Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Napad na dvojčka (foto: http://historicalwallpapers.blogspot.com)
Napad na dvojčka

16. obletnica terorističnih napadov na ZDA

Svet | 11.09.2017, 14:30 Petra Stopar

V ZDA se spominjajo terorističnih napadov Al Kaide, ki so se zgodili 11. septembra 2001. Šestnajsta obletnica trčenja ugrabljenih letal v newyorški Svetovni trgovinski center in v Pentagon tokrat mineva v senci orkana Irme. Predsednik Donald Trump in prva dama Melania naj bi spomin na skoraj tri tisoč žrtev počastila z minuto molka v Beli hiši.

Trump je kot Newyorčan obdobje od petka do nedelje uradno razglasil za dneve molitve in spomina, današnji 11. september pa za dan domoljubov. Obletnico napadov tradicionalno obeležujejo z branjem imen žrtev na jugu Manhattna, kjer po 16 letih namesto dvojčkov WTC stoji najvišja stolpnica na zahodni polobli, ki sega dobrih 541 metrov v nebo.

Na prizorišču napada stojita bazena z vklesanimi imeni 2980 žrtev, poleg pa je še spominski muzej. Drevi bodo tam prižgali reflektorja, ki bosta sijala v nebo vse do jutri zjutraj. Na spominski zid so dodali še imena 32 gasilcev, ki so umrli za posledicami odstranjevanja ruševin. Med napadi je umrlo 343 gasilcev, ki so šli pomagat ujetim v obeh stolpnicah, kasneje pa jih je zaradi bolezni, povezanih s strupi v zraku, umrlo še 159. V napadih je umrlo tudi 60 policistov.

Spominska plošča reševalcem, ki so umrli v iskanju preživelih v napadih 11. septembra; New York
Spominska plošča reševalcem, ki so umrli v iskanju preživelih v napadih 11. septembra; New York © Wikipedia

Minuta molka bo potekala približno ob času, ko je prvo ugrabljeno potniško letalo 11. septembra zjutraj zadelo v eno od stolpnic dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku. Kasneje se bo predsedniški par udeležil slovesnosti v Pentagon, ki jo bo vodil obrambni minister James Mattis. Podpredsednik ZDA Mike Pence bo medtem obiskal polje v Pensilvaniji, na katerega je strmoglavilo ugrabljeno letalo, ki naj bi sicer napadlo kongresno palačo.

Teroristi Al Kaide so 11. septembra 2001 ugrabili štiri potniška letala v ZDA. Z dvema so trčili v in zrušili dvojčka WTC, eno letalo je zadelo Pentagon, četrto pa se je po uporu potnikov zrušilo na polje pri Shanksvillu v Pensilvaniji. Takratni predsednik ZDA George Bush mlajši je kmalu zatem ukazal napad na Afganistan, kjer je imelo vodstvo Al Kaide svoj sedež, kasneje pa je razširil vojno na Irak, ki z napadi na ZDA sicer ni imel nič.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...