Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Severno Korejo udarili ostri ukrepi, med drugim prepoved izvoza tekstila

Svet | 12.09.2017, 13:53

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno potrdil dodatne ukrepe proti Severni Koreji, ki še naprej razvija svoj jedrski program. Da bi resolucijo podprli tudi Rusija in Kitajska, je njena končna različica nekoliko milejša, kot so želeli v ZDA.

Osnutek nove resolucije proti Severni Koreji je predvideval uvedbo naftnega embarga in zamrznitev premoženja Kim Džong Una v tujini. Ukrepa v izglasovano besedilo nista bila vključena, a državo bodo močno udarili vsi ostali. Varnostni svet Združenih narodov je namreč za Severno Korejo omejil uvoz nafte, prepovedal izvoz tekstila, ki predstavlja drugo največjo industrijsko panogo v državi, in blokiral severnokorejsko delovno silo v tujini. "Gre za do zdaj najostrejše ukrepe proti Severni Koreji, ki nam dajejo možnost, da odvrnemo režim od nadaljnjega oskrbovanja in financiranja jedrskega in raketnega programa. A vsi vemo, da bodo ti koraki delovali le, če jih bodo v celoti in agresivno izvedle vse države," je bila jasna veleposlanica ZDA Nikki Haley.

Končna različica resolucije na zahtevo Rusije in Kitajske med drugim vključuje še poudarek o nujnosti trajne rešitve spora na miren, diplomatski in političen način. "Ne verjamem, da bodo kakršnikoli načrtovani ukrepi prepričali drugo stran, da bi opustila svoje dejavnosti. To ni način, ki bi privabil k pogajalski mizi in iskanju skupne rešitve, ki bi koristila vsem," je poudaril ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija. Čeprav Kitajska v celoti spoštuje dodatne ukrepe proti Severni Koreji, so z njenega zunanjega ministrstva prav tako sporočili, da upajo na diplomatsko in politično rešitev krize. Tudi v Južni Koreji dialogu puščajo odprta vrata.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...