Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:11

Irma dosegla Florido; neurje v Italiji zahtevalo šest življenj

Orkan Irma na Floridi
Foto © Ansa.it

V Mehiki se nadaljuje iskanje preživelih po četrtkovem potresu, ki je po zadnjih podatkih oblasti zahteval najmanj 90 smrtnih žrtev. Reševalne ekipe si še naprej prizadevajo, da bi med ruševinami morda še našle preživele. Prebivalci, ki so preživeli četrtkov rušilni sunek, pa si na drugi strani ne upajo vrniti v svoja razmajana domovanja, ker se bojijo, da bo prišel nov potresni sunek. Medtem pa je središče orkana Irma davi doseglo Florido, v Italiji pa je močno neurje zahtevalo najmanj šest življenj.

Središče orkana Irma je davi po krajevnem času doseglo otočje Florida Keys na jugu ameriške zvezne države Florida. Irmo, ki se je ponoči znova okrepila v orkan četrte stopnje, spremlja veter s hitrostjo do 215 kilometrov na uro.

Orkan se zdaj premika proti mestom na zahodni obali Floride, kjer bi lahko nastala ogromna škoda. Floridske oblasti so odredile evakuacijo šestih milijonov prebivalcev zvezne države. Za tiste, ki domov niso zapustili, je tako ob bližajočem se orkanu že prepozno, da odidejo. V mestu Key West je policija za tiste, ki niso upoštevali ukaza o evakuaciji, odprla zatočišče.

Močno neurje pa je danes v Toskani v Italiji zahtevalo najmanj šest smrtnih žrtev, še tri ljudi pa pogrešajo. Najhuje je bilo v Livornu, kjer je plaz odnesel hišo s štiričlansko družino, starša, njuno hčerko in njenega dedka.

Še ena oseba je umrla v bližnjem kraju Montenero, kjer so se sprožili številni zemeljski plazovi.

Poplave v Livornu
Poplave v Livornu

Fotografije iz Livorna kažejo dramatične posledice neurja. Številne ulice so pod vodo. Po navedbah meteorologov je v samo štirih urah padlo 400 litrov dežja na kvadratni meter.

Neurje je presenetilo tudi številne turiste. V bližini Livorna so morali evakuirati celoten kamp. Do poplav je prišlo tudi v Pisi, kjer so morali reševati štiri mlade ženske, ki so z avtomobilom obtičale v poplavljenem podvozu.

Obilne padavine pa so težave povzročile tudi v Rimu. Poplavilo je več ulic in najmanj šest postaj podzemne železnice, ki so jih morali zapreti. V večnem mestu so odpovedali tudi za danes načrtovani maraton.


Ne spreglejte: