Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:26

Raziskava: Če starši uporabljajo pametne telefone, se otroci vedejo slabše

Uporaba pametnega telefona
Foto © Iskreni.net

"Skrajni čas je, da začnemo kritično gledati na svojo uporabo teh naprav."

Medtem ko nam po eni strani sodobna družba na vsakem koraku, celo v šolstvu, vsiljuje digitalne medije, pa strokovnjaki opozarjajo pred digitalno demenco že pri otrocih. To pa ni edina slabost omenjenih medijev. Zadnje raziskave so namreč pokazale, da močno vpliva na vedenje in razvoj naših otrok, če starši digitalne medije veliko uporabljajo, poroča portal Iskreni.net.

V nedavni raziskavi, ki so jo izvedli na Univerzi Illinois State, so potrdili povezavo med odvisnostjo staršev od pametnih telefonov in med vedenjskimi težavami njihovih otrok. Kot težavno vedenje so izpostavili predvsem grobo obnašanje in jokavost. Izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo 170 staršev, so bili objavljeni v reviji Child Development.

Starši, ki so pogosto preverjali svoje telefone, ki so se iz dolgčasa zabavali na njih ali ki so se vedli izgubljeno, če telefona niso imeli pri sebi, so imeli s svojimi otroki slabši odnos od skupine, ki telefonov v času z otroki sploh ni uporabljala. Posledično so se otroci iz prve skupine vedli iskanju pozornosti primerno: kričali so, se spakovali, bili napadalni do drugih otrok in staršev, segali so v besedo, vlekli starše za rokav, uničevali igrače …

Odnosi v družini so tudi veliko bolj umirjeni in izpolnjujoči v času, ko so mobilne naprave izključene ali izven dosega.

»Skrajni čas je, da začnemo kritično gledati na svojo uporabo teh naprav,« je v poročilu poudaril vodja omenjene raziskave ter raziskovalec povezav med družino in potrošništvom Brandon McDaniel.

Kmalu po objavi poročila raziskave je svoje mnenje podal tudi družinski terapevt in direktor oddelka za družinsko medicino na eni izmed klinik v državi Illinois Scott Levin. Poudaril je, da so starši tako obremenjeni z omejevanjem časa pred televizorji in na telefonih svojim otrokom, da spregledajo svoje početje. »Če nismo pozorni na to, se pripravimo, da bomo plačali visoko ceno za zgled naših dejanj«, je prepričan terapevt Levin.


Ne spreglejte: