Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 17:17

Zver: Junckerjev govor morda nekoliko preveč optimističen

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulem tednu v svojem pozitivno naravnanem govoru o stanju Evropske unije Evropskemu parlamentu na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razgrnil tudi ambiciozne predloge za gradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične stare celine. Evropski poslanci iz Slovenije so njegove besede dobro sprejeli, a hkrati omenili nekaj pomanjkljivosti in opozorili na teme, ki jih ni poudaril v zadostni meri.


Osvobojen tudi duhovnik, ugrabljen v Marawiju

Katoliški mediji v zadnjih dneh prinašajo zgodbe dveh duhovnikov, ki sta bila osvobojena iz ujetništva islamskih skrajnežev. Indijskega salezijanca p. Toma so v Jemnu ugrabili pred letom in pol. Za njegovo osvoboditev je zaslužen sultan Omana. Duhovnika Teresita Suganoba pa je pred štirimi meseci v Marawiju na Filipinih ugrabila skupina Maute, ki je povezana z Islamsko državo. Slednja je takrat kot talce zajela še 15 drugih vernikov. Filipinska vojska je v petkovi operaciji uspela osvoboditi enega od teh vernikov in nekaj drugih talcev.


Tekli skupaj kristjani, muslimani in Judje

Papež Frančišek je včeraj pozdravil udeležence prvega mednarodnega maratona za mir, ki ga je pripravil papeški svet za kulturo. Več tisoč tekačev je obiskalo pomenljive kraje za različna verstva in sicer baziliko sv. Petra, sinagogo, mošejo, valdeško in pravoslavno cerkev.


Crux: Papež kot goreč idealist in odličen realist

Kako je možno, da je papež Frančišek do omejevanja priseljevanja, ko gre za ZDA, kritičen, ko pa gre za Italijo, pozdravlja preudarnost političnih voditeljev, se sprašuje urednik katoliškega portala Crux John Allen in ugotavlja, da je sveti oče s tem požel navdušenje pri tistih, ki sicer njegovim naukom nasprotujejo.


Prvi rimski maraton za mir

Po ulicah italijanske prestolnice bo jutri potekal prvi Rimski polmaraton za mir Via Pacis. Organizirata ga mesto Rim in Papeški svet za kulturo v sodelovanju z Italijansko atletsko zvezo. Start in cilj bosta pred Trgom svetega Petra, maratonci pa bodo med dobrih 21 kilometrov dolgo progo tekli mimo sinagoge, mošeje, pravoslavne cerkve in valdeške cerkve.


V Savdski Arabiji otroke učijo sovraštva do drugih ver

Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch je opozorila, da v šolah v Savdski Arabiji otroke sistematično učijo sovraštva. Kljub napovedim oblasti, da bodo tovrstna besedila odstranili, so verski učbeniki še vedno polni odlomkov, ki zagovarjajo nestrpnost in sovraštvo, so opozorili. Podobno je tudi v Pakistanu in drugih okoliških državah.


Za več mladih in žensk v rimski kuriji

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je od ponedeljka do včeraj razpravljal predvsem o kuriji kot sredstvu evangelizacije in služenju papežu in krajevnim Cerkvam; o decentralizaciji; vlogi apostolskih nunciatur; izbiranju in kompetencah osebja, manj klerikalnosti in več mednarodnosti. Pri tem so se kardinali zavzeli za več mladih in žensk v rimski kuriji. Kardinala Georga Pella, ki se pred avstralskim sodiščem brani zaradi obtožb o spolnih zlorabah, na zasedanju ni bilo, vatikanski tiskovni predstavnik pa je pojasnil, da kardinali o njegovi zamenjavi v svetu niso razpravljali. Naslednje srečanje bodo imeli decembra.


Papež objel p. Toma po osvoboditvi iz ujetništva

Papež Frančišek se je včeraj srečal z indijskim salezijancem p. Tomom, ki so ga pred letom in pol v Jemnu ugrabili islamski skrajneži, za njegovo osvoboditev pa se je Vatikan zahvalil sultanu Omana. Sveti oče je blagoslovil duhovnika, mu na čelu naredil znamenje križa in mu dejal, da bo še naprej molil zanj, kot je to že v času njegovega ujetništva. P. Tom se je zahvalil papežu in mu zaupal, da je tudi sam vsak dan molil zanj in svoje trpljenje daroval prav za poslanstvo in dobro Cerkve.


Juncker v govoru o stanju EU: Veter spet v jadrih Evrope

Veter je spet v jadrih Evrope, a okno priložnosti ne bo ostalo odprto za zmeraj, zdaj je čas za izgradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične unije do leta 2025, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju Evropske unije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Med načrti komisije do konca mandata je poudaril krepitev trgovinske politike, novo industrijsko strategijo, pomen vodilne vloge unije v boju proti podnebnim spremembam, boljšo zaščito pred kibernetskimi grožnjami in stalno osredotočenost na migracije.


Vatikan se sultanu Omana zahvaljuje za posredovanje

Indijski salezijanec p. Tom Uzhunnalil, ki so ga islamski teroristi marca lani ugrabili v Jemnu, je znova na svobodi. Sveti sedež se je za njegovo osvoboditev še posebej zahvalil sultanu in vladi Omana. P. Tom je v Adnu v Jemnu deloval kot kaplan misijonark ljubezni. Ob njegovi ugrabitvi iz doma za ostarele, ki ga vodijo misijonarke ljubezni, pa so bile ubiti 4 redovnice in še 12 drugih oseb.


Novejše novice | Starejše novice