Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:11

Papež med sirotami in otroki, žrtvami nasilja

Papež med varovanci doma Sv. Jožefa
Foto © Radio Vatikan

Med sobotnim obiskom Medellina se je papež Frančišek odpravil tudi v Dom sv. Jožefa, kjer živijo sirote in otroci, ki izhajajo iz problematičnih družinskih razmer. Zatrdil jim je, da je bil tudi Jezus kot otrok žrtev sovraštva in preganjanj.

Papeža je v domu sv. Jožefa sprejelo 300 otrok, za katere skrbi tamkajšnja nadškofija, saj so bili žrtve nasilja, ali pa so jih starši zapustili. Papež jim je zatrdil, da je je zelo boleče videti otroke, ki trpijo, saj so otroci Jezusovi izbranci. Pozorno je prisluhnil trinajstletni deklici Claudiji, ki mu je povedala, kako je v nekem pokolu upornikov izgubila celotno družino, danes pa je po dolgih letih trpljenja srečna, ker je našla novo družino, ljubezen in vero. Sveti oče je ob tem spomnil na številna nepravična trpljenja otrok po vsem svetu, ki so nedolžne žrtve zlobe določenih posameznikov.

Tudi Jezus je bil žrtev preganjanja in je moral s svojo družino pobegniti v Egipt, da bui si rešil življenje. »Vendar pa Jezus ne zapusti nikogar, ki trpi, še najmanj otroke, ki so njegovi izbranci.«

Dokaz za to je tudi Dom sv. Jožefa, v katerem želi biti Jezus po rokah dobrih ljudi blizu vsakemu otroku.

Vse tiste, ki v različnih domovih skrbijo za otroke, ki so že od majhnega izkusili trpljenje in bolečino, pa je spomnil na dve lastnosti, ki ne smeta nikoli manjkati, saj sta del krščanske identitete in sicer: ljubezen, ki zna videti Jezusa, navzočega v najmanjših in krhkih, ter sveto dolžnost voditi otroke k Jezusu.

Vse je izročil zaščiti svetega Jožefa: »Od njega se učite. Njegov zgled naj vas navdihuje in vam pomaga pri ljubeči skrbi za te male, ki so prihodnost kolumbijske družbe, sveta in Cerkve, da bodo kakor Jezus rasli v modrosti in milosti pred Bogom in ljudmi«, je zbrane še povabil papež Frančišek.


Ne spreglejte: