnale tistih, ki ga že koristijo. V zvezi s tem je papež Frančišek dejal, da delitev družin ne pomeni spoštovanja vrednote življenja. Ko pa gre po drugi strani za priseljevanje v Italiji, se papež zaveda, da je treba pri sprejemanju migrantov upoštevati določene omejitve in biti preudaren.

Omenjena stališča je sveti oče izrazil v odgovorih na vprašanja novinarjev med povratnim letom iz Kolumbije v Rim, pri čemer so se ameriški mediji osredotočili zgolj na papeževo kritiko Trumpove ukinitve programa za otroke priseljencev, italijanski mediji pa so stavke o nedopustnosti delitve družin v ZDA ignorirali in so namesto tega poročali o tem, kako je papež drugačen poudarek v zvezi z imigracijo uporabil, ko je govoril o Italiji, pa tudi Grčiji.

Najprej se je »zahvalil italijanski in grški vladi za njun trud, da se spopadeta z množičnim valom beguncev, takoj zatem pa dodal, da se mora vlada s tem problemom spoprijeti s krepostjo, ki jo pripisujemo političnemu voditelju, in sicer s preudarnostjo,« je dejal papež in pojasnil, da se je treba pri tem vprašati najprej, »koliko prostora imamo« na voljo za ljudi, ki prihajajo, pa tudi, da »ni pomemben le sprejem, ampak tudi njihova vključitev v družbo«.

Zanimivo pri obeh stališčih je to, piše Allen, da je papež z njima uspel požeti veliko odobravanje pri ljudeh, ki so sicer do svetega očeta skeptični, še posebej ko gre v ZDA za spoštovanje vrednote človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, v Italiji pa za množično priseljevanje.

A kot nadaljuje priznani vatikanist in papežev poznavalec, Frančišek pri razpravah o priseljencih v svojih mislih »vedno poskrbi za jasno ločitev, četudi te ne izrazi na glas«. In sicer, treba je ločevati med »duhovno-moralnimi načeli, ki bi jih morala družba pri obravnavi tujcev in prišlekov spoštovati, ter nalogo politike pri prevajanju teh načel v konkretne vladne ukrepe,« pojasnjuje urednik. To svoje prepričanje je papež izrazil tudi z besedami, da je »treba imeti pri migrantih vedno odprto srce, ki pa ni dovolj«.

Z drugimi besedami, sveti oče je »na področju morale goreč idealist, na področju politike pa zna biti odličen realist«.

Vir: Crux

Svet, Komentarji, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.