Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med varovanci doma Sv. Jožefa (foto: Radio Vatikan)
Papež med varovanci doma Sv. Jožefa

Papež med sirotami in otroki, žrtvami nasilja

Svet | 10.09.2017, 11:03 Marjana Debevec

Med sobotnim obiskom Medellina se je papež Frančišek odpravil tudi v Dom sv. Jožefa, kjer živijo sirote in otroci, ki izhajajo iz problematičnih družinskih razmer. Zatrdil jim je, da je bil tudi Jezus kot otrok žrtev sovraštva in preganjanj.

Papeža je v domu sv. Jožefa sprejelo 300 otrok, za katere skrbi tamkajšnja nadškofija, saj so bili žrtve nasilja, ali pa so jih starši zapustili. Papež jim je zatrdil, da je je zelo boleče videti otroke, ki trpijo, saj so otroci Jezusovi izbranci. Pozorno je prisluhnil trinajstletni deklici Claudiji, ki mu je povedala, kako je v nekem pokolu upornikov izgubila celotno družino, danes pa je po dolgih letih trpljenja srečna, ker je našla novo družino, ljubezen in vero. Sveti oče je ob tem spomnil na številna nepravična trpljenja otrok po vsem svetu, ki so nedolžne žrtve zlobe določenih posameznikov.

Tudi Jezus je bil žrtev preganjanja in je moral s svojo družino pobegniti v Egipt, da bui si rešil življenje. »Vendar pa Jezus ne zapusti nikogar, ki trpi, še najmanj otroke, ki so njegovi izbranci.«

Dokaz za to je tudi Dom sv. Jožefa, v katerem želi biti Jezus po rokah dobrih ljudi blizu vsakemu otroku.

Vse tiste, ki v različnih domovih skrbijo za otroke, ki so že od majhnega izkusili trpljenje in bolečino, pa je spomnil na dve lastnosti, ki ne smeta nikoli manjkati, saj sta del krščanske identitete in sicer: ljubezen, ki zna videti Jezusa, navzočega v najmanjših in krhkih, ter sveto dolžnost voditi otroke k Jezusu.

Vse je izročil zaščiti svetega Jožefa: »Od njega se učite. Njegov zgled naj vas navdihuje in vam pomaga pri ljubeči skrbi za te male, ki so prihodnost kolumbijske družbe, sveta in Cerkve, da bodo kakor Jezus rasli v modrosti in milosti pred Bogom in ljudmi«, je zbrane še povabil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...